Læsetid: 4 min.

Vindstrøm

Vindstrøm

Vindstrøm, vindenergi, vindkraft. Der findes mange betegnelser i relation til vind og energi i en sammenslutning, men egentlig dækker de over én og samme ting: udnyttelse af bevægelsesenergien i luftstrømme, der rammer vindmøllernes vinger. 

En stor del af energien i Danmark kommer fra vindenergi.  Det skyldes, at vi ofte har godt med blæst og samtidig er gode til at udnytte den til vindstrøm. Vi har mange vindmøller både til lands og vands, og faktisk er flere af de danske vindmølleparker på listen over verdens største.

Vindmøllestrøm som en del af en bæredygtig energiforsyning 

En vindmølle betegnes som en vedvarende energikilde – det gør den, fordi den udnytter vinden til at lave energi. Vinden er en naturligt forekommende energikilde, som varer ved. Vi løber altså ikke tør for vind, og det gør vind til et uudtømmelig energidepot, som vi mennesker kan udnytte ved hjælp af vindkraft. Dette i modsætning til fossile brændstoffer som fx olie, hvilket vi med tiden vil løbe tør for. Olie er nemlig rester af planter og døde dyr, der levede for mere end 100 millioner år siden. Når et oliedepot først er udtømt, bliver der altså ikke dannet ny olie bare lige sådan.

Hvordan laver en vindmølle strøm? 

Nok ved vi, at en vindmølle kan generere strøm. Men hvad er en vindmølle egentlig for en størrelse? En vindmølle er en såkaldt transducer – det vil sige en stor komponent, som omdanner energi fra en form til en anden. Når det handler om vindmøller, har transduceren således til opgave at transformere vindens energi til strøm. Jo mere det blæser og med jo højere vindhastighed, desto mere energi er der også i vinden. Netop dette er grunden til, at de fleste vindmølleparker er placeret på havet. Vind er nemlig mere kraftfuldt over vand end over land, og derfor er der altså mere energi at hente over bølgerne end over markerne. 

Hvordan laver en vindmølle så konkret strøm? Vindmøllen er designet sådan, at vinden får vindmøllens vinger til at rotere, og det danner strøm. Hver enkel vindmølle er tilsluttet vores forsyningsnet, som via en række master og kabler står for fordeling af el fra forskellige kilder til de danske husstande.

Danmark er som bekendt et land, der er kendt for sit blæsende vejr. Derfor vil der også være nogle dage, hvor det blæser så meget, at vindmøllerne producerer mere strøm, end hvad vi kan nå at forbruge. Men bare rolig, denne overskudsenergi går ikke tabt, den bruges i stedet til elektrolyse. Gennem elektrolyse af vand og kuldioxid kan man nemlig fremstille CO2-neutrale, syntetiske brændstoffer. På den måde er vindstrøm fra vindmøller ren win/win. Produceres der for meget vindstrøm, omdannes den overskydende energi blot til fossile brændstoffer – altså benzin, diesel og naturgas på en bæredygtig måde.

Få grøn strøm fra blandt andet vindmøller 

Hos Velkommen kan du få certificeret grøn strøm – helt uden at det skal koste dig dyrt at træffe bæredygtige valg. Vi giver dig nemlig grøn strøm til gode priser. Velkommen handler om et fællesskab, der arbejder for at værne om klimaet og ikke mindst om hinanden. Derfor ønsker vi at levere god og grøn energi – nemt og overskueligt.  Som Velkommen-kunde er du bl.a. med til at give god energi videre og støtte Danske Hospitalsklovne med 5.000 kr. hver måned.

Gennem indkøb af 100 % grønne certifikater fra vedvarende energikilder svarende til vores kunders samlede forbrug bidrager vi som energiselskab aktivt til en grønnere fremtid. Vi har tidligere indkøbt certifikater fra danske vindmøller og norske vandkraftværker. 

Du kan tilmelde dig en grøn og billig elaftale på knappen herunder:

Men hvordan fungerer det med grøn strøm egentligt? Jo, ser du: I Danmark har vi et åbent elnet. Her samles strøm fra forskellige kilder (både fossile brændstoffer og vedvarende kilder). Det betyder, at ingen elselskaber – heller ikke Velkommen – som udgangspunkt kan garantere, at lige netop strømmen hjemme hos dig udelukkende kommer fra vindmøller, solcelleanlæg, vandkraft eller anden vedvarende energikilde. Hvad du til gengæld kan vide dig helt sikker på ved køb af grøn strøm er, at vi selvfølgelig sørger for at købe grønne certifikater for 100 % af dit forbrug i fremtiden. 

Du kan læse meget mere om  grøn strøm i artiklen Hvad er grøn strøm?

Velkommen køber grønne certifikater fra vedvarende energikilder

Vælger du en elaftale hos os, garanterer vi altså for, at vi køber grønne certifikater for hele dit elforbrug. Det er det, som gør grøn strøm til et godt, bæredygtigt valg. På den måde er du nemlig med til at fremskynde en grønnere fremtid og kan have samvittigheden i orden, når du forbruger strøm.

Med valg af grøn strøm fremskynder du overgangen til et Danmark forsynet af 100 % grøn energi – og det er faktisk ikke så lidt endda. Din aktive bæredygtige beslutning giver klimaet de bedste forudsætninger, og du er således med til at gøre en kæmpe forskel og bidrage til et skridt i den rigtige retning for en grønnere fremtid.