Læsetid: 4 min.

Værd at vide om naturgas

Typer af naturgas

Har du et gasfyr, er du måske også interesseret i at vide mere om naturgas, og hvad det bruges til. I dette blogindlæg vil vi gøre dig klogere på naturgas og give dig et overblik over emnet. Her vil vi blandt andet komme ind på fordele og ulemper ved naturgas, samt hvad det vil sige at have en aftale til en fast eller variabel pris.

Vil du gerne vide mere om, hvad naturgas er, hvilke typer af naturgas, der findes, og hvordan det udvindes, kan du læse meget mere om dette i vores blogindlæg: Hvad er naturgas?

Hvad bruges naturgas til?

Naturgas anvendes i dag primært til el- og varmeproduktion. Ifølge Den Store Danske bruges en lille del også som drivmiddel i motorkøretøjer.

Det er cirka 15 procent af danskerne, der har naturgas som opvarmningskilde. Men der er faktisk store forskelle på, hvor udbredt det er rundt omkring i landet. Ifølge Danmarks Statistik er det nemlig under hver tiende husstand, som har naturgas på Fyn og i Jylland, mens der øst for Storebælt er en større koncentration af husstande med naturgas.

Er der fordele ved naturgas?

Når vi kigger på, hvilke fordele der er ved naturgas, kommer det selvfølgelig helt an på, hvilke energikilder vi vælger at sammenligne med. Naturgas er et fossilt brændstof, og sammenligner vi med eksempelvis vedvarende energi, vil vi derfor også kunne finde mere miljøvenlige energikilder end naturgas.

Af fordele kan blandt andet nævnes, at gassen bliver leveret til dig, uden at du skal tænke over at fylde gasfyret op selv – i modsætning til eksempelvis et pillefyr, hvor du selv skal fylde beholderen op.

Naturgas til fast eller variabel pris

Når du laver en aftale om naturgas med dit energiselskab, har du nogle gange mulighed for at vælge mellem to typer aftaler. Aftalerne har betydning for, hvordan prisen vil se ud for dig. De to typer aftaler hedder fastprisaftale og variabel prisaftale. I dette afsnit vil vi gennemgå, hvad de betyder, og hvad der kan være af fordele og ulemper ved at vælge den ene eller den anden type.

Fast pris

Som navnet antyder, betyder en aftale om naturgas til fast pris, at den gas, du får leveret, vil have en fast pris, uanset om prisen ellers falder eller stiger.

Hvordan aftalen og vilkårene for aftalen ser ud, kan variere lidt hos de forskellige energiselskaber, men overordnet set kan man sige, at prisen typisk vil være fastlåst i en periode ad gangen, hvor du altså betaler det samme for din gas.

Variabel pris

Hvor naturgas til fast pris er en fast aftalt pris for gassen, vil du med en aftale om naturgas til variabel pris kunne opleve, at prisen på din gas kan svinge, og at prisen derfor både kan falde og stige.

Da naturgas ligesom for eksempel el bliver forhandlet til forskellige priser, der er baseret på forskellige faktorer som for eksempel udbud og efterspørgsel, har gassen nemlig typisk ikke en fast pris, når dit energiselskab køber den ind. Og derfor kan prisen både stige og falde for dig, hvis du har en aftale om naturgas til en variabel pris.

Fordele og ulemper ved fast og variabel pris

Som med de fleste andre ting er der både fordele og ulemper ved den aftale, man vælger for prisen på gas. Hvilken aftale du skal vælge, handler derfor i sidste ende om, hvad dit behov er, og hvad der giver bedst mening for netop dig.

Med en aftale om naturgas til en fast pris er du for eksempel sikret en fast pris i en bestemt periode, og dermed kender du på forhånd din pris. Det kan for nogle give en tryghed, og du vil spare penge, når prisen stiger.

Med en aftale om naturgas til en variabel pris vil din pris typisk følge markedsprisen, og du kan derfor spare penge ved at have denne type aftale, når prisen på naturgas generelt er lav.

Du kan selv spare på energien

Når vi taler om naturgas, er det – ligesom andre energiformer – noget, der har været særligt fokus på i 2022. Det er nemlig blevet markant dyrere at opvarme boligen, og de stigende energipriser har også betydet, at gasprisen er skudt i vejret.

Bliver dit hjem opvarmet ved hjælp af naturgas, er der heldigvis en række tiltag, du kan tage her og nu, hvis du gerne vil spare på energien og dermed få en billigere gasregning. Først og fremmest kan du – måske knap så overraskende – spare på varmen ved at skrue ned. Skruer du blot en lille smule ned for varmen, kan det i det lange løb give store besparelser på energiregningen.

Faktisk kan du spare cirka 3.300 kroner årligt, hvis du skruer to grader ned i et hus på 130 kvadratmeter, ifølge sparenergi.dk. Derudover kan det være en rigtig god idé at huske at indstille termostaterne i samme rum ens. Du bør desuden holde mindst 18 grader i alle rum, hvor der opholder sig personer, så der ikke opstår skimmelsvamp.

Vil du gerne have endnu flere sparetips? Så læs vores blogindlæg, hvor vi kommer med fem gode sparetips til dig, der har naturgas.

Skal jeg skifte til varmepumpe?

Der er gode råd, der kan hjælpe dig med at spare på energien her og nu. Men måske går du med mere langsigtede overvejelser om, hvorvidt du skal skifte til en anden energikilde. Her kommer varmepumpen nogle gange op som en mulighed, men giver det egentlig mening at skifte til en varmepumpe?

Også her er der både fordele og ulemper at tage med i betragtning, og det vil derfor typisk være et individuelt spørgsmål, hvorvidt det giver mening at skifte til en varmepumpe. Vil du gerne vide mere om varmepumper og fordelene ved at vælge en varmepumpe som varmekilde, kan du læse meget mere lige her.

Få mere viden hos Velkommen

Hos Velkommen kan du få meget mere viden om el og varme. Her kan du blive klogere på forskellige emner relateret til el og varme, ligesom du kan få gode råd til, hvordan du kan spare på din elregning.

Hos Velkommen kan du blandt andet læse om, hvorvidt du bør gå fri af naturgas. Eller måske du er interesseret i at få gode tips til at spare penge, når du vasker tøj? Det og meget mere kan du læse om hos Velkommen.

Så vil du gerne vide mere om alt fra el, naturgas og varmepumper til ladestandere eller internet? Så kig ind forbi vores vidensunivers, og læs med.