Læsetid: 5 min.

Variabel elpris – Alt, du skal vide

variabel elpris

Hvad betyder det, at man har en variabel elpris? Kan en variabel strømaftale betale sig? Hvad kan man bruge dagsprisen på el til? Alt det får du svar på her, hvor vi stiller skarpt på variable elpriser, så du kan blive meget klogere på området.

Er min elpris variabel?

Om du har variabel elpris, afhænger af dit elselskab og din elaftale. Hvis du er kunde her hos Velkommen, kan du være sikker på, at din elpris er variabel. Vi mener, at dette er den billigste og bedste løsning for vores kunder, og derfor kan du udelukkende få en elaftale med variabel elpris hos os.

Hos andre elselskaber kan der også være mulighed for at få en elaftale med en fast pris på strømmen. Det kan være en fordel, hvis du gerne vil vide, hvad din strøm koster hver eneste måned. Ud over det er der ikke mange fordele ved en fast elpris. Det skyldes, at det på sigt som regel bliver dyrere end variabel elpris.

Hvad vil det sige at have en variabel elpris?

Som du måske har regnet ud, er en variabel elpris – ja, variabel. Det vil sige, at den ændrer sig løbende frem for at ligge fast. En variabel elpris varierer faktisk fra time til time hele døgnet. Med dit elprodukt/elaftale betaler du i timepriser, når du betaler en variabel elpris, betaler du det, som 1 kWh koster i netop den time, hvor du bruger strømmen.

Der er flere forskellige faktorer, der kan påvirke en variabel elpris, herunder sæson, vejrforhold, tidspunkt på døgnet og generelle tendenser i samfundet. Lad os kigge lidt nærmere på dem.

En variabel elpris afhænger af udbud og efterspørgsel

Det gælder for el som for så mange andre varer, at priserne afhænger af udbud og efterspørgsel. Når der er mange, der gerne vil have strøm, stiger prisen altså. Omvendt falder prisen, når efterspørgslen på strøm er lav. Det vil sige, at strømmen typisk er dyrest i vinterhalvåret, hvor de fleste er mere indenfor, end de er i sommermånederne. Når vi opholder os indenfor om vinteren, bruger vi strøm på blandt andet lys og underholdning i form af TV og computere.

I sommermånederne er der mindre brug for elektrisk lys, og mange bruger mindre tid bag diverse skærme. Efterspørgslen på strøm er altså mindre, og derfor falder elpriserne, hvis du har variabel elpris.

Udover at efterspørgslen hænger sammen med sæsonen, hænger den også sammen med tidspunktet på dagen. I tidsrummet 17.00-20.00, hvor mange kommer hjem fra arbejde, laver aftensmad, sætter vasketøj over og ser TV, stiger prisen på strøm typisk. Omvendt er prisen lav om natten, hvor der ikke er så mange, der bruger strøm.

En elaftale med variabel elpris betyder altså, at du kan betale vidt forskellige beløb for din strøm, afhængigt af om det er sommer eller vinter, og om du bruger strøm om natten eller omkring aftensmadstid.

Med vores gratis elpris-app kan du følge med i priserne på strøm – time for time. Den hjælper dig med at lægge dit strømforbrug på de tidspunkter, hvor strømmen er billigst. Opdager du, at strømmen er billig, kan du sætte vaskemaskinen i gang eller sørge for at lade elbilen. På den måde kan du spare mange penge i det lange løb, hvis du har variabel elpris.

Dagsprisen på el kan blandt andet afhænge af vejret

Da vi producerer store mængder vindenergi i Danmark, kan en variabel elpris afhænge af vejret. I perioder med meget blæst kan der produceres store mængder vindenergi, og dermed stiger udbuddet af strøm.

Når udbuddet stiger, falder elpriserne. Det vil sige, at det faktisk – i forhold til variable elpriser – kan være en fordel, at det blæser. Står vinden helt stille, daler produktionen af vindenergi, og dermed falder udbuddet af strøm, hvorved elpriserne stiger.

Dagsprisen på el kan altså blandt andet variere afhængigt af vejrforholdene. Der kan desuden være tendenser eller udfordringer i samfundet, som gør, at elpriserne enten stiger eller falder i perioder.

Fordele ved variabel elpris

Den store fordel ved en elaftale med variabel elpris er, at du kan spare penge ved at time dit forbrug. Hvis du kan planlægge aktiviteter såsom tøjvask til tidspunkter, hvor strømmen er billig, kan der være mange penge at spare. Har din vaskemaskine en timerfunktion, kan du for eksempel planlægge, at den går i gang tidligt om morgenen, hvor strømmen er billig. Så er tøjet rent, når du vågner og kan hænge tøjet op.

På samme måde kan du med fordel lade elektroniske apparater og din elbil op om natten, ligesom det kan være en god idé at sætte opvaskemaskinen i gang, umiddelbart inden du går i seng – eller at udskyde starten med timerfunktionen.

For at du kan spare penge med en variabel elpris, kræver det, at du selv gør en indsats. Bruger du strøm uden at forholde dig til priserne, kan du i hvert fald ikke være sikker på, at det er en fordel at have en variabel elpris frem for en fast elpris. Er du derimod villig til at time dit forbrug, er der økonomiske fordele ved den variable elpris.

Sådan kan du spare penge på strøm med variabel pris

Det er naturligvis svært udelukkende at bruge strøm om natten, hvor den er billigst – i hvert fald hvis du har en nogenlunde ”almindelig” døgnrytme. Der er imidlertid mange ting, du kan gøre for at udnytte, at du har strøm med variabel pris.

Som nævnt er det smart at time tøjvask og opvask til om natten, hvis det er muligt. Derudover kan du eksempelvis overveje at lave større portioner mad ad gangen, så du ikke skal have gang i både komfur og ovn hver eneste aften. Noget kan måske varmes i mikrobølgeovn, og en langtidskogt gryderet kan nøjes med at langtidskoge den ene aften, men kan varmes op en anden. Mad, der blot skal tilberedes, men ikke skal serveres varmt, kan du måske tilberede tidligere på dagen.

Skal du lade mobiltelefonen eller computeren op, kan du med fordel gøre det tidligt på eftermiddagen eller sidst på aftenen – altså ikke i tidsrummet 17.00-20.00. Dette gælder for alle elektroniske apparater. Tænk også gerne over at slukke TV’et, når du ikke reelt ser noget, og kan du vente med at se en film til efter aftensmaden, er dét også en god idé, hvis du har variabel elpris.

Hvis du planlægger dit strømforbrug lidt, er der altså mange små ting, du kan gøre for at udnytte en variabel elpris og dermed spare penge på elregningen.

Udnyt lempelse i elafgiften og ændring i prisen for transport af strøm

Der er desuden sket endnu en ændring fra 2023: Landets lokale netselskaber har ændret prisen for transport af strøm og elafgiften er sænket til EU’s minimumssats for husholdninger i de første 6 måneder for 2023. Dette kan komme dig med en variabel elpris aftale til gode, da du kan spare mange penge ved at placere størstedelen af dit elforbrug i de billigste timer. Transporten af strøm kan for eksempel sagtens være 5 gange lavere, når den er billigst, end når den er dyrest.

Ønsker du en variabel elaftale fra Velkommen?

Når du vælger grøn strøm fra Velkommen, indkøber vi certifikater i strøm fra 100% vedvarende energikilder svarende til dit elforbrug.

Vi er sammen om at skabe en grønnere fremtid.

Med en elaftale får du:

✔ 100% certificeret grøn strøm.
✔ 0 kr. i oprettelse.
✔ Variabel elpris aftale med afregning time for time.
✔ Fri adgang til fordelsklubben KlubVelkommen.
✔ Som Velkommen-kunde er du bl.a. med til at give god energi videre og støtte Danske Hospitalsklovne med 5.000 kr. hver måned.

Alle vores elaftaler er variable med tanke for miljø og din pengepung.

Planlæg med fordel dit elforbrug med vores elpris app.
Du kan til hver en tid også følge med i dit forbrug i selvbetjeningen.