Læsetid: 7 min.

Spar på strømmen og gør elregningen billigere

Sparetips

Ræk en hånd i vejret, hvis du gerne vil spare på elregningen. Nok kan vi ikke se jer læsere, men hvis vi kunne, ville vi formentlig se en skov af hænder. Spar på strømmen uden at gå på kompromis med bekvemmelighed og komfort i hverdagen. Det er heldigvis langt nemmere at spare på elregningen, end de fleste går og frygter. Spar på strømmen med nye vaner og enkle tips og få en billigere elregning hvert år.

Vil du også spare på elforbruget? 

Vi er mange der oplever markant højere elregninger i disse tider. Der kan være mange gode grunde til at spare på dit elforbrug.  

Den største besparelse sker oftest ved at se indad, med fokus på egne vaner i hjemmet. Det eneste det kræver, er blot, at du tænker over dit strømforbrug. Denne artikel giver dig et overskueligt overblik over mulige punkter at fokusere på, så du dermed kan opnå store besparelser.

Spar på strømmen ved at kende de største strømslugere

Det er selvfølgelig svært at sige, hvad der er de største strømslugere i lige præcis dit hjem, da dette afhænger af, hvordan du bruger din strøm. Hvis man holder opvarmningen af hjemmet uden for regnskabet, fordeler forbruget hos en gennemsnitsfamilie sig således:

Chart by Visualizer

Typisk elforbrug baseret på lejlighed.
Kilde: https://sparenergi.dk/forbruger/el/dit-elforbrug/typisk-elforbrug

De store syndere i en husstands elforbrug er altså typisk underholdning, vask samt køle- og fryseapparter, der udgør henholdsvis 39%, 16% og 23% af en gennemsnitlig husstands elforbrug.

Hvordan sparer man på el? Få overblikket her

Herunder finder du simple råd og sparetips fordelt over 6 forskellige hovedområder: strømvaner, tøjvask, køl- og frøs, madlavning, underholdning samt belysning af boligen.

Spar på strømmen med fokus på dine strømvaner

Nedenfor kan du læse om 4 konkrete hverdagsscenarier der er enkle at gå til, og som du formentlig ikke vil kunne mærke i dagligdagen – udover på elregningen. Det er de små ting der i flere hjem er de største syndere når det kommer til energiforbruget i hjemmet. Du har måske hørt dine forældre sige ”Husk nu at slukke lyset efter dig!”, eller din veninde har måske fortalt dig at du bør udnytte den billige strøm om natten, eller din kære bedstemor har måske fortalt hvor effektiv tørresnoren var dengang hun var ung? Det er der en grund til, for der er nemlig penge at spare ved at huske på netop de ting i hverdagen.

Hverdagsscenarie 1: Sluk lyset efter dig

Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Mange har for vane at tænde lyset, når de er hjemme, selv på tidspunkter, hvor det egentlig ikke er nødvendigt. Et godt råd er derfor at rulle persiennerne op og trække gardinerne fra, så du kan udnytte det naturlige dagslys i stuen.

Hverdagsscenarie 2: Udnyt den billigere strøm om natten

Der kan være penge at spare på elregningen, hvis du flytter noget af dit forbrug til andre tidspunkter af dagen. Helt konkret kan du forsøge at minimere strømforbruget mellem 17.00-20.00, hvor efterspørgslen på strøm er størst og prisen på el derfor også dyrest.

Du kan eksempelvis spare penge ved at starte opvaskemaskinen, vaskemaskinen mv. om natten, hvor elnettet er mindst belastet og elprisen typisk lavest.

TIP: Følg elpriserne time for time og udnyt de billige tidspunkter. Se hvordan her.

Hverdagsscenarie 3: Brug tørresnoren

Det giver sig selv, at du både sparer penge på strøm og på indkøb og slid af en tørretumbler, ved at tørre tøjet udenfor.

Har du mulighed for at hænge tøjet til tørre udenfor kan du spare ca. 6 kr. for hver gang du vælger tørresnoren frem for en B-mærket tørretumbler. Alternativt kan du skifte din tørretumbler til en nyere model. Har du eksempelvis en tørretumbler i energiklasse C bruger den ca. dobbelt så meget strøm som en i energiklasse A+.

Hverdagsscenarie 4: Standby-tilstanden betyder ikke, at du har slukket for apparatet

Selvom du har slukket for tv’et eller andre elartikler, er der ofte en lille rød lampe, som lyser. Det betyder, at du ikke har slukket helt for dit strømapparat, og hvad der er værd at huske er, at denne lille røde lampe også kræver strøm. Det koster mellem 500-1.000 kr. årligt at have dine apparater på standby, så gør det til en vane at slukke på stikkontakten, når tingene ikke bliver brugt. Du kan med fordel anvende en elspareskinne – på den måde er du sikker på, at alle enhederne, som er forbundet, vil være slukket, når du slukker for din primære enhed. Vær dog opmærksom på, at der er noget elektronisk udstyr, der ikke har godt af at blive slukket, så læs altid manualen først.

Tøjvask fylder meget i hverdagen og også i elforbruget

Helt konkret udgør tøjvask 16% af elforbruget i en gennemsnitlig husstand, derfor er der mange penge at spare ved at følge 2 simple vaskeråd:

Råd 1: Fyld vaskemaskinen helt op

Der vaskes i gennemsnit kun 3,2 kg tøj ad gangen i de danske hjem. For at spare på netop denne post, er det oplagt at udnytte vaskemaskinens fulde potentiale. Flere vaskemaskiner er beregnet til at kunne vaske 5-6kg eller 7-8kg tøj ad gangen.

Men hvad sparer du helt konkret på dette tiltag? Du kan spare helt op til 130 kr./år, hvis du fylder vaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører 2 gange ud af 3. eksempelvis med A+++ vaskemaskine til 7-8kg.

Råd 2: Vask ved 20 eller 30 grader

Vask tøjet på lavere grader for at spare på energiforbruget i hjemmet. Halverer du temperaturerne fra 40 til 20 grader vil du opleve at spare på 55% af elforbruget. Tøjet bliver stadigvæk rent, og din pengepung får det langt lettere.

Men hvad sparer du helt konkret på dette tiltag? Du kan spare helt op til 210 kr./år. I A+++ vaskemaskine til 7-8kg.

Underholdning er den helt store post

Det kommer nok ikke bag på mange at hjemmets underholdning er den digitale underholdning er den største strømsluger i hjemmet. Som tidligere nævnt udgør denne post helt op til 39% og dækker som udgangspunkt over digital underholdning, skærme og fjernsyn.

Det er selvfølgelig helt enkelt at jo mindre skærm, jo mindre elforbrug hjemme hos dig. Det er dog også en realitet at skærmene fylder mere og mere i de danske hjem.

Derfor er det endnu mere relevant at se om du har enkelte vaner der kan ændres på og dermed reducere dit elforbrug og formindske din elregning. Nedenfor har vi fremhævet 3 områder indenfor underholdning, hvor du kan spare, ved at tænke over dit forbrugsmønster.

Sluk routeren, når du ikke bruger den

Når du ikke bruger WiFi, kan der faktisk være en del strøm at spare ved at slukke for din router. Tager du eksempelvis på ferie, er det en rigtig god idé at slukke for routeren.

Køb af nyt tv

Det kan godt betale sig at tage et kig på sit tv. Når du skal ud og investere i et  nyt TV, er det fornuftigt at se efter energimærke F eller bedre. Derudover kan du gøre til vane at slukke på stikkontakten, når du er færdig med at se TV. Som nævnt tidligere er der mellem 500-1000 kroner at spare ved at slukke for standby-apparaterne.

Spar penge med gode streamingvaner

Streaming påvirker dit elforbrug, vi har nedenfor 2 gode råd til at spare på elforbruget ved at tænke på familiens streamingvaner.

Stream direkte fra tv’et eller vha. chromecast eller Apple TV såfremt det er muligt. En spillekonsol bruger eksempelvis 12-20 gange mere strøm på streaming end Chromecast eller Apple TV.

Det er samtidig muligt at skære hele 75% af elforbruget, ved at se 1 film på 1 skærm, i stedet for 4 film på 4 skærme. En rigtig god undskyldning for at samle hele familie til en hyggelig film-aften.

 

Madlavning

Som det ses på diagrammet over en husstands elforbrug længere oppe i artiklen, står madlavning for cirka 16 % af dit elforbrug. Derfor kan der være en del penge at spare på denne post. Hvis du laver mad i ovnen, som skal have mere end 15 minutter, betyder det sjældent noget for madens kvalitet, om ovnen er varm forinden. Stil derfor maden i ovnen, samtidig med at du tænder for den – herved kan du sænke dit elforbrug på madlavning

Køl- og frys

Vi danskere bruger i gennemsnit 23% af vores strøm på køl og frys, så der er en del penge at spare ved at tænke på energiforbruget – både i hverdagen, og når du køber nye hvidevarer. Generelt er der 5 gode råd angående køl og frys, der kan hjælpe dig med at mindske dit elforbrug. De 5 hurtige sparetips er illustreret i billedet nedenfor.

For hver grad du sænker temperaturen i dit køleskab, så stiger dit elforbrug med hele 5 %. Derfor skal du passe på med, at køleskabet bliver for koldt. Hold det i stedet på omkring de 5 grader, som det anbefales. Du har jo ikke pingviner derinde, vel?
Din fryser bruger meget energi på at sænke temperaturen, da isen på siderne af fryseren isolerer. Er der bare en halv centimeter is på overfladerne i din fryser, kan det være en god idé at fjerne det jævnligt. For at fjerne isen lettest muligt kan du slukke din fryser og sætte en spand med varmt vand ind i den. For at sparer yderligere på strømmen til køleskabet er det samtidig oplagt at optø mad fra fryseren i køleskabet. Derudover giver det samtidig mening at give plads til luftcirkulation. Både køleskab og fryser skal kunne afgive varme fra kondensatoren – nogle fra siderne, andre fra bagsiden. Det gælder også indbyggede køleskabe. Undersøg derfor, hvad producenten anbefaler, inden du køber. Slutteligt er det væsentligt at holde øje med tætningslisten i henholdsvis køleskab og fryser. Hvis tætningslisten ikke slutter tæt, stiger elforbruget. Nogle tætningslister kan ikke skiftes, da de er limet eller klemt fast.

Gennemgå og udskift dine lyspærer

Du har måske hørt det før, men LED-lys er vejen frem når man ønsker at spare på belysningsposten. LED-lys er generelt billigere i drift, da de bruger væsentligt mindre strøm end en gammeldags glødepære, halogenpære, sparepære og lysrør.

Skifter du dine halogenpærer til LED-pærer, sparer du 80 kr./år pr. pære.

LED-pærerne kategoriseres med energimærke A+ og bruger kun 7 kWh om året. Når du skal skifte til LED, bør du se efter LED-pærer hos de store, veletablerede virksomheder – og så er det også væsentligt ikke at gå på kompromis med prisen. Dette skyldes at der stadigvæk findes mange billige udgaver af LED-pærer, som har problemer med lys kvaliteten og udsender et blåligt, ubehageligt skær.

 

Spar på elregningen, vælg et billigt elselskab 

Den pris, som du betaler for el, afhænger af din elleverandør. Hos nogle leverandører skal du nemlig betale abonnement for at være kunde hos dem. Det skal du ikke, når du er kunde hos Velkommen. 

Det skal være nemt, overskueligt og billigt at være elkunde – uden at gå på kompromis med hverken kundeservice eller den grønne omstilling. Derfor har vi intet abonnement på vores elaftale og sælger desuden billig el til en variabel pris. Med en variabel elprisaftale kan du nyde fordelene af billig el ved at tænke over dit strømforbrug.