Læsetid: 4 min.

Sådan sparer du på energien i påsken

påske

Påsken er for mange danskere koblet sammen med traditioner, hygge, ferie og sammenkomster. Og når vi samles, bruger vi ofte en del mere strøm, end vi gør i hverdagen. Heldigvis er der hjælp at hente, så det ikke går ud over elregningen. Nedenfor har vi samlet nogle gode råd til besparelser på energien, du kan bruge  i påskedagene – selvfølgelig helt uden at det behøver at gå på kompromis med hyggen!

Sparetips og gode råd til påsken

Der kan være mange penge at spare på elregningen, hvis du tænker over hvor, hvordan og hvornår du bruger mest el derhjemme.

Energistyrelsen – SparEnergi har lavet flere tabeller, som fint viser, hvor meget strøm for eksempel dine køkken- eller elektroniske apparater bruger om måneden – og du kan nok godt regne med, at forbruget er højere i påskeferien, hvor dine apparater typisk bliver brugt mere end normalt. Tabellerne er måske også en øjenåbner for, hvordan du kan tænke lidt anderledes på dit strømforbrug. Kunne du for eksempel benytte brødristeren og mikroovnen i højere grad end ovnen? Eller en gang i mellem vælge påskehygge med æggemaling og brætspil frem for gaming på computeren eller streaming på Tv’et?

Månedligt forbrug for apparater i hus eller lejlighed

påske

påske

Kilde: Elmodel Bolig 2020. (Sparenergi.dk) 

* Tallet indeholder ikke el til opvarmning (elvarme, elvandvarmer og varmepumper), men forbrug til cirkulationspumper og drift af oliefyr, gaskedler mv.

Kog æg og vask op, når strømmen er billigst

En ting er hvilke apparater du benytter og hvor dyre de er i forbrug. En anden ting er, hvilket tidspunkt på døgnet, du bruger strømmen. Der kan være mange penge at spare ved at flytte noget af dit forbrug til det tidspunkt på døgnet, hvor strømmen er billigst.

Vi er godt klar over, at alt forbrug af strøm ikke kan rykkes til de billigste timer. Men vi ser ingen grund til ikke at udnytte strømmen, de steder, hvor det alligevel ingen forskel gør. Du kan for eksempel koge æggene til påskefrokosten eller æggemalingen i de timer, hvor strømmen er billigst eller vente med at tænde opvaskemaskinen, til når du går i seng. Prisen på strøm varierer nemlig helt ned til timebasis. Ligeledes varierer prisen for transport af strøm, som er opdelt i lav-, høj- og spidslast.

Vil du være sikker på, at du altid bruger den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem lige her, eller du kan downloade elpris appen.

Mad til påskebordet, der skal koges

  • Brug mindre vand: Når du koger kartofler, grøntsager og æg skal du bruge langt mindre vand, en de fleste tror. Hvis du koger kartofler i 1-2 dl vand i stedet for at fylde gryden op, reducerer du elforbruget med 30 procent. De behøver ikke at være helt dækkede.
  • Kog vand i elkedel: En elkedel koger hurtigere og bruger kun halvt så meget strøm, som hvis du koger vand på en kogeplade. Har du induktion, er besparelsen mindre. Husk kun at koge den nødvendige mængde vand, og afkalk elkedlen jævnligt.
  • Brug den rigtige størrelse gryde: Hvis en gryde er for lille til kogepladen bruger du mere strøm end nødvendigt. Dette gælder dog ikke induktion.
  • Brug tricket, du kender fra risengrøden: Du kan koge for eksempel kartofler eller ris færdige pakket ind under dynen. Grydens indhold skal koge op, og derefter pakker du gryden ind. Tiden er den samme, som du ellers bruger, men du sparer energi og slipper samtidig for, at risen brænder på.
  • Husk låget: Husk låg på gryden. Det sparer dig op til 50% af energiforbruget.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Påske

Når du bruger ovnen til madlavningen

  • Brug mikroovn frem for ovn:  Hvis du skal opvarme eller tilberede mindre portioner mad, kan du spare op 70% af elforbruget ved at bruge mikroovn fremfor ovn.
  • Udnyt eftervarmen: Ovn, massekogeplader og glaskeramiske kogeplader er varme et stykke tid efter, de bliver slukket. Udnyt eftervarmen og sluk før, maden er helt færdig. Så gør eftervarmen det sidste stykke af arbejdet for dig – og endda gratis.
  • Rist brød på brødrister: Rist brød på en brødrister i stedet for i ovnen, så bruger du 90% mindre strøm!

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Når du skal vaske op efter påskehyggen

  • Brug opvaskemaskinen og slip for opvaskebørsten: Opvaskemaskinen bruger generelt mindre vand end opvask i hånden. Ved at bruge opvaskeren sparer du både penge og CO2.
  • Fyld opvaskemaskinen: Det sparer både energi, vand og opvaskemiddel, når du kun sætter opvaskemaskinen i gang, når den er helt fyldt op.
  • Brug eco-programmet: Vælg opvaskemaskinens eco-program eller et program med lav temperatur for at spare strøm til almindelig opvask. Korte programmer kan være et alternativ, hvis servicet kun er lidt beskidt. Tjek i manualen, hvilke programmer der har lavt energiforbrug.
  • Skyl ikke af: Du behøver ikke skylle servicet af, inden du stiller det i opvaskemaskinen. Langt de fleste maskiner kan sagtens vaske rent, selvom du kun skraber maden af tallerknerne. Luk lågen helt – så tørrer madresterne ikke ind og sætter sig godt fast.
  • Behold opvaskemaskinen i 25 år: Det er som regel bedst for både klimaet og din økonomi at beholde den samme opvaskemaskine i op mod 25 år, hvis den ellers fungerer.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

påske

Andre nyttigere sparetips

  • Rens filteret på emhætten: Rengør fedtfiltret ca. 1 gang om måneden. Når filtret er snavset, skal emhætten køre på et højere trin for at opnå samme virkning, og det øger både elforbrug og støj.
  • Tø op i køleskabet: Optø mad fra fryseren i køleskabet. Så sparer køleskabet strøm.
  • Brug el-spareskinne: Med en el-spareskinne er det nemt at slukke for flere af dine apparater samtidig, når du ikke bruger dem. Det kan nemt spare dig for flere hundrede kroner til strøm om året.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Masser af hjælpsom viden og nyttige sparetips

Via nedenstående link har vi samlet forskellig nyttig viden og endnu flere sparetips, som kan spare dig mange penge årligt.

Du kan også downloade vores frie spareguides. Så har du altid en nyttig overskuelig guide eller to ved hånden!

Fyld dit hjem med god energi

Med en grøn variabel elaftale fra Velkommen kan du udnytte strømmen, når den er billigst og derved spare penge på elregningen.