Hvad er en kWh?
En kWh er en måleenhed for energi. KWh er en forkortelse af kilowatt-hour, som på dansk betyder kilowatt-time. 1 kWh svarer til den energi, der er nødvendig for at drive et 1 kW elapparat i 1 time. KWh bruges blandt andet ved afregning af el.
Læs mere i denne artikel om hvad en kWh er, mængdeangivelser, apparaters forbrug og meget mere
Forkortelsen kWh står for:
- k: står for kilo (i denne sammenhæng 1000).
- W: er en betegnelse for watt, som måler effekten af det, dit apparat yder.
- h: er en forkortelse for det engelske ord hour, som betyder time.
Hvordan måles strømmen?
Ligesom vi måler vægt i gram og kilo, har elektriciteten også en specifik måleangivelse og måde at udregne effekten på. Elektricitet måles i ampere, mens spænding måles i volt.
Ampere x volt = effekt, som måles i watt. Når man snakket om kWh, som typisk er den enhed, du ser på din elregning. Så er der altså tale om hvor mange kWh der er blevet brugt, til at udføre et stykke arbejde/effekt.
Der findes en række forskellige mængdeangivelser for elektricitet, som afhænger af, hvor kraftig eller effektiv strømmen er. Som det fremkommer af din elregning, måles den strøm, som du forbruger, i kW. En enkelt kW svarer til 1.000 watt.
Et højt forbrug af watt betegnes ved følgende:
Megawatt (MW) = 1.000 kW
Gigawatt (GW) = 1.000.000 kW
Terawatt (TW) = 1.000.000 MW
Hvad koster en kWh?
Svaret er ikke helt så enkelt. Der er nemlig en lang række faktorer, som spiller ind på prisen af 1 kWh. Den samlede elpris består nemlig af flere dele: den rene elpris, betaling til netselskabet, afgifter til staten og moms. Og her er det kun den rene elpris, som er under indflydelse af din elleverandør. Staten står for en stor del af udgifterne på elregningen, og det er derfor kun cirka 19 % af den samlede elregning, som du kan påvirke ved valget af elleverandør.
Prisen pr. kWh tager udgangspunkt i priserne på børsen, hvor el bliver forhandlet. Elpriser er altså ikke en statisk størrelse, men en faktor, som er foranderlig og dynamisk. Til trods for dette er der dog estimeret et cirkatal for prisen på en kilowatt-time til 3,57 kr. Men vil du have det helt præcise tal, skal du finde din elregning – her vil du til enhver tid kunne aflæse den eksakte kWh-pris.
Læs uddybende om hvad prisen på 1 kWh er her.
Når vi taler om kWh og prisen derpå, bør du være opmærksom på, at prisen på den rene el er ikke den samme hos samtlige elselskaber. Det kan derfor godt betale sig at sætte dig ind i markedet, hvis du vil spare penge på elregningen.
Hvordan fastsættes prisen?
Som vi har nævnt tidligere, bliver el forhandlet på en elbørs, og prisen afgøres på baggrund af udbud og efterspørgsel fra de danske elleverandører. Vil du gerne følge med i her og nu-priserne på el, kan du altid se dem hos Nord Pool Spot ved at klikke her. På siden vil du se, at priserne er lavest på de tidspunkter, hvor strømmen er mindst efterspurgt, hvilket især er om natten. Omvendt er prisen højest i tidsrummet 17-20, hvor flest opholder sig i deres husstand, og efterspørgslen efter strøm derfor er størst. Læs mere om hvornår strømmen er billigst.
Hvor mange kWh bruger jeg om året?
Der er ikke ét svar på, hvor mange kWh en dansker bruger om året. Det er vidt forskelligt, hvor mange kWh de forskellige husstande forbruger på årsbasis. Det kommer nemlig både an på antallet af energikrævende apparater i husstanden, antal beboere på adressen samt boligtype og -størrelse.
Selv om det kan være svært at sige noget generelt, så lyder et cirkatal på, at en dansker gennemsnitligt bruger 1.600 kWh om året. En dansk gennemsnitsfamilie bestående af to voksne med to børn har et typisk elforbrug svarende til 4.000 kWh om året.
På en fjernaflæst elmåler kan du selv aflæse, hvor mange kWh din husstand samlet set forbruger på et år.
Nedbring dit kWh-forbrug og spar penge på elregningen
De fleste danske hjem er spækket med strømkrævende apparater. Nogle af apparaterne er store strømslugere, og andre har et minimalt strømforbrug. Vil du gerne spare på elregningen, kan du heldigvis selv gøre en indsats ved af spare på strømmen. Det kan være de små ting, som tilsammen tæller. Start med at gå alle dine apparater igennem – er der måske et par stykker iblandt, som har mange år på bagen og dermed vil score en bundplacering energiklassemæssigt?
Det behøver faktisk ikke være ret krævende at gøre dit hjem mere energivenligt, så du kan spare på elregningen. Sørg fx for at udskifte glødepærerne i hjemmet med LED-pærer, sæt vaskemaskinen i gang uden for primetime eller skift dine hvidevarer ud med apparater i energiklasse A. Det er blot få eksempler på mindre indsatser, der kan betyde en hel del for den samlede årlige elregning.
Du kan få mange flere nyttige sparetips ved at klikke herunder:
Hvordan udregner jeg mine apparaters forbrug?
Vil du gerne blive klogere på, hvad dine apparater egentlig forbruger af strøm? Det er faktisk ret simpelt. Du kan hurtigt selv udregne dine forskellige elartiklers forbrug af kW. Til udregningen skal du blot kende dit givne elapparats forbrug af watt – dvs. effekten af det, dit apparat yder. Dette finder du enten som et mærkat på selve apparatet eller i vejledningen, som fulgte med produktet.
Dernæst er du klar til selve den matematiske del. For at udregne dit kWh-forbrug af et enkelt apparat skal du dividere watt (effekten) med 1.000 og gange dette med, hvor lang tid apparatet har været i brug.
Lad os komme med et eksempel: Har du for eksempel en standerlampe, som bruger 40 W, dividerer du dette med 1.000 – dvs. 0,040 kW. Hvis standerlampen er tændt i 2 timer med en kilowat-timepris på 2,25 kr., så koster det 0,040 kW*(3,57 kr.*2) = 28,6 øre.
Prøv selv at beregne dit apparats kWh forbrug med vores kWh-beregner, som du finder ved at klikke på knappen nedenfor: