Læsetid: 3 min.

Hvad er grøn strøm?

vindmoeller_groen_stroem

Grøn strøm er strøm, der udelukkende er produceret af vedvarende energikilder. Med vedvarende energikilder menes der, at strømmen er produceret gennem vindkraft, vandkraft eller solenergi, bionedbrydeligt affald, biogas og biomasse. Grøn strøm er kendetegnet ved ikke at udlede CO2 i atmosfæren i modsætning til strøm produceret af fossile brændstoffer.

Kan man tale om, hvilken farve strøm der er i stikkontakten?

Mange elselskaber fremhæver, at de tilbyder grøn strøm, der kommer fra vedvarende energikilder – men hvad betyder det egentlig, og kan strømmen i din stikkontakt være mere bæredygtig end strømmen i din nabos?

I Danmark har vi et åbent elnet, hvor strøm fra forskellige kilder (både fossile brændstoffer og vedvarende kilder) samles. Derfor er der ingen elselskaber, der kan garantere, at lige netop strømmen hjemme hos dig udelukkende kommer fra vindmøller, solcelleanlæg, vandkraft m.m. – også selvom du betaler for grøn strøm. I stedet kan du fremskynde, at en større del af strømmen i elnettet i fremtiden vil komme fra vedvarende energikilder ved at vælge den grønne el til.

 

Hvor meget grøn strøm er der i Danmark?

I 2020 stod vedvarende energikilder for 80 % af al den strøm, der kom ud af vores stikkontakter.

I vind- og solfattige perioder har vi også brug for strøm. Derfor er en væsentlig del af vores strøm stadig baseret på importeret strøm fra kulkraft og faktisk også atomkraft. Mængden af strøm, vi køber fra udlandet, indeholder en jævn mængde atomkraft, mens især kul- og naturgas er nedbragt kraftigt gennem årene.

Større produktion af el fra vedvarende energikilder i Danmark og mindre køb af kul- og naturgas fra udlandet har faktisk mere end halveret vores CO2-aftryk på elproduktion. I 2020 var CO2-indholdet i vores strøm på rekordlave 127 gram CO2/KWh. Det er langt mindre udledning gennem elforbruget per dansker end for fx 10 år siden.

Energiproduktionen er faktisk noget af det vigtigste for hele den grønne omstilling, og den er helt på vej i den rigtige retning med alle de grønne tiltag, der er sket på området. Tidligere var produktion af energi den største CO2-synder i Danmark på trods af, at udledningen blev mere end halveret fra 1990 til 2016. I 2020 gjorde mængden af vedvarende energikilder, at vores energiproduktion er røget helt ned på en tredjeplads i mængden af CO2-udledere.

Vi er altså rigtig godt på vej. Det kan dog være svært at kontrollere de sidste procenter, når vi er nødt til at importere så meget strøm fra udenlandsk produktion.

 

Der er forskel på grøn strøm

Der er forskel på, hvad du betaler for, når du køber grøn strøm. 

Nogle elselskaber sørger for, at du som forbruger køber grøn strøm fra et eksisterende vedvarende energianlæg. Her er den grønne strøm allerede en del af vores elnet, uanset om du som forbruger betaler en merpris for at få leveret grøn strøm eller ej. Dit valg af grøn strøm er altså ikke nødvendigvis med til at fremme udviklingen, selvom du støtter den. 

Andre produkter på markedet sørger for, at den ekstra pris forbrugeren betaler, bruges til direkte investeringer i nye vedvarende energianlæg. Der er altså forskel på, hvordan dine penge bliver fordelt og brugt, når du køber grøn energi.

Vandkraft klarer sig ganske fint i konkurrence med de øvrige vedvarende energikilder. Dog er det begrænset, hvilke muligheder der er for at udvide produktionen ved vandkraft. Derfor er det ikke lige så fordelagtigt at betale lidt ekstra for strøm fra vandkraftværker, som hvis du betaler mere for strøm fra f.eks. vindkraft eller solenergi. Her kan kapaciteten nemlig udvides, så hvis du vil gøre den største forskel, når du køber grøn strøm, kan du med fordel vælge et elselskab, der aktivt investerer i disse energikilder.

 

Hvis du er interesseret i en oversigt over dine forskellige muligheder inden for grøn strøm, kan du besøge hjemmesiden Grøntelvalg.dk, som Rådet For Grøn Omstilling står bag. Her kan du se rådets vurdering af forskellige strømprodukter, der markedsfører sig som grønne valg.

 

Vil du nyde fordelene ved grøn strøm? Du er altid velkommen hos os.