Læsetid: 3 min.

Overvejelser før du investerer i et solcelleanlæg

Solceller

Et solcelleanlæg kan være relevant for dig, der både vil spare nogle penge på elregningen og også vil tage hensyn til miljøet. Der kan dog være en del at finde rundt i, når man overvejer solceller – derfor giver vi dig her et sted at starte.

Før du køber et solcelleanlæg, bør du undersøge disse ting:

 • Er dit hus egnet til solceller og kan dit tag bære dem?
  Få først og fremmest undersøgt, om dit tag kan bære et solcelleanlæg, for i nogle tilfælde kan det være for tungt. Tagets bæreevne bliver også påvirket af, hvordan solcellerne bliver monteret, så det er vigtigt, at du finder ud af om taget skal understøttes. Tagets bærevne bliver også påvirket af snefald, så solcellerne bør ikke monteres på en måde, hvorpå der kan samle sig store mængder sne under dem. Kontakt en bygningsingeniør eller din installatør, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl. En anden faktor du bør forholde dig til er, om dit tag er stort nok til, at du kan få nok solceller installeret, til at dække den andel af dit elforbrug som du vil have solcellerne til at stå for. Skulle du ikke være interesseret i at få solceller installeret på dit tag, kan du også vælge at få dem monteret på stativer på jorden eller på dit hus’ facade.
 • Har du plads og hvor skal du placere anlægget?
  Størrelsen af dit solcelleanlæg vil afhænge af, hvor meget plads du har til rådighed, og hvor meget af dit elforbrug du vil have solcellerne til at dække. 6 kW-anlæg er ret udbredte og fylder 15 – 40 m2. Du får mest ud af dine solceller ved at placere dem mod syd med en hældning på 40-45°. Skulle du forvente at bruge mere strøm sent om eftermiddagen og om aftenen, end du forventer at bruge midt på dagen, kan du med fordel vende solcellerne mere mod vest end mod syd. Der er også nogle, der vælger at få deres anlæg vendt mod vest eller øst for at udnytte tagarealet bedst muligt og få produktionskurven fladet mere jævnt ud over hele dagen. Du bør få din installatør til at vurdere, hvilken placering der vil være optimalt for dig og din bolig – men husk, at der i sommerhalvåret ikke bør være mærkbar skygge på anlægget i dagstimerne (ca. fra kl. 9-17). Her kan du se Teknologisk Instituts oversigt over solcellers ydelse, og hvordan denne påvirkes af deres placering.
 • Kontakt kommunen før køb
  Før du køber et solcelleanlæg, bør du kontakte din kommune for at høre, om fredninger, servitutter og lokalplaner tillader dig at opføre solceller på dit hus. I mange kommuner er der også regler for, hvor solcellerne må placeres, således at det ikke går ud over æstetikken i området. Derfor anbefaler vi, at du kontakter din kommune, før du køber solcelleanlæg.
 • Tag hensyn til dine naboer
  Selvom solceller giver mindre genskin end et ovenlysvindue, kan det alligevel være, at dine naboer vil blive generet af det. Hvis du kan se det som værende et problem, kan du med fordel overveje at få solceller med en nubret overflade, der giver blødere reflekser – eller du kan få solceller med antirefleksbehandling.