Læsetid: 3 min.

Hvad er en varmepumpe?

bolig_varmepumpe

Går du og overvejer at investere i en varmepumpe? En af de helt store fordele ved varmepumper er, at de er miljøvenlige, og samtidig er det ofte også en god investering. Uanset hvad din motivation måtte være, giver vi her tre råd til dig, der overvejer at købe en varmepumpe.

 1. Husk at undersøge muligheden for at få et energitilskud
  Ved at investere i en varmepumpe kan du spare penge på dit varmebudget, og dermed er investeringen ofte tjent hjem efter 3 – 6 år. Derudover er der mulighed for at få et energitilskud. Det skal hertil nævnes, at det er din nuværende energikilde, som har betydning for, om du er berettiget til et sådant tilskud. Tilskuddets størrelse afhænger af, hvilken type af varmepumpe, du vælger. Derfor kan det være en god idé at sætte dig ind i, hvilken type varmepumpe du har behov for, og om denne gør sig berettiget til et tilskud. Dette leder os til vores næste tip…
 2. Find den rigtige varmepumpe til dine behov
  Der findes flere forskelige slags varmepumper. Derfor råder vi til, at du sætter dig ind i dine valgmuligheder og vurderer, hvilken slags varmepumpe der bedst matcher dit behov og din bolig. Dermed kan du sikre, at du får dét ud af din varmepumpe, som du forventer og har brug for.

  De tre mest almindelige varmepumper er:

  • Luft til vand: Denne type varmepumpe er god til helårshus, idet denne både kan sørge for varme og varmt vand, og kan erstatte olie- eller naturgasfyr. Sammenlignet med de øvrige varmepumper er denne billigere, til gengæld er der også en lidt mindre besparelse at hente. Luft-til-vand-varmepumper kræver ikke, at der graves jordslanger ned i haven, men de kræver dog vandbårne radiatorer eller gulvvarme, samt at der er plads til udedelen på din grund. Det er også værd at have i mente, at udedelen kan støje.
  • Luft til luft: Denne type varmepumpe er god til sommerhuse eller som supplement til el, olie og naturgas i et helårshus. Den sørger for rumvarme, men ikke varmt vand. Ligesom luft-til-vand-varmepumperne kræver denne slags varmepumpe, at du har plads til udedelen (som kan støje). Hvis du har elvarme eller oliefyr (eller en anden dyr varmeform), er der meget at spare ved at supplere varmen med en luft til luft-varmepumpe. Besparelsen skal ses i lyset af, at denne type varmepumpe ikke kræver en særlig stor økonomisk investering sammenlignet med alternativerne.
  • Jordvarme: Denne type varmepumpe er god til helårshus og kan både sørge for varme og varmt vand. Jordvarmeanlæg kan erstatte olie- eller naturgasfyr. Sammenlignet med alternativerne er jordvarme dyrere at etablere, men det er også her, man typisk vil kunne se den største besparelse på varmeregningen. Denne slags varmepumpe kræver, at der kan graves jordslanger ned i din have, at du har en grund på minimum 300 m2, samt at du har vandbårne radiatorer eller gulvvarme.

  Varmepumper ligger i forskellige prislejer, så undersøg hvilke egenskaber og funktioner, du kan få for dine penge med de forskellige varmepumper.

  Hvis du er interesseret i at sammenligne varmepumper på det danske marked, kan du med fordel se på ’Varmepumpelisten’, som Energistyrelsen opdaterer månedligt. Den kan du finde ved at klikke her.

 3. Husk at tænke på forbedringen af indeklima
  Udover pengepungen og miljøet, kan installering af en varmepumpe også mærkes på indeklimaet. En varmepumpe kan være nyttig, uanset om det er vinter, og har du brug for at få varmen, eller om det er sommer og dit hjem omvendt trænger til afkøling. Når det gælder indeklima, kan en luft-til-luft varmpumpe sikre god luftfiltrering og cirkulation, da mange af sådanne varmepumper kan filtrere støv, røg og pollen ud af luften. I tillæg til dette kan den løbende udskiftning af luften reducere luftfugtigheden og dermed mindske sandsynligheden for skimmelsvamp og lignende.Når det gælder indeklima, kan en luft-til-luft varmpumpe sikre god luftfiltrering og cirkulation, da mange af sådanne varmepumper kan filtrere støv, røg og pollen ud af luften. I tillæg til dette kan den løbende udskiftning af luften reducere luftfugtigheden og dermed mindske sandsynligheden for skimmelsvamp og lignende.

Overvejer du at investere i en varmepumpe? Så prøv vores varmepumpeberegner: