Læsetid: 5 min.

Variabel elpris vs fast elprisaftale – hvad er fordelene?

variabel vs fast elrpis aftale

Når du skal vælge elaftale, skal du ikke kun træffe et valg om udbyder – du skal samtidig tage stilling til, hvilken prisaftale du ønsker hos dit elselskab. Du har muligvis hørt, at prisen på din strøm kan være fast eller variabel – men hvad er de egentlig fordele og ulemper ved disse to typer elprisaftaler?

Med en variabel elpris afhænger prisen i høj grad af markedet og bestemmes dermed af faktorer som udbud og efterspørgsel. Det betyder, at du vil kunne spare penge på din elaftale, når markedsprisen er lav. Med en variabel elpris kan du lettere planlægge dit forbrug til din fordel, ved at holde øje med udsving i elpriserne. Typisk er elprisen for strøm billigst om natten, hvor elnettet er mindst belastet.

Fast pris på el – fordele og ulemper

Udover en elaftale, der bygger på en variabel elpris, findes der også muligheden for at betale en fast pris på el. For elaftaler med fast pris gælder det, at du betaler ét beløb per kWh for en periode. Denne pris ligger fast og ændrer sig derfor ikke, til trods for at markedsprisen på elbørsen går op og ned. Du kender med andre ord den eksakte pris, som du vil se på elregningen hver måned.

Når du tegner en aftale med en fast pris på el, vil det være med en fast elpris i en given periode. Den enkelte aftale afhænger af dit valg af elleverandør. Her vil det kun være prisen på el, der vil være fast i en bestemt periode, og du vil derfor godt kunne opleve andre udsving på elregningen, herunder statsbestemte faktorer samt gebyrer mm.

Hvis man ønsker altid at kende til størrelsen på sin elregning, er en fastpris elaftale at fortrække, men ønsker man derimod den billigste elaftale vil en variabel elprisaftale blive anbefalet.

Som udgangspunkt forholder det sig sådan, at du med en fastpris elaftale i gennemsnit vil komme til at betale lidt mere for din elaftale end ved en variabel pris.

Nedenfor ser du et illustreret eksempel på forskellen mellem en variabel og fast elpris:

Chart by Visualizer

Fordele og ulemper ved en variabel elpris

Udover udbud og efterspørgsel, bliver elprisen i høj grad også påvirket af markeds- og samfundsbestemte faktorer. Der er især 5 faktorer, som er væsentlige for et prisfald eller -stigning.

Til trods for de eksterne faktorer, hvor vi ikke har nogen indflydelse, er det dog stadigvæk en stor fordel at prisen du betaler ved en variabel elprisaftale, varierer. Prisen følger den Nordiske Elbørs, og det betyder, at der er penge for dig at spare, når prisen på el er lav. Her vil du opleve, at priserne på el ofte er lavere hen over sommeren end i vinter perioden, grundet en mindre efterspørgsel.

Med en variabel elprisaftale er det en stor fordel, at du har muligheden for at planlægge husstandens elforbrug samt kigge ind på strømvanerne i hjemmet. Ved at have fokus på netop dette, er det muligt at påvirke elregningen i den ønskede retning. Elpriserne svinger nemlig enormt meget, og er bl.a. afhængig af vejret. Hvis vi f.eks. får en meget blæsende vinter, vil elnettet bestå af mere vindenergi, hvorfor de variable elpriser på de tidspunkter med meget blæst, kan være lave. Hvis du lægger dit forbrug i timer med relativt lave priser, kan der være mange penge at spare, men det kræver at du som forbruger gør en aktiv indsats – en indsats du får mulighed for at gøre med en variabel elaftale.

variabel elpris

En af de store strømslugere i hjemmet er vaskemaskinen og tørretumbleren, men vasketøjet vasker jo desværre ikke sig selv. Dog kan du med fordel sætte en vask over sen aften, om natten eller meget tidlig morgen, for at udnytte din variable prisaftale. Ønsker du at vide mere om vores bedste vaske-sparetips kan du med fordel læse mere her

En variabel elpris er som udgangspunkt det oplagte valg til dig, der ikke behøver at kende den eksakte elpris hver måned og gerne vil kunne nyde godt af den lave pris, som en elaftale med variabel elpris kan kaste af sig.

Så meget kan du spare, hvis du udnytter din variable elaftale

Som ovenstående forklarer – jo større elforbrug, jo mere giver det også mening for dig at vælge den variable elaftale, hvor du får mulighed for at udnytte strømmens billigste timer.

Som tommelfingernegl er strømmen dyrest i vinterhalvåret mellem 17:00-20:00. Det skyldes, at prisen på el stiger i takt med efterspørgslen. I netop dette tidsrum er efterspørgslen på strøm naturligvis størst, fordi mange danskere er hjemme, laver mad, ser tv, tænder lys eller andet. Det gælder altså så vidt muligt om at flytte gøremål uden for denne primetime, hvor prisen for en kWh er dyrest. Elprisen vil ofte være billigst om natten, så hvis det er muligt f.eks. at sætte en tøjvask i gang eller oplade din elbil over natten, kan der være mange penge at spare.

Tirsdag d. 25/10-2022 kostede det 7,82 kr. at sætte en tøjvask over i tidsrummet 18:00-19:00. Havde man i stedet timet sin vaskemaskine til at køre ml. kl. 03:00-04:00 om natten, så den er klar til at hænge ud, når du står op om morgenen, ville samme vask i stedet koste 4,48 kr. Det lyder umiddelbart ikke som en kæmpe besparelse du gør dig, men hvis du ser det i et større perspektiv, vil en gennemsnitsfamilie spare 697 kr. om året – alene på tøjvask (forudsat at man vasker tøj 4 gange om ugen).

OBS. Beregningerne er baseret på en 7 kg vaskemaskine, der er ml. 0-5 år og bruger 0,68 kWh pr. vask. Priserne tager afsæt i Nord Pool Day-ahead priser, hvor en kWh tirsdag d. 25/10-2022 kostede 11,5229 kr. kl. 18:00-19:00, mens den kostede 6,5976 kr. i tidsrummet 02:00-04:00.

Kilder brugt til beregningen: sparenergi.dk og nordpoolgroup.com

Hos os kan du få en variabel elaftale

Hos Velkommen tilbyder vi kun en variabel elprisaftale – da vi tror på, at det er den billigste løsning for vores kunder.

Grunden hertil er faktisk ganske simpel, for en variabel elaftale vil næsten altid være den billigste for dig. Med en variabel pris vil prisen på din elaftale som tidligere nævnt følge markedsprisen for el. Det betyder, at prisen på din elaftale kan variere fra måned til måned – og dette er i langt de fleste tilfælde til fordel for din pengepung. Den variable pris medfører som oftest, at du får en lidt lavere månedlig udgift.

Sandsynligheden for, at du kan spare penge med en variabel elaftale frem for en fast pris på el er altså stor. Dog skal du med en variabel pris naturligvis være indforstået med, at prisen på din strøm kan stige som følge af markedspriserne.

Se priser og læs mere om vores variable elprisaftale herunder: