Læsetid: 5 min.

Spar penge i hverdagen – Her er vores bedste vaske-sparetips

vaske-sparetips

De store syndere i en husstands elforbrug er typisk underholdning, vask samt køle- og fryseapparter. Vasketøj er generelt noget der fylder meget i de fleste hjem, det gør det også i dit elforbrug. Vask er en af de poster der typisk fylder omkring 16% af en gennemsnitligt husstands elforbrug. Det kan derfor godt betale sig at kigge på ens vaske-vaner, men hvor skal man starte henne? Vi har herunder samlet en håndfuld sparetips og gode råd til dig, som du bør kende til når du vasker derhjemme.

De 4 hurtige ved brug af vaskemaskinen

  1. Vælg vaskeprogrammer med lavt energiforbrug, se i manuel hvilke der er.
  2. Vask ved lavere temperatur.
  3. Fyld maskinen op, hver gang.
  4. Drop forvasken.

Spar penge med simple vaskeråd

Der findes flere gode vaskeråd som både sparer på energiforbruget og samtidig skåner miljøet. 
Eksempelvis kan du spare penge i hverdagen ved at vaske ved lavere temperaturer og samtidig fylde maskinen helt op. Det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20 °C. Kig eventuelt i manualen for at se energiforbrug for de enkelte vaskeprogrammer.

Brug mindre energi, når du vasker tøj

Se energiforbruget i manualen

Se hvilke vaskeprogrammer der har lavt energiforbrug i vaskemaskinens manual. Ofte vil det være korte programmer og programmer med lav temperatur. Vær opmærksom på, at vaskekvaliteten varierer fra program til program. Hvis tøjet kun er lidt snavset, eller det er små mængder, er der ikke behov for de mere energikrævende vaskeprogrammer.

Vask ved lavere temperaturer

Det sparer energi at vaske ved lavere temperatur, og det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20 °C. Husk at bruge et vaskepulver, der vasker effektivt ved lavere temperaturer. Se på pakken, hvilke temperaturer dit vaskepulver er effektivt ved.

Fyld maskinen helt op

Fyldte vaskemaskiner bruger mindst muligt energi per kg tøj. Tjek, hvor mange kg tøj de forskellige programmer er beregnet til i brugsvejledningen. Prøv eventuelt at veje tøjet. Selv i nye vaskemaskiner, hvor maskinen tilpasser mængden af vand til mængden af vasketøj, er en fyldt maskine det mest energibesparende. Vidste du for eksempel at mange danskere vasker halvfyldte maskiner. I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg.

Drop forvasken

Vælg et program uden forvask, hvis tøjet ikke er meget snavset.

Tøjvask og hygiejne

Det tøj, du normalt vasker ved 30 og 40° C, kan du godt vaske ved 15, 20 eller 30° C med et egnet vaskemiddel – tjek vsasketemperaturer på pakken. Men hvis der er smitsom sygdom i familien, bør du hæve temperaturen.
Hvis 1 eller flere personer i familien er ramt af lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at tøjet vaskes ved 60 °C for at undgå, at smitten breder sig til de andre i husholdningen. Du bør også vaske undertøj, linned, håndklæder, viskestykker og karklude ved 60 °C.
Er der f.eks. blod, diarré eller opkast på vasketøjet, bør du vaske på mindst 80 °C. Læs Sundhedsstyrelsens råd om vask og hygiejne.

Doser sæben præcist

Tøjet bliver ikke mere rent af, at du hælder for meget vaskepulver i maskinen. Vaskepulver er skadeligt for miljøet, og tøjet behøver kun nøjagtig den mængde vaskepulver, som står i brugsanvisningen.
Ofte skal du bruge mindre vaskemiddel pr. vask, end du tror. Læs anvisningen på pakken, sammenlign med anvisningerne for vaskemaskinen – og find så målebægeret frem. Behovet varierer bl.a. efter, hvor hårdt vand du har. Se kort over vandets hårdhed i de forskellige kommuner på Geus.dk
Tommelfingerreglen er, at du lige akkurat skal kunne se en smule skumbobler på glasset til vaskemaskinen. Det skal ikke være et skumbad.
Der kan også være en fordel i, at vælge kompakte pulvervaskemidler, hvor doseringen er mindre, frem for traditionelle og flydende vaskemidler. Kompakte vaskemidler er typisk mærket ‘Koncentreret’. De er mere miljøvenlige, fordi de indeholder færre miljøskadelige stoffer.

Drop skyllemiddel

Skyllemiddel skader miljøet, og det gælder også de miljømærkede varianter. Skyllemiddel er desuden unødvendigt, undtagen i visse tilfælde, hvor der er problemer med statisk elektricitet i syntetiske tekstiler. Det er nemlig det, skyllemiddel oprindelig er beregnet til.

Køb miljømærket

Køb vaskemidler mærket med det nordiske miljømærke Svanen – eller det europæiske miljømærke Blomsten.

Hvad koster det at vaske sit tøj?

Prisen for en vask afhænger af energimærket. Prøv denne prisberegner for at regne prisen for vask ud hos dig.
HUSK også, at hvis du har variabel elpris, så betaler man ofte mindre for strømmen når efterspørgslen på strømmen er på sit laveste, hvilket oftest er i de sene nattetimer. Derfor bør du prioritere at få vasket når prisen på strømmen er på sit laveste. Undersøg eventuelt om din maskine kan indstilles til at vaske på et bestemt tidspunkt.

Vidste-du

De 6 hurtige ved køb af vaskemaskine

  • Vælg energimærke A eller B.
  • Sammenlign energiforbruget, du kan se det for 100 vaske på energimærket.
  • Sammenlign vandforbruget på de maskiner du overvejer.
  • Brug værktøjet ‘Hele Prisen’, så kan du sammenligne priser for indkøb og brug.
  • Køb ikke større vaskemaskine end du har behov for.
  • Undgå kombimaskiner, hvis du kan.

Gode råd til køb af vaskemaskiner

Se efter energimærke, årligt vandforbrug og elforbrug, når du køber ny vaskemaskine – og køb ikke en større maskine, end at du kan fylde den op hver gang.

Se på energimærket: Vælg A eller B

  • Vandforbrug
    Vandudgiften til vask er typisk 400–600 kr. om året. Men vandforbruget afhænger af maskinen, f.eks. kan en vaskemaskine på 8 kg have et vandforbrug  på alt fra 37 til 48 liter pr. vask. Se derfor efter vandforbruget på energimærket og sammenlign de vaskemaskiner du overvejer.
  • Elforbruget
    Sammenlign energiforbruget, det vises for 100 vaske på energimærket.
  • Hele prisen
    Sammenlign også hele prisen for indkøb og brug med værktøjet ‘Hele prisen’. Du kan også læse mere om energimærkningen.

Køb efter behov

Overvej, hvor stor en vaskemaskine du har behov for. Hvis du køber en større maskine, end du har behov for, vil du have en tendens til ikke at fylde den op, når du vasker. Det giver et større el- og vandforbrug pr. kg tøj du vasker.
Gå efter en maskine med mulighed for tilvalg af ekstra skyl, hvis der er nogen i husstanden med allergi, eksem eller særlig følsom hud.

Brug evt. varmt vand

Hvis du har miljøvenlig opvarmning – dvs. solvarme, varmepumpe eller fjernvarme – er det en idé at købe en maskine, der kan bruge varmt vand fra opvarmningssystemet. Maskinen skal kunne tilsluttes både koldt og varmt vand, og den skal placeres i nærheden af varmtvandsbeholderen.

Vaske-tørremaskiner (kombimaskiner)

Maskiner, der både kan vaske og tørre, bruger lidt mere energi end separate maskiner. Kombi-maskiner bruger også vand til tørreprogrammet. Tørredelen i kombi-maskinen er ofte mindre end i en separat tørretumbler, og derfor kan du være nødt til at tumble tøjet 2 gange og dermed bruge en del mere energi.

  • Primær brug: Kombineret vask og tørring. Gå efter energimærke D
  • Primær brug: Vask uden tørring. Gå efter energimærke A eller B

Smart appliances

Smarte apparater (smart appliances) er på vej ind på det danske marked. Det er apparater, som forbindes til netværk, så de f.eks. kan startes med en app og kan slukke automatisk i perioder med stor belastning af elnettet.
F.eks. kan du nu få vaskemaskiner, som kan fjernstyres via en app, så du bl.a. kan pause vaskeprogrammet eller få at vide, når programmet er færdigt.
Bemærk, at smarte apparater har et højere standbyforbrug, end almindelige apparater, fordi de er forbundet i netværk. For smarte apparater, der er markedsført efter den 1. januar 2019, må standbyforbruget i netværkstilstand dog højst være 2 watt som følge af EU-krav.

 

Kilde: https://sparenergi.dk/
Der vil selvfølgelig forekomme udsving i, hvor meget hver enkelt vil kunne spare i strøm og kr. alt afhængigt af apparat og elprisen.

 


Få gratis adgang til massevis af rabataftaler, tilbud, konkurrencer og sparetips.

Du får gratis adgang til KlubVelkommen ved at have en aftale om ét eller flere produkter hos Velkommen.

Som sagt er alle aftaler inklusiv gratis adgang til yderligere besparelser i KlubVelkommen.

Kombiner og lav pakkeløsninger efter dit behov. Enkelt og overskueligt.
Alt samlet ét sted.