Læsetid: 3 min.

Bør jeg gå fri af naturgas?  

Naturgas

Naturgas kunder skal bestemt ikke gå i panik endnu. Gasmarkedet er i søgelyset i disse dage og uroen kan mærkes blandt gas forbrugere. Alle skræmmescenarierne er oppe at vende. Situationen i Ukraine medfører generelt stor usikkerhed, men hvilken betydning har det helt konkret for dig som naturgas forbruger 

I Danmark er det omtrent 380.000 husstande, der opvarmer deres bolig ved hjælp af gasfyr som allerede har mærket konsekvenserne af den danske afhængighed til den Russiske gas. 

Frygten for et gasstop fra russisk side er stor, og mange i Europa holder vejret i øjeblikket, dog har vi ifølge Energistyrelsen en nødplan klar.   

”Danmark er godt stillet, fordi vi er langt med den grønne omstilling. Det hjælper os med at kunne klare os uden olie, kul og gas fra Rusland.
Vi har både mere fjernvarme, mere biogas og flere vindmøller end de fleste andre lande. Men vi bruger stadigvæk naturgas. Derfor har vi også en plan for at sikre tilstrækkelig med gas til danskerne”

– Kristoffer Böttzauw, direktør for Energistyrelsen.
 

Lukkes der for varmen når vinteren melder sin ankomst? 

Det korte svar er NEJ!
I Danmark er husholdninger og blå blink obligatorisk beskyttet. I dag er det i alt 80% af de danske gaskunder som er såkaldt beskyttede kunder, og dermed har myndighedernes garanti for fortsat adgang til gas. 

Derudover kan vi trøste os med at Rusland ikke er den eneste kilde til naturgas. Danmark har sit eget gasfelt i Nordsøen, Tyrafeltet som tidligere har gjort os selvforsynende med gas. Lige nu er Tyra II under en kæmpe renovering, men ventes at genåbne medio 2023, hvor den danske produktion af naturgas helt naturligt øges.  

Derudover er der den nye Baltic Pipe-rørledning, som allerede i slutningen af dette år forventes i fuld drift. Baltic Pipe skal primært føre gas fra de norske gasfelter gennem Danmark og videre til Polen. 20% af kapaciteten vil være muligt for Danmark at udnytte og forhandle yderligere om med nordmændene.

 

Fakta om gasforbrug i Danmark og Rusland

  • 380.000 husstande benytter i dag naturgas til opvarmning via gasfyr. Det svarer til ca. 800.000 danskere
  • Over 1,8 mio. danske husstande har fjernvarme. 72% af al fjernvarme er grøn
  • I de første 18 uger af 2022 har russisk gas udgjort ca. 25% af EU’s gasforbrug
  • Tyrafeltet ventes at genåbne medio 2023. I 2024 vil Danmark samlet producere 151% af vores nuværende gasforbrug (Tyrafeltet + produktion af biogas)
  • Produktionen af vedvarende energi steg med 11,2% i første kvartal af 2022 sammenlignet med samme periode. I samme periode faldt forbruget af naturgas med 29,8% – blandt andet som følge af varmere vejr.
  • Andel af biogas i gasnettet er 27,2% pr. maj 2022

Kilde fra Energistyrelsen: Danmark har planer klar til sikre gas til borgere og virksomheder


Er du nysgerrig på, hvordan du selv kan spare på gas i hjemmet? 
 

Vi kan ikke forudsige hvad der konkret kommer til at ske i fremtiden, men der er ingen tvivl om at situationen på naturgasmarkedet bliver fulgt tæt. 
Energistyrelsen opfordrer i høj grad danskerne til at spare på energien ved at bruge mindre varme og mindske strømforbruget i hjemmene. 

De markante prisstigninger vi ser på især strømmen, gas og olie, har vi ikke den store mulighed for at påvirke. Dog kan vi med få tiltag påvirke den høje varmeregning, der medfølger.
Ikke alle tiltag vil have lige stor påvirkning på alle husstande, da der er mange faktorer, der spiller ind i det endelige regnskab.
Det er dog vigtigt at huske på at det er de små tiltag der kan gøre en stor forskel på varmeregningen, hvis ikke for dig så måske for din nabo?
Vi har i linket nedenfor samlet gode råd og sparetips til dig, der aktivt ønsker at handle på Energistyrelsens opfordring om at mindske varmeforbruget i hjemmet.  

Find vejen til enkelte sparetips der kan være med til at reducere dine udgifter i hjemmet: Ændringer af vaner – Sparetips til hverdagen

Kilder fra Energistyrelsen brugt i artiklen:
Danmark har planer klar til sikre gas til borgere og virksomheder
Energistyrelsen erklærer early warning
Forsyningssikkerhed naturgas