Læsetid: 4 min.

5 sparetips til dig med naturgas

Sparetips til dig med naturgas

Det er dyrere end nogensinde at opvarme din bolig – nærmest uanset hvilken form for opvarmning du benytter dig af. Derfor gælder det om at spare på gassen så vidt som muligt. Du kan nemt spare en hel del på din naturgas-varmeregning ved at skrue lidt op og ned på de rigtige knapper.

I denne artikel har vi derfor samlet nogle gode sparetips til dig, der gerne vil spare på din naturgas – og dermed få lidt ekstra penge ned i lommen. Vi håber, at du kan få nytte af nogle af dem.

Bruger du mere varme end andre?

Det er altid en god idé at spare, hvor det er muligt. Men måske ønsker du at passe ekstra meget på, fordi du ligger over gennemsnittet, når det kommer til dit naturgasforbrug? Dit gasforbrug i husstanden afhænger både af hustype, alder og isolering. Længere nede kommer vi nærmere ind på, hvad en god isolering kan gøre for din varmeregning.

Gasprisguiden kommer med et overblik over gasforbruget i din husstand, alt efter hvilken hustype i Danmark du bor i. Det ser således ud:

  • Hvis du bor i et lille, men nyt hus: 1.100 m3/år.
  • Hvis du bor i et stort, men nyt hus: 1.900 m3/år.
  • Hvis du bor i et mindre, men ældre hus: 2.400 m3/år.
  • Hvis du bor i et større, men ældre hus: 3.500 m3/år.

Ved at kigge på de ovenstående tal kan du altså finde ud af, hvor du ligger henne på skalaen. Hvis du ligger over gennemsnittet, er der især god grund til at spare på naturgassen.

 

#1 Spar på varmen ved at skrue ned

Selvom dette sparetip måske ligger lige til højrebenet, er det en venlig reminder om, at du altså kan mærke en betydelig forskel ved at skrue ned for varmen. For selvom du måske tænker, at det ikke gør den store forskel at skrue en lille smule ned, kan det altså betyde meget. Typisk siger man, at du kan spare 5 % på din varmeregning ved at skrue en enkelt grad ned. Det er derfor værd at huske, hvis du ønsker at spare lidt mere på din varmeregning.

Du skal dog ikke finde halstørklædet frem og slukke helt for varmen. Helt lave temperaturer kan nemlig øge risikoen for skimmel, hvilket kan give dig en anden uforudset udgift. Sørg derfor for kun at skrue en smule ned, så både du og dit hjem kan være med.

#2 Sluk for varmen, når du ikke bruger den

Dette tip ligger måske også lige til højrebenet, men det er stadig værd at nævne. Du kan spare på naturgassen ved at slukke eller skrue ned for den, når du ikke er hjemme eller ikke har brug for de høje temperaturer. Mange glemmer, at dette også gælder om natten. Vi behøver nemlig ikke den samme varme om natten som om dagen. Her er der altså mange penge at spare.

#3 Spar på varmen med ordentlig isolering

Hvorvidt dit hus er energiforbedret og isoleret godt nok, spiller en stor rolle i forhold til, hvor meget du kan spare på varmen. Er dit hus ikke godt isoleret, kan der sive en masse varme ud af og ind i hjemmet, og din varmeregning kan derfor stige. Hvis dit hjem derimod er godt isoleret, vil varmen ikke slippe ud, og du vil spare på din varmeregning.

Der er med tiden kommet flere krav til isoleringen, og langt de fleste nye huse lever op til dem. Men du har typisk et hus af ældre dato, hvis du har et gasfyr, så her er isoleringen typisk også dårligere. En efterisolering af dit hus kan derfor være en god vej mod en lavere varmeregning for dig, der bor i et ældre hus.

Om det kan svare sig at efterisolere, afhænger af, hvordan og hvor godt dit hus er isoleret. Det er altid godt at starte med at tjekke husets energimærkning eller få en specialist til at kigge på det.

#4 Få regelmæssig vedligeholdelse af dit gasfyr

Hvis dit gasfyr ikke er sat korrekt op eller ikke bliver vedligeholdt, kan du risikere, at det bruger mere gas end nødvendigt. Hvis du sørger for at vedligeholde dit gasfyr regelmæssigt (gerne én gang hvert andet år), kan du sikre, at det kører så effektivt som muligt – uden at bruge mere gas end højst nødvendigt. Du sørger samtidig for, at dit gasfyr lever længere, hvilket også har en betydning for din økonomi.

Det er derfor oplagt at have en god serviceaftale på dit gasfyr, så du kan få forebyggende vedligehold og en driftssikkerhed, der er helt i top. På den måde kan du også undgå, at du støder på dyre reparationer på længere sigt. Med en regelmæssig vedligeholdelse kan du spare helt op til l0 %, fordi dit gasfyr kun bruger den energi, der er nødvendig, og du undgår samtidig skader og ineffektivt arbejde. Det er en effektiv måde, hvorpå du kan spare penge på din naturgas.

#5 Brug alle radiatorer

Når du skal opvarme et helt rum eller et hjem, kan det være en god idé at skabe en jævn fordeling af varmen, så du opnår en konstant temperatur. Det kan du gøre ved at bruge alle radiatorer i det rum, der skal opvarmes. Selvom det lyder dyrere i drift, hjælper det faktisk, fordi du undgår, at en enkelt radiator skal bruge ekstra meget energi på at opvarme hele rummet.

Dog gælder det stadig, at du skal skrue ned for varmen og den samlede varme, når du ikke er hjemme. Du kan altså spare penge på naturgassen ved at tænde alle radiatorerne i det ønskede rum, men på en lavere temperatur end normalt.

Vi håber, at vores sparetips til dig med naturgas har gjort dig klogere på, hvordan du sparer på naturgassen i hverdagen. Hvis du helt overordnet gerne vil spare på energien, kan du læse vores anden artikel om ændring af vaner.