Læsetid: 3 min.

Prisen for transport af strøm

Da vi den 1. januar skiftede til 2023 blev det for mange også markant dyrere at bruge strøm fra 17-21, uanset om du har fast eller variabel timepris – og hvilket elselskab du er tilknyttet. Grunden er, at landets lokale netselskaber har valgt at ændre i prisen for transport af strøm. Denne beslutning har dit elselskab ikke indflydelse på. I denne artikel hjælper vi dig til, hvad det betyder, og hvornår transporten af strøm er billigst, mellem og dyrest.

Hvor meget betyder det?

For mange skete ændringen i prisen for transport af strøm den 1. januar 2023, for andre sker det senere på året. Transport af strøm udgør kun en del af din samlede elpris, men ændringen gør det til en vigtigere del.

Vil der være penge at spare ved at flytte ens elforbrug til andre tidspunkter af døgnet?

Det korte svar er ja – med stor sandsynlighed. Vi betaler nemlig næsten alle ekstra for el i den såkaldte kogespids fra kl. 17-20, mens du til gengæld slipper billigere om natten. For mange kan transport godt være 5 gange højere fra kl. 17-21 som fra kl. 24-06 i vinterhalvåret. Energistyrelsen – Sparenergi fortæller, at det konkret svarer til, at du kan spare ca. 1,80 kr. alene i transport af strøm ved at bruge 1 kWh om natten i stedet for kl. 17-21. En opvaskemaskine bruger f.eks. typisk omkring 1 kWh pr. gang.

Hvorfor koster det ekstra?

Den højere pris skal få os til at fordele strømforbruget mere jævnt over døgnet, så vi i fællesskab udnytter elnettet bedre og hjælper klima og miljø.
I kogespidsen er vores samlede elforbrug nemlig så højt, at der let bliver mangel på den klimavenlige strøm fra sol og vind, så vi må producere el med f.eks. kul for at få nok til alle.

Billigst, mellem og dyrest

Prisen for transport af strøm i elnettet svinger efter faste tidspunkter:

Billigst: Kl. 24-06 (lavlast)
Mellem: Kl. 06-17 og 21-24 (højlast)
Dyrest: Kl. 17-21 (spidslast)

Prisen skifter også mellem sommer og vinter, hvor vinterhalvåret er det dyreste.

Sådan ser du, hvornår den fulde strømpris er billigst

Der kan være mange penge at spare ved, at flytte noget af dit forbrug til et andet tidspunkt på døgnet, hvor strømmen er billigst. Prisen på strøm varierer for dig med variabel elpris typisk helt ned til time for time. Som nævnt varierer prisen for transport af strøm ligeledes efter lav-, høj- og spidslast, mens indkøbsprisen for strøm varierer typisk også.

Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisen time for time et helt døgn frem lige her, og du kan downloade vores frie elpris-appen.

Sådan flytter du forbruget

Mange hårde hvidevarer kan indstilles til ’udskudt start’ og dermed køre markant billigere. Selv 5 timer på standby er billigere end at bruge den dyre strøm. Hold øje med elprisen, hvis du vil vide, præcis hvornår det er billigst. Vil du spare penge på elregning, så overvej f.eks. hvornår du:

✔️ Kører opvaskemaskinen.
✔️ Vasker tøj – husk at tage hensyn hvis du bor i lejlighed.
✔️ Starter (robot)støvsuger.
✔️ Lader elbil og elcykel op.
✔️ Hvis du har varmepumpe, kan den muligvis indstilles til at varme, når strømmen er billigst.

Tommelfingerregler

Hvis du ikke vil holde øje med timeprisen, kan du følge nogle tommelfingerregler for hvornår elprisen er lavere:

Udbud – Når der er blæst og sol, er der et stort udbud af billig og bæredygtig strøm, og det sænker elprisen.
Efterspørgsel – Når mange skal bruge el på samme tid, stiger prisen. Derfor topper den ofte om aftenen mellem 19 og 21 og om morgenen mellem 7 og 9.

Typisk er de billigste tidspunkter derfor:
⏰ Sent om aftenen
⏰ Om natten
⏰ Nogle gange midt på dagen

En grøn elaftale med variabel elpris

Hos Velkommen har du variabel timepris. Der kan være rigtig meget at spare ved at flytte dit strømforbrug. Timeprisen betyder nemlig mere end transportprisen for din elregning, og timeprisen kan svinge voldsomt fra time til time. Den kan sagtens være 5 gange lavere, når den er billigst, end når den er dyrest.

Med en grøn variabel elaftale kan du udnytte strømmen, når den er billigst, og hermed spare penge på elregningen.

✔️ Du får variabel elpris – så du kan udnytte strømmen, når den er billigst.
✔️ Du får grøn strøm – for miljøet og fremtidens skyld.
✔️ Du får nærværende og personlig kundeservice – vi er med dig hele vejen og du kan få fat i os både på live chat, mail og telefon.
✔️ Ekstra besparelser via fri adgang til Rabatunivers.
✔️ Som Velkommen-kunde er du bl.a. med til at give god energi videre og støtte Danske Hospitalsklovne med 5.000 kr. hver måned.