Forstå din elregning

For at gøre det lettere for dig som elkunde består din elregning af flere poster. Det betyder, at du ikke skal forholde dig til flere forskellige regninger, og at alt er samlet et sted.
Men hvem og hvad betaler du egentlig til?

Elregningen består af fire hovedelementer

 • Prisen på energi
  (Dit elselskab)
 • Betaling for brug af elnet til levering af energi og bestemte nettariffer.
  (Dit lokale netselskab)
 • Elafgifter + PSO
  (Staten)
 • Moms
  (Staten)

Prisen på energi
Prisen på energi udgøres af indkøbsprisen, Velkommen bruger den Nordiske Elbørs, samt dit elselskabs omkostninger og dækningsbidrag. Elselskaber kan konkurrere på prisen ved generelt at have lave omkostninger, og ved hvordan de indkøber strømmen fra elmarkedet fx om den er grøn eller sort. Prisen på en kWh svinger i løbet af året og fastsættes af din eludbyder.

I den samlede elregning er det kun prisen på energi, som er konkurrenceudsat.

Abonnement til din elleverandør
Hos nogle elselskaber skal du også betale et abonnement, dvs. en fast pris, som du betaler for at være kunde hos et elselskab. Det kan ofte blive en rigtig dyr fornøjelse, hvis man sammenligner med, hvad man rent faktisk giver for de andre dele på sin regning.

Hos Velkommen har vi grøn strøm til 0 kr. i abonnement.

Netbetaling
Netbetaling omfatter betaling for at få transporteret strømmen til forbrugeren gennem transmissionsnettet og det lokale distributionsnet. Størstedelen af netbetalingen går til betaling for anvendelse af distributionsnettene, som transporterer strømmen ud til de enkelte forbrugere og husstande. Den lokale netvirksomhed fastsætter en tarif for anvendelse af distributionsnettet. Netbetalingens aktuelle tarif fremgår ikke nødvendigvis af elregningen.

Den resterende del af netbetalingen går til Energinet til transport af strøm i transmissionsnettet (nettarif) og til systemdrift (nødforsyningstarif). Transmissionsnettet er det overordnede elnet i Danmark. Energinet ejer transmissionsnettet og er ansvarlig for transmission, vedligeholdelse og udbygning af det danske transmissionssystem samt systemdrift.

Prisen for tarif og netbetaling har man ikke selv indflydelse på.

Elafgift, PSO og moms
I elregningen indgår også en elafgift, PSO samt moms.
Afgifterne til staten dækker over en række lovpligtige samfundsnyttige formål for eksempel elafgiften, CO2-afgiften og eldistributionsafgiften.
Moms betales af den samlede elpris, dvs. af din samlede bruttoudgift til el.
PSO står for Public Service Obligations og er en afgift, som blev skab som bidrag til den grønne og bæredygtige udvikling på energimarkedet. I 2016 blev det politisk bestemt, at PSO-afgiften skulle afskaffes, og omlægges til en del af finansloven. PSO-systemet var fuldt afviklet pr. 1. januar 2022

Prisen for elafgift, PSO og moms har man ikke selv indflydelse på.

Kilde: Delkomponenter af den samlede elpris 1. kvartal 2022 – forsyningstilsynet.dk

Trin-opdelt guide

Vi har lavet en guide til dig, hvor din regning gennemgås og deles op punkt for punkt.
Som beskrevet består din elregning nemlig af flere forskellige dele, og i princippet får du faktisk to regninger samlet i én.
 
Vidste du for eksempel:
Dit private elforbrug er det eneste beløb, som du og dit elselskab kan justere og ændre på.
De to andre beløb er ren viderefakturering, og derfor ikke noget som hverken du eller vi har indflydelse på. Dit elselskab opkræver dog beløbene for Staten og til dit netselskab, hvorefter det videresendes.
blade_elnet

Forudbetalt “aconto”?

Når du betaler forud aconto, så opkræver dit nye elselskab for dit forventede forbrug fremadrettet. Disse tal får elselskabet fra netselskaberne, og det er baseret på sidste års forbrug på adressen. Hvis der er opkrævet for meget, så overgår pengene selvfølgelig til næste regningsperiode – og hvis der er opkrævet for lidt, så trækkes der en smule mere næste gang. Bare rolig dog, du betaler selvfølgelig kun for dit faktiske forbrug.

Din regning er ligetil hos os

Elregninger kan være noget så komplicerede. Hos Velkommen har vi forsøgt at gøre det så nemt og overskueligt som muligt.

Regninger, der er til at forstå

Vi fokuserer på, at dine regninger skal være til at forstå. Derfor kommunikerer vi i et sprog, der hverken kræver Google-søgninger eller opkald til en ven.

Vi skærer din elregning helt ind til benet. Din elregning består af en række forskellige poster – det vil den gøre uanset elselskab. Du betaler nemlig både afgifter til staten, abonnement hos dit lokale netselskab og til din eludbyder. Vi vil gerne gøre alt, hvad vi kan for vores kunder – derfor tilbyder vi grøn energi til 0 kr. i abonnement.

 

Groen_el_penge_Elregning
Vindmoeller

Få et gratis pristjek

Kunne du have sparet penge med en anden elaftale? Med vores prisberegner behøver du ikke selv sidde med lommeregneren og de store regneark. Vi har lavet et værktøj, hvor du kan sammenligne tidligere gennemsnitspriser i markedet med vores elpriser.

Sådan påvirkes elprisen

Vejret, årstiden og tidspunktet er bare nogle af de ting, som påvirker prisen.

Din elregning varierer med årstiderne

Da efterspørgslen efter strøm er højest om vinteren i tidsrummet 17-20, er strømmen altså også meget dyrere i dette tidsrum og denne periode. Det skyldes, at vi befinder os mere inden døre på grund af det kolde vejr, og samtidig indtræder de mørke vinteraftner langt tidligere, hvorfor vi i højere grad får brug for belysning. Det kolde vejr gør også, at vi skruer betydelig mere op for varmen derhjemme. Det er altså bare nogle af grundende til, at elregningen bliver dyrere.

 den forbindelse vil strømmen være billigere på alle andre tidspunkter, og derfor ser man også en betydelig forskel på elpriserne i henholdsvis sommer- og vinterhalvåret. Når dagene er lange, lyse og lunefulde om sommeren, vil man helt automatisk bruge langt mindre strøm. Dette lægger samtidig et mindre pres på elnettet, hvorfor den variable pris per kilowatt-time er lavere, og man vil i denne periode opleve billig el.

Sådan påvirkes elprisen

Se dine fordele som Velkommen kunde

Det får du:

1 måneds gratis streaming på C More

Som Velkommen-kunde får du eksklusivt adgang til 1 måneds gratis streaming på den populære streamingtjeneste C More. Her kan du slappe af til alle dine yndlings serier og -film uden afbrydelser.

Det får du:

2 måneders gratis medlemskab af Nextory

Oveni det får du samtidig eksklusivt adgang til 2 måneders gratis abonnement på Nextory. Her kan du læse eller lytte til over 200.000 af dine favorit lyd- og e-bøger.

Det får du:

Adgang til KlubVelkommen

Og hvis det ikke var nok, kan du få yderligere besparelser som en del af KlubVelkommen. I samarbejde med LogBuy tilbyder vi dig mere end 2.800 attraktive rabatter. Her kan du spare penge på blandt andet tøj, rejser, fitness, ting til hjemmet og meget mere.

Hvorfor vælge Velkommen?

Udover vi har forsøgt at gøre det så nemt som muligt, så fokuserer vi også på både prisen og produktet.

Grøn el, selvfølgelig.

Skift elselskab til Velkommen og få grøn strøm til gode priser og 0 kr. i abonnement. Den grønne omstilling er en kerneværdi i vores virksomhed, og derfor har vi indtil nu udelukkende købt grøn strøm fra danske vindmøller og norske vandkraftværker til vores kunder. Hvis du vælger en aftale hos os, sørger vi selvfølgelig også for at købe grønne certifikater for 100 % af dit forbrug i fremtiden.

Vi er et anderledes energiselskab, som ikke forsøger at spise dig af med høje abonnementsopkrævninger eller skyhøje priser. Vi sætter kunden i fokus og kæmper for, at det skal være let, sjovt og billigt at være elkunde hos os, uden at gå på kompromis med hverken kvalitet, kundeservice eller den grønne omstilling.

Danske_vindmoeller_groen_el

Gode priser, god kundeservice og nemme regninger.

Hos Velkommen vægter vi højt, at det hverken skal være dyrt eller besværligt at være elkunde. Med en elaftale hos os får du en kombination af vores 3 kerneværdier – eminent kundeservice, regninger der er til at forstå og sidst men ikke mindst, at det skal være billigt at være elkunde i Danmark.

Vi gør det nemt og overskueligt for dig at skifte elselskab med en tilmeldingsformular, der tager bare 2 minutter.

I 2020 lå vores elpriser under markedsgennemsnittet på variable produkter – og dette selvom vi kun sælger grøn strøm. Det kan du læse meget mere om herunder:

Pige_i_groen_skov

Værd at vide

Din elregning består faktisk af to regninger i en. Det skyldes, at du både skal betale 1) dit aktuelle elforbrug til din elleverandør, 2) du skal betale til dit lokale netselskab, som transporterer strømmen hjem til dig, 3) du skal betale en række offentlige forpligtelser og  afgifter til staten.

Det er er faktisk kun omkring 19% af din elregning, som du kan påvirke gennem dit forbrug og valg af elleverandør – resten har du ikke indflydelse på.

Du betaler pr. kWh som du forbruger. Denne tager udgangspunkt i den variable elpris på den børs hvor din el bliver forhandlet. Markedskræfterne; udbud og efterspørgsel påvirker prisen på el, hvorfor din kWh pris kan svinge meget. Din elregning vil derfor typisk ikke være den samme, selvom dit forbrug er uændret.

Du kan altid tjekke din aktuelle kWh-pris på ‘Min Selvbetjening‘ eller indkøbsprisen på Market data | Nord Pool.

På din elregning vil du se posten ’nettarif’. Det dækker over betaling til transport af strømmen til netselskabet. Dit netselskab afhænger af din bopæl, og man kan altså ikke selv vælge sit foretrukne netselskab.

Du betaler nettarif pr. kWh som du forbruger i den givne regningsperiode.

Transmissionsnettet kan beskrives som en metafor, ved ’strømmens motorveje’, og sørger for, at vi overhovedet kan importere og eksportere strøm. På den måde sørger nettet for transport af elproduktion, til forbrugsområder samt til/fra vores nabolande.

Du betaler transmissionsnettarif, som dækker energinets omkostninger til vedligehold og drift ved brug af transmissionsnettet. Du betaler pr. kWh som du forbruger i den givne regningsperiode.

67% af din elregning består af moms og afgifter til staten, og er dermed den største post på regningen. Man betaler moms af alle elprisens elementer, dvs. moms af din samlede bruttoudgift til el.

Afgifterne til staten dækker over en række lovpligtige samfundsnyttige formål. På elregningen vil man finde en post der hedder ’PSO-afgift’. Denne står for Public Service Obligations, og dækker blandt andet over tilskud til vedvarende energi.

Herudover opkræves man på vegne af staten, for udvikling og forskning af den grønne omstilling samt effektiviteten af denne.