Læsetid: 3 min.

Folketinget har nedsat elafgiften i 2023

En lempelse af elafgiften til minimumssats i 2023’s første seks måneder er til stor fordel for dig som elforbruger. Læs hvor stor en betydning det har for dig som elkunde i denne artikel.

Elafgiften er sænket markant – men ændrer sig igen

Elafgiften er sænket markant fra 1. januar 2023. Det er sket som følge af de stigende energipriser. Satsen på elafgiften er allerede lempet to gange i 2022, men en politisk aftale og en hastebehandling i Folketinget sikrede en midlertidig lempelse af elafgiften fra 1. januar 2023 og seks måneder frem. Der er altså ikke tale om en refusion af elafgiften, men derimod en permanent reduceret elafgift i 2023’s første 6 mdr. Elafgiften vil ændre sig igen efter d. 30. juni 2023 (se tabel 1).

Elafgiften er nedsat til EU’s minimumssats for husholdninger, dvs. 0,8 øre pr. kWh, i de første 6 måneder af 2023. Efter de nuværende regler ville elafgiften udgøre 69,7 øre pr. kWh i 2023, og der er derfor tale om en markant nedsættelse af elafgiften. Som elkunde kan det spare dig mange penge. Udnyt tilmed strømmen når den er billigst med en variabel elaftale, og spar endnu flere penge (læs mere om dette længere nede i artiklen).

I dette billede ser du elafgift satser de kommende år:

Midlertidig lempelse til EU's minimumsafgift

Kan jeg stadig få reduceret elafgift?

Ja det kan du. Der er dog forskellige betingelser, som skal være opfyldt for, at du kan få reduceret elafgift. Den reducerede elafgift er gældende for den del af dit elforbrug, der overstiger 4.000 kWh om året.

Du kan få glæde af den reduceret elafgift, hvis følgende betingelser af opfyldt:

  1. Din bolig skal være opvarmet med enten jordvarmeanlæg, luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vand varmepumpe, elpaneler eller anden elvarme.
  2. I BBR-registret skal din bolig være registreret korrekt og som en helårsbolig, sommerhus eller feriebolig til privat brug og med el som primære opvarmning.
  3. Særligt for ferieboliger og sommerhuse: Her kan du få reduceret elafgift på forbrug, der overstiger 4.000 kWh om året. Reduktionen af elafgiften kan du her få pr. 1. februar 2023.

Påvirker ikke dig med el sin primære opvarmningskilde

Denne sænkning af elafgift kommer ikke til at påvirke dig, hvis bolig er registreret med el som den primære opvarmningskilde i Bygnings- og Boligregistret (BBR) og hos dit elselskab. Dette kunne for eksempel være dig med en varmepumpe som primær opvarmningskilde, hvis bolig er registreret i BBR-register og får lempelse af elafgift for varmepumper – dette fortsætter du med uændret. Afgiften reduceres for det forbrug, der ligger over 4.000 kWh om året.

Får virksomheder nedsat elafgift?

Lempelsen af elafgiften vil ligeledes ikke få betydning for virksomheder med fuld momsfradragsret, da disse virksomheder fortsat kan få godtgjort elafgiften ned til 0,4 øre pr. kWh.

Det betyder, at virksomhederne fortsat skal ansøge om at få godtgjort den resterende elafgift på 0,4 øre pr. kWh via momsangivelsen (eller fremskyndet tilbagebetaling).

Brug strømmen, når den er billigst

Der kan være mange penge at spare ved, at flytte noget af dit forbrug til et andet tidspunkt på døgnet, hvor strømmen er billigst. Prisen på strøm varierer nemlig typisk helt ned til time for time, når du har variabel elpris. Ligeledes varierer prisen for transport af strøm. Dette gælder uanset om du har fast eller variabel elpris. Fra 2023 er prisen for transport af strøm opdelt i lav-, høj- og spidslast. Det er landets lokale netselskaber, som har ændret prisen for transport af strøm. I denne artikel hjælper vi dig til, hvad det betyder, og hvornår transporten af strøm er billigst, mellem og dyrest. Spare penge på elregningen ved at placere størstedelen af dit elforbrug i de billigste timer. Den kan sagtens være 5 gange lavere, når den er billigst, end når den er dyrest.

Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem lige her, eller du kan downloade vores frie elpris-appen.

En grøn elaftale med variabel elpris

Med en grøn variabel elaftale kan du udnytte strømmen, når den er billigst, og hermed spare penge på elregningen.

✔️ Du får variabel elpris – så du kan udnytte strømmen, når den er billigst.
✔️ Du får 0 kr. i abonnement – undgå undødvendige merudgifter.
✔️ Du får grøn strøm – for miljøet og fremtidens skyld.
✔️ Du får nærværende og personlig kundeservice – vi er med dig hele vejen og du kan få fat i os både på live chat, mail og telefon.