Læsetid: 5 min.

Elleverandør

elleverandoer

Som forbruger har du frit valg, når du skal vælge elleverandør. Er du udmærket klar over den del, så har du formentlig også før eller siden haft tanken: “Hvilket elselskab skal jeg vælge?”. Tilbuddene er mange, og det gør valget til noget af en opgave, når du skal skift elselskab. Måske er du blevet ringet op af diverse elleverandører, som alle har lovet dig, at de er det bedste elselskab. Men det har formentlig været svært at gennemskue, hvad der lige præcis skulle være udslagsgivende for, at netop de var de bedste på markedet. Måske har det bare gjort dig endnu mere forvirret. Det er der sådan set ikke noget at sige til. Vi forstår helt og aldeles, at det kan være svært at navigere i, hvilken elleverandør du som forbruger bør vælge.

Fælles for elleverandørerne er, at de gerne vil have lov til at levere strømmen til din bolig. For at opnå dette vil de tilbyde dig de billigste elpriser, og det er jo ikke så mærkeligt endda. De ved nemlig godt, at du ikke gider betale overpris for en vare et sted, når du kan få den billigere et andet. Når varen så er el, er tilbøjeligheden til at ville betale mindst muligt om noget endnu større. En elregning kan nemlig være en overraskende en af slagsen. Vi danskere tænker måske sjældent over, at strømmen, som kommer ud af stikkontakten, koster penge – vi har måske en tendens til at tage den del for givet, og derfor er der mange, som ikke bruger meget tid på at tænke på hverken elpriser eller elregning.

Er du i tvivl om hvilket elselskab så har vi samlet en artikel med alt relevant information om, hvordan du undersøger, hvilket elselskab du har, så du kan sikre dig, at du har det bedste selskab til dine behov, find artiklen her.

Det kan have en stor betydning, om du vælger den ene leverandør frem for den anden, og hvilken konkret aftale du indgår. Læs mere herunder.

Derfor har valg af elselskab betydning 

Det kan være nærliggende at tro, at strøm bare er strøm. Det er dog ikke helt tilfældet. Selv om outputtet bliver det samme, og du vil kunne få strøm i hjemmet, uanset om det er den ene elaftale eller den anden, så kan der altså være forskel på strøm. Det er bare ikke noget, du kan se, når du klikker på kontakten og tænder lyset derhjemme. Strømmen, som elselskaberne leverer, kan komme fra forskellige kilder – og er du optaget af miljøet, er dette et punkt, som du bør være opmærksom på. 

Vi har været inde på det tidligere. Valget af elselskab har noget at sige for tallene, du ser på din elregning. Der er ganske små udsving på selve elprisen, men så kan der både være gebyrer, bindingsperiode og lignende, alt efter hvilket elselskab du vælger. 

Nu er du formentlig helt med på, at det godt kan betale sig at forholde sig til valg af elselskab. Men hvad bør du forholde dig til, når du står over for at skulle vælge elleverandør? Bliv godt klædt på, så du kan træffe en god og velinformeret beslutning. Se vores gennemgang i det følgende.

Vælg det bedste elselskab for din husstand

Vi har tidligere konkluderet, at det kan være en svær opgave at vælge elselskab. Men faktisk kan du forholdsvist nemt finde frem til det bedste elselskab for dig. Du skal blot forholde dig til et par faktorer, så er det faktisk ikke så uoverskueligt endda. For at gøre det helt simpelt bør du derfor kende til følgende: 

Elleverandoer

  • Viden om dit nuværende elforbrug 
  • Om du ønsker “almindelig” el eller grøn strøm 

Så langt så godt. Er du stadig i tvivl om, hvad faktorerne har at sige for dit valg af elleverandør, så lad os folde emnet yderligere ud ved at se på faktorerne for sig.

Hvordan er dit elforbrug?

Uden at kende dit elforbrug kan du ikke træffe en beslutning om elselskab. Det vil i bedste fald blive det rene gætværk. Der er ingen vej udenom, du bliver nødt til at have viden om husstandens elforbrug. Men det er heller ikke spor svært. Start med at finde ud af, hvor mange kWh din husstand i runde tal bruger på et år. 

Det gør du nemt ved at se din elregning eller tjekke den seneste årsopgørelse over dit elforbrug. Ved langt de fleste elleverandører har du muligheden for at logge ind på deres hjemmeside og tilgå opgørelsen der.

Skal du have almindelig strøm eller grøn strøm? 

Næste punkt er, at du skal tage stilling til, hvorvidt du ønsker at bidrage til et mere klimavenligt strømforbrug. I dag findes der det, der kaldes “grøn strøm”. Det vil du uden tvivl støde på hos rigtig mange elleverandører i din søgen efter en ny elaftale. Den grønne strøm er et klimavenligt alternativ til den “almindelige” strøm – her kommer strømmen fra vedvarende energikilder såsom vindmøller, solcelleanlæg og vandkraft. 

Med grøn strøm kan du dog ikke vide dig 100 % sikker på, at lige netop strømmen, som kommer ud af stikkontakten i dit hjem, udelukkende kommer fra vedvarende energikilder. Det gælder for alle leverandører af el. Derimod er dit køb af grøn strøm en garanti for, at du er med til at fremskynde, at en større del af strømmen i elnettet i fremtiden vil komme fra vedvarende energikilder. Vil du læse mere om, hvad grøn strøm er, og hvordan det fungerer, så kan du gøre det herunder.

Gode råd, når du vælger elleverandør og tegner en elaftale

Når du står over for at skulle vælge elleverandør, vil du hurtigt erfare, at priser og produkter er forskellige fra leverandør til leverandør. Et godt råd er derfor at starte med at skabe dig et overblik over, hvilke elselskaber der findes på markedet og så se nærmere på hver enkelts  priser og produkter. Derudover vil vi råde dig til at være opmærksom på følgende, når du skal indgå en ny elaftale: 

  • Sørg altid for at få klarlagt, om aftalen er et såkaldt introduktionstilbud. I så fald bør du altid vide, hvad prisen bliver efter endt introduktionsperiode. 
  • Bliv helt sikker på, om der medfølger en bindingsperiode til elaftalen. 

Det vil desuden altid være en god idé at få tilbuddet inkl. betingelser tilsendt på skrift, så du er helt sikker på, hvad du går ind til. Dette er særligt relevant, hvis du har været i kontakt med en sælger per telefon.