Læsetid: 4 min.

Elforbrug

familie_strøm_elforbrug

Er der noget, som kan optage danskerne, så er det elforbruget. Vi vil gerne vide, hvor meget strøm vi forbruger, hvor meget vi betaler, og hvad der har størst indvirkning på det samlede elforbrug. Det forstår vi godt hos Velkommen. Det er interessant at blive klogere på elforbruget – ikke mindst fordi viden herom gør det mere håndgribeligt at tage stilling til, hvor du og din familie kan sætte ind, hvis I gerne vil nedbringe forbruget og spare penge på elregningen. Lad os starte med at se nærmere på en gennemsnitlig families strømforbrug. 

Hvor meget strøm bruger en familie? 

Ifølge Energistyrelsen bruger vi cirka 1.600 kWh om året pr. voksen, og for børn gælder et strømforbrug mellem 500-1.000 kWh. Man siger derfor, at en gennemsnitlig familie bestående af to voksne og to børn har et samlet energiforbrug på 4.000-4.500 kWh om året. 

Men det er kun et fingerpeg og ikke en almengyldig sandhed. Der er nemlig rigtig mange faktorer, som spiller ind på elforbruget, det gælder fx:

 

Sådan spiller faktorerne ind på din families forbrug 

Bor du og din familie i lejlighed, vil elforbruget ofte være mindre sammenlignet med elforbruget, hvis I boede i hus. Grunden hertil er, at hårde hvidevarer såsom vaskemaskine og tørretumbler ofte ikke er til rådighed på samme måde i en lejlighed som i et hus. Der ses altså en forskel i elforbruget, hvis du skal i den fælles vaskekælder i lejlighedskomplekset frem for at kunne benytte egne maskiner i bryggerset. Det er ikke bare boligtypen, men også boligens størrelse, som har betydning for en families elforbrug. Her gælder det helt konkret, at jo større boligen er, desto mere strøm vil der også forbruges til at lyse boligen op.

Derudover har antallet af elapparater og hvor meget disse benyttes stor betydning for det samlede strømforbrug. Har I mange ældre elapparater i husstanden, så kan du godt regne med et højere forbrug af strøm, end hvis størsteparten af apparaterne er nyere. Gamle elapparater kræver nemlig mere energi til at udføre selvsamme opgaver som nyere og mere energieffektive apparater.

Typen af opvarmningskilde har også betydning for elforbruget. Er boligen elopvarmet, så vil strømforbruget som regel ligge i den høje ende – dette uanset boligens størrelse, da denne form for opvarmning kræver en hel del strøm.

At sige noget generelt om en families elforbrug kan altså være svært, da der er så mange ting, som har betydning for, hvor meget strøm der forbruges. 

Hvad bruger den gennemsnitlige familie mest strøm på?

Alt, der går en ledning fra, eller som kræver opladning, bruger el. Det ved du så udemærket. Men hvilke apparater, som sluger mest strøm i husstanden, kan være lidt sværere at gennemskue. Grundlæggende kan det siges, at det er de store elapparater i hjemmet, som udgør størstedelen af en gennemsnitlig families elforbrug. Både tøjvask, tørretumbling, opvask, belysning og madlavning tæller som det, langt størstedelen af strømforbruget går til. Det er altså primært alle de hårde hvidevarer, som boner ud på elforbruget. 

Dog kan vi ikke give apparaterne, der bruges til tøjvask og madlavning hele skylden. Alle underholdningsapparater i husholdningen fylder ofte også en del på elregningen. Streaming, gaming og deslige bruger også en del strøm – og dette kan som oftest spottes på elregningen, hvis familiens medlemmer streamer eller spiller på flere forskellige apparater. Har du en teenager på matriklen, kan du ikke regne med, at han eller hun har et elforbrug på 500-1.000 kWh som et gennemsnitligt barn. I nogle tilfælde vil en teenager også overstige en gennemsnitlig voksens forbrug på 1.600 kWh. Ofte ser teenagere nemlig mere TV og bruger generelt mere tid foran skærmen – strømkrævende aktiviteter, som kan aflæses i elforbruget.  

Se, om du har et gennemsnitligt elforbrug 

Er du kunde hos Velkommen, og vil du gerne have et overblik over dit samlede elforbrug, så behøver du naturligvis ikke gætte dig frem baseret på boligform og -størrelse, antal af elapparater og opvarmningskilde. Vi gør det så nemt for dig som muligt med vores online selvbetjening. Denne kan du til enhver tid tilgå via et personligt password, som du får tilsendt på mail. ’Min selvbetjening’ giver dig en række forskellige muligheder – du kan fx finde et komplet overblik over dit elforbrug og følge med i, hvor mange penge du har brugt helt ned på timeniveau, samt hvor mange kWh du brugte det sidste år, den sidste måned, uge eller endda på enkelte dage.

Sådan kan du nedbringe strømforbruget

Kan du se, at du bruger mere strøm end gennemsnittet? Så kan det meget vel være en god anledning til at tage et nærmere kig på, hvorfor det forholder sig sådan. Der kan nemlig være mange penge at spare på elregningen, hvis du finder frem til, hvorfor din husstands forbrug ligger over en gennemsnitlig families. 

En ting er at finde frem til, hvorfor forbruget ser ud som det gør. En anden er at iværksætte tiltag, som bevirker et mindre elforbrug. Det kan måske virke som en uoverskuelig opgave og noget, du egentlig allerhelst vil se dig fri for. Heldigvis er det nemmere, end de fleste går og frygter, at gøre noget aktivt for at nedbringe forbruget. Der skal kun lidt nye vaner og et par enkle tips til, for at du kan få en billigere elregning. Kunne det fx tænkes, at du har ældre elektriske apparater, som kan udskiftes med nye, mere energieffektive apparater? Det er et nemt sted at sætte ind, uden at det får betydning for komforten i hverdagen. 

Se vores gode spareråd her, som gavner både miljøet og din pengepung.