Læsetid: 5 min.

Spar på strømmen og gør elregningen billigere

Sparetips

Ræk en finger i vejret, hvis du gerne vil spare på elregningen. Nok kan vi ikke se jer læsere, men hvis vi kunne, ville vi formentlig se en skov af fingre. Selvfølgelig vil de fleste gerne spare penge, men helst uden at skulle gå på kompromis med bekvemmelighed og komfort i hverdagen. Det er heldigvis nemmere, end de fleste går og frygter, og med lidt nye vaner og enkle tips er det muligt at spare på strømmen og få en billigere elregning hvert år.

Vil du også spare på elforbruget? 

Mange oplever markant højere elregninger netop nu. Der kan være mange gode grunde til at spare på din el, men en af de helt store fordele er selvfølgelig at få billig el og dermed en lavere elregning.  

Den største besparelse sker faktisk ved at se på dig selv og dine vaner, og der kan være mange måder at opnå billigere elpriser og dermed spare penge på den næste elregning. Det eneste det kræver, er blot, at du tænker over dit strømforbrug. Og det behøver heldigvis ikke være hverken svært eller uoverskueligt.

Hvad er de største strømslugere?

Det er selvfølgelig svært at sige, hvad der er de største strømslugere i lige præcis dit hjem, da dette afhænger af, hvordan du bruger din strøm. Hvis man holder opvarmningen af hjemmet uden for regnskabet, fordeler forbruget hos en gennemsnitsfamilie sig således:

De store syndere i en husstands elforbrug er altså typisk underholdning, vask samt køle- og fryseapparater, der udgør hhv. , 39 %, 20 % og 12 % af en husstands elforbrug. 

Hvordan sparer man på el? Vi giver dig 12 simple sparetips 

Herunder finder du 12 sparetips, der er enkle at gå til, og som du formentlig ikke vil kunne mærke i dagligdagen – udover på elregningen.

 1. Sluk lyset, hver gang du forlader et rum
  Det er helt sikkert noget, du har hørt før: Husk at slukke lyset, når du forlader et rum. Med muligheden for at spare 300 kr./år, så kan det faktisk godt betale sig.

 2. Sæt temperaturen ned på tøjvask
  Vask dit tøj ved 20 grader i stedet for 40 grader eller ved 30 grader i stedet for 60 grader. Halverer du temperaturen fra 40 grader til 20 grader, sparer du 55 % af elforbruget. I en vaskemaskine i energiklasse A+++ kan du spare 210 kr./år.
 3. Tør tøjet udenfor i stedet for i tørretumbleren
  Det giver sig selv, at du både sparer penge på strøm og på indkøb og slid af en tørretumbler, hvis du i stedet tørrer tøjet udenfor. Alternativt kan du skifte din tørretumbler til en nyere model – her vil der også være en del penge at hente. Har du en tørretumbler i energiklasse C, bruger den ca. dobbelt så meget strøm som en i energiklasse A+.

 4. Standby-tilstanden betyder ikke, at du har slukket for apparatet
  Selvom du har slukket for tv’et eller andre elartikler, er der ofte en lille rød lampe, som lyser. Det betyder, at du ikke har slukket helt for dit strømapparat, og hvad der er værd at huske er, at denne lille røde lampe også kræver strøm. Det koster mellem 500-1.000 kr. årligt at have dine apparater på standby, så gør det til en vane at slukke på stikkontakten, når tingene ikke bliver brugt. Du kan med fordel anvende en elspareskinne – på den måde er du sikker på, at alle enhederne, som er forbundet, vil være slukket, når du slukker for din primære enhed. Vær dog opmærksom på, at der er noget elektronisk udstyr, der ikke har godt af at blive slukket, så læs altid manualen først.

 5. Fyld opvaskemaskinen op
  I gennemsnit fylder vi kun opvaskemaskinen 2/3 op. Fylder du den i stedet helt op, kan du spare 170 kr./år. Skruer du også ned for temperaturen fra 65 grader til 50/55 grader, bruger du yderligere 10-20 % mindre strøm, og dit service vil stadig blive fint rent.

 6. Slut med pingviner i køleskabet
  For hver grad du sænker temperaturen i dit køleskab, så stiger dit elforbrug med hele 5 %. Derfor skal du passe på med, at køleskabet bliver for koldt. Hold det i stedet på omkring de 5 grader, som det anbefales. Du har jo ikke pingviner derinde, vel?
 7. Afrim din fryser
  Din fryser bruger meget energi på at sænke temperaturen, da isen på siderne af fryseren isolerer. Er der bare en halv centimeter is på overfladerne i din fryser, kan det være en god idé at fjerne det jævnligt. For at fjerne isen lettest muligt kan du slukke din fryser og sætte en spand med varmt vand ind i den.

 8. Sluk din router, når du ikke bruger den
  Når du ikke bruger WiFi, kan der faktisk være en del strøm at spare ved at slukke for din router. Tager du f.eks. på ferie, er det en rigtig god idé at slukke for routeren.

 9. Gennemgå og udskift dine lyspærer
  Det kan være en god idé at skifte den gamle halogen- eller glødepære ud med en ny og smartere model. Skifter du dine halogenpærer til LED-pærer, sparer du 80 kr./år per pære. LED-pærerne kategoriseres med energimærke A+ og bruger 7 kWh om året. Når du skal skifte til LED, bør du se efter LED-pærer hos de store, veletablerede virksomheder – og så skal du desuden ikke gå på kompromis med prisen herpå. Det skyldes, at der stadig findes mange billige udgaver af LED-pærer, som har problemer med lyskvaliteten og udsender et blåligt, ubehageligt skær.

 10. Udnyt den billigere strøm om natten
  Der kan være penge at spare på elregningen, hvis du flytter noget af dit forbrug til andre tidspunkter af dagen. Helt konkret kan du forsøge at minimere strømforbruget mellem kl. 17 og 20, hvor efterspørgslen på strøm er størst og prisen på el derfor også dyrest. Det kan du gøre ved f.eks. at sætte opvaskemaskinen i gang, vaske tøj eller bruge tørretumbleren om natten, hvor elnettet er mindst belastet og elprisen lavest.

 11. Udnyt forvarmen på din ovn
  Som det ses på diagrammet over en husstands elforbrug længere oppe i artiklen, står madlavning for cirka 10 % af dit elforbrug. Derfor kan der være en del penge at spare på denne post. Hvis du laver mad i ovnen, som skal have mere end 15 minutter, betyder det sjældent noget for madens kvalitet, om ovnen er varm forinden. Stil derfor maden i ovnen, samtidig med at du tænder for den – herved kan du sænke dit elforbrug på madlavning.

 12. Det er en god idé at have styr på dit elforbrug
  Der er undersøgelser, som viser, at man alene ved at holde øje med elforbruget kan spare omtrent 10 % på strømmen. Hos Velkommen tilbyder vi, at du kan følge med i dit forbrug helt ned på timeniveau med vores selvbetjening. Dette kan give dig en fornemmelse af, hvor det kan betale sig for dig at sætte ind for at spare på strømmen. Er der for eksempelvis store udsving i dit forbrug, kan det betyde, at du har en elartikel, som er i stykker. Hvis du opdager dette tidligt nok, kan der faktisk være rigtig mange penge at spare.

Spar på elregningen, vælg et billigt elselskab 

Den pris, som du betaler for el, afhænger af din elleverandør. Hos nogle leverandører skal du nemlig betale abonnement for at være kunde hos dem. Det skal du ikke, når du er kunde hos Velkommen. 

Det skal være nemt, overskueligt og billigt at være elkunde – uden at gå på kompromis med hverken kundeservice eller den grønne omstilling. Derfor har vi intet abonnement på vores elaftale og sælger desuden billig el til en variabel pris. Med en variabel elprisaftale kan du nyde fordelene af billig el ved at tænke over dit strømforbrug.