Læsetid: 5 min.

Hvilket elselskab har jeg?

Hvilket-elselskab-har-jeg

Er du i tvivl om, om du har den bedst mulige elaftale? Så er du selvsagt nødt til at kende din elaftale – og derfor også at kende dit elselskab. Er du ikke sikker på, hvilket elselskab du har, bliver det svært at sikre den gode elaftale og at finde ud af, om du for eksempel skal overveje at skifte selskab. Her på siden kan du læse alt om, hvordan du undersøger, hvilket elselskab du har, så du kan sikre dig, at du har det bedste selskab til dine behov.

Hjælp, hvilket elselskab har jeg egentlig?

Går du og leger med tanken om at skifte elselskab? Eller forsøger du blot at danne dig et bedre overblik over dit forbrug? Uanset hvad er det nødvendigt at vide, hvilket elselskab du har.
Er du flyttet for nyligt, eller har du været vant til, at en kæreste eller roomie tog sig af elregningen, er det ikke sikkert, du ved, hvilket elselskab du har. Heldigvis er der hjælp at hente.

Eloverblik kan du finde ud af, hvem din elleverandør er. Det gør du ved at logge ind på deres platform ved hjælp af MitID. Herefter kan du se en oversigt over dine ”målepunkter” – altså de steder, du er tilknyttet elforsyning. Under ”elleverandør” kan du se, hvilket elselskab du har.

Vær opmærksom på, at du selv skal være tilknyttet elaftalen for at kunne finde dit elselskab på denne måde. Er det en samlever eller sambo, der betaler elregningen, kan du altså ikke bruge denne metode. Så kan du i stedet bede den registrerede part om at tjekke op på, hvilket elselskab I har.

Spørg din udlejer, hvilket elselskab du har

Kan du af den ene eller anden grund ikke få din samlever eller sambo til at undersøge sagen for dig, kan du i stedet gribe fat i din udlejer, hvis du bor til leje. Det gælder ofte, at der er en fast elleverandør tilknyttet lejeboliger, så din udlejer kan med stor sandsynlighed fortælle dig, hvem dit elselskab er.

Der er frit valg af elleverandør i Danmark, og som lejer af en bolig må du derfor også gerne skifte elselskab. Er du ikke tilfreds med det elselskab, du har, kan din udlejer altså ikke nægte dig at skifte elselskab – heller ikke selvom det potentielt giver vedkommende lidt besvær.

I tilfælde, hvor strømforbruget er en integreret del af din husleje, er du dog nødt til at aftale et skift af elselskab med din udlejer.

Vælg elselskab ud fra, hvad der er billigst for dig

Som beskrevet ovenfor er det ikke udlejers valg, hvilket elselskab du skal have. Det er dit. Og hvordan finder du så ud af, hvilket elselskab du skal vælge?
Rent lavpraktisk er du nødt til at undersøge, hvilke elselskaber der leverer strøm i det område, hvor du bor. Herefter gælder det om at finde det elselskab, der kan tilbyde dig den billigste strøm.

I forhold til priserne på strøm skal du være opmærksom på, om elselskaberne kører med variable elpriser eller faste elpriser. Fordelen ved faste elpriser er, at der ikke er nogen udsving i priserne, og at det derfor er ligegyldigt, hvornår på døgnet du bruger strøm. Du ved derfor også mere præcist, hvor meget du skal betale for strøm om måneden, hvis dit forbrug er nogenlunde jævnt.

Fordelen ved variable elpriser er, at du som forbruger kan gøre en aktiv indsats for at minimere din elregning. Strømpriserne svinger hele tiden afhængigt af udbud og efterspørgsel, og eksempelvis gælder det, at strømmen gerne er billig om natten og i de tidlige morgentimer. Har du mulighed for at bruge en timerfunktion på opvaskemaskinen eller vaskemaskinen, så disse kan køre om natten, kan der altså være mange penge at spare på sigt.

Med vores elpris-app kan du løbende holde øje med elpriserne, så du kan sætte elbilen, computeren eller støvsugeren til at lade, når strømmen er billigst.

Som regel er variable elpriser den billigste løsning, og derfor er det også udelukkende denne, vi tilbyder vores kunder.

Hvilket elselskab skal jeg vælge?

Du skal primært vælge elselskab ud fra, hvad der er billigst. Derudover kan der naturligvis være nogle goder eller forhold, der gør, at det bedste elselskab for naboen ikke er det bedste elselskab for dig.

Det kan for eksempel være en fordel at samle flere aftaler ved det samme selskab. Får du både strøm, bredbånd og telefoni ved den samme udbyder, kan der muligvis være noget at spare. Det kan også være, du har mulighed for at få en billig elaftale igennem dit arbejde, eller at et selskab kører en særlig kampagne i dit område.

Du bør altså ikke udelukkende kigge på priserne på strøm, hvis du overvejer at skifte elselskab. Kig også på, om du kan lave en god pakkeløsning ved et elselskab, eller om du har mulighed for at få et godt tilbud.

Sidst, men ikke mindst, kan du selvfølgelig overveje, om du vil have et elselskab, der har særlige kundefordele, eller om det eksempelvis er vigtigt for dig, at dit elselskab har en god, telefonisk kundeservice.

Skift elselskab hurtigt og nemt

Det er nemt at skifte elselskab, og det kan som regel også gøres relativt hurtigt. Først og fremmest skal du undersøge bindingsperioden på din nuværende elaftale. Som regel er opsigelsesfristen løbende måned plus en måned. Der kan dog i nogle tilfælde være længere bindinger – eksempelvis, hvis der er tale om en ny elaftale.

Herefter går du ind på elpris.dk, som er drevet af Forsyningstilsynet. Ved at indtaste dit postnummer kan du se, hvilke elselskaber du kan vælge. Herefter vælger du det elselskab og det produkt, du gerne vil skifte til. Når du har valgt det bedste elselskab til dine behov og krav, underskriver du din aftale. Dette kan gøres digitalt.

Når du har skrevet under, sørger din nye leverandør for resten: tilmelding til elselskabet og opsigelse ved dit eksisterende elselskab.

Kan dit elselskab ikke aflæse dine elmålere på afstand, vil du blive bedt om at gøre dette, inden du overgår til dit nye elselskab. Du modtager herefter en slutopgørelse fra din tidligere elleverandør, og du har nu skiftet elselskab.

Hvilket elselskab har du – og hvilket bør du have?

Efter at have læst dette er du forhåbentlig blevet meget klogere på spørgsmålet om elselskaber. Du ved nu, hvordan du finder ud af, hvilket elselskab du har, hvad du skal være opmærksom på ved valg af elselskab, og hvordan du skifter til et nyt.

For lige at opsummere kan du på nettet finde ud af, hvilken elleverandør du har, og ellers kan du spørge din udlejer, hvis du bor til leje. Din udlejer må ikke bestemme, hvilken elleverandør du skal have, men indgår strøm i din husleje, skal et skift af elselskab koordineres med udlejer.

Du kan vælge imellem forskellige leverandører afhængigt af din bopæl. Herefter bør dit fokus være på, hvordan du kan få den billigste elaftale. Hvilke priser har de forskellige selskaber? Vil du have variable elpriser eller faste elpriser? Kan du samle flere abonnementer ved samme selskab? Ved at overveje disse ting finder du det billigste og bedste elselskab for dig.