Læsetid: 2 min.

Spar på varmeregningen – tips til hverdagen

Spar på varmeregningen – 4 tips til hverdagen

Det er dyrt at opvarme sin bolig. Faktisk står denne post for 50% af dit samlede energiforbrug. Det er derfor en rigtig god idé at inkorporere nogle vaner i din hverdag, der kommer varmeregningen til gode. Med få ændringer, kan du skabe store indvirkninger på det samlede forbrug. I denne artikel giver vi dig 4 gode råd til, hvordan du kan spare på varmen – hvad end du varmer din bolig op med naturgas, varmepumpe eller noget tredje.

Energistyrelsen har lavet 3 overordnede råd til, hvordan du kan spare på varmen  til gavn for din økonomi og miljøet. Dem har vi oplistet for dig nedenfor.

3 gode råd - gode vaner giver gode besparelser på varmeregningen

Hold din varmeregning nede med hverdagens sparetips

Energistyrelsens råd nummer 3 omhandler ændringer af vaner. Du får her vores 4 bedste råd til ændringer af vaner.

1. Lad dine radiatorer stå frit

Bruger du dine radiatorer til at tørre våde vanter, viskestykker og sokker? Uanset hvilket tøj du lægger på dine radiatorer, hæmmer du cirkulationen af varm luft. Hvis du oven i købet hænger det over termostaten, kan du risikere, at temperaturen fejllæses, og at radiatoren stopper med at varme.

Det er også en god idé, at du ikke placerer dine radiatorer for tæt på dine møbler, fordi radiatorerne i så fald bruge kræfterne på at varme møblerne op i stedet for hele rummet. Den skæve fordeling af varmen vil resultere i, at du skruer unødvendigt op for varmen.

2. Brug dine gardiner fornuftigt

Hvad end det er sommer eller vinter, er det en god vane at trække gardiner fra om morgenen og for om aftenen. Selvom det er vinter kommer der nemlig en beskeden mængde varme fra solens stråler i dagtimerne, du kan udnytte til at varme boligen op.

Gardiner har også en rigtig god isolerende effekt, og de holder derfor godt på varmen indenfor, når det er mørkt, så her er det godt at have dem trukket for.

3. Husk at slukke for dine radiatorer, når du lufter ud

Det er rigtig vigtigt for indeklimaet, at vi sørger for at lufte ud, og gerne 2-3 gange dagligt i 5-10 minutter. Du skal blot huske at slukke radiatorerne hver gang – også selvom der bare er tale om få minutter. På den måde når termostaten ikke at øge varmegennemstrømningen, og varmen fiser ikke ud af vinduerne.

4. Sænk temperaturen – bare en smule

E tommelfingerregel er, at du sparer 5% på varmeregningen pr grad du skruer ned. For et sundt klima må temperaturen dog helst ikke kommer under 18°C.

Hvis du har temperaturen på fx 21°C hele tiden, kan du sænke den med 2/3°C, når du ikke er hjemme, eller når du alligevel ligger under dynen og sover. Det vil spare dig 10% eller mere at dit varmeforbrug i de rum, hvor du skruer ned i den periode.

EKSTRA TIP: For at udnytte varmen bedst muligt kan du sætte termostaten ens på alle dine radiatorer. Hvis du ikke ønsker samme temperatur i alle rum, er det vigtigt at huske at lukke dørene mellem de rum, hvor temperaturen skal være anderledes.

Flere gode råd og sparetips

Hvis du er blevet nysgerrig på at høre mere om Energistyrelsens råd 1 og 2, har vi uddybet dem i artiklerne: Bør du skifte varmetype? og  Spar på varmeregningen med boligforbedringer.

Er du på udkig efter sparetips til både el, varme og meget mere, kan du gå på opdagelse på vores side Sparetips og nyttig viden.