Læsetid: 5 min.

Hvad koster det at lade en elbil op?

ladning-af-elbil-pris

Har du planer om at anskaffe dig en elbil, så går nogle af hovedspekulationerne med garanti på, hvordan du skal oplade bilen, ligesom du sandsynligvis også gerne vil klarlægge, hvad det koster at lade en elbil op.

Hvor du med en klassisk benzin- eller dielselbil har skullet forholde dig til at tanke brændstof, skal du med en elbil tage stilling til opladningsperspektivet, og det er for mange en helt ny verden. Selv om man kan tænke, at elbiler er et forholdsvist nyt koncept, så er det et område, hvor udviklingen særligt de senere år er gået enormt stærkt. Interessen for elbiler er markant stigende, og af netop den årsag findes der også en del viden på området, som kan gøre dig klogere på det elektriske alternativ, inden du foretager investeringen. 

I denne artikel har vi derfor samlet nogle af de vigtigste ting, som du bør vide om opladning af elbiler. Læs med herunder, hvor vi blandt andet giver dig svaret på, hvad det koster at tanke en elbil med strøm. Vi starter dog med at stille skarpt på, hvilke muligheder du har for opladning af elbil – disse er nemlig afgørende for, hvor meget det koster at lade en elbil op.

Kend dine muligheder for opladning af elbil

Der findes grundlæggende to muligheder for opladning af elbil: Du kan lade med en ellader på din bopæl, eller du kan benytte en ladestander i det offentlige rum. Derudover kan du også komme ud for at skulle nødlade på et givent sted, hvor der kan trækkes strøm til din bil, ligesom det også er en mulighed at lade via en privat ladestander, som ejeren lejer ud. De mest almindelige former er dog de to førstnævnte. Lad os tage et kig nærmere herpå i det følgende.

Ladeboks til at lade elbilen op derhjemme

Vil du gerne kunne lade bilen derhjemme, kræver det, at du installerer en ladeboks til formålet. Du kan vælge at købe eller leje en ladeboks, ligesom du har muligheden for at indgå en aftale, hvor du lader på abonnement. Med et abonnement hos en ladeoperatør kan du få elrefusion for hver brugte kWh – på den måde er der penge at spare, hver gang du benytter din lader.  

Ønsker du at bestille en privat ladestander? Så læs mere om det ved at klikke på knappen herunder:

Offentlige ladestandere til at lade elbilen op, når du er på farten 

Bevæger du dig over større afstande, eller er batteriet bare ved at være løbet tør for strøm, mens du på farten og langt væk fra ladeboksen derhjemme, vil du få brug for at lade offentligt. Her kan du både have abonnement hos en bestemt udbyder og lade igennem dennes ladestander, eller du kan lade uden abonnement på en given udbyders stander. Sidstnævnte er som regel en lidt dyrere ladeløsning.

Så meget koster det at tanke strøm på en elbil

Er der noget, vi ved noget om hos Velkommen, så er det strøm. Var der et simpelt og ligetil svar på, hvad det koster at lade en elbil, kan du derfor være sikker på, at vi skulle være de første til at løfte sløret herfor. Sagen er blot den, at der ikke findes et entydigt svar på pris på en opladning af elbil. Det afhænger af flere faktorer og er derfor desværre ikke lige så let at beregne som optankning af en benzin- eller dieselbil, hvor du kan se på den aktuelle literpris på brændstoffet og gange det med tankens kapacitet.

Der findes en række forskellige muligheder for elbil-opladning, ligesom kørselsmønster også spiller en rolle. Derfor kan det være svært at sige noget generelt om prisen for opladning. Vi ved dog, at følgende parametre har noget at sige for antallet af kroner og ører, du skal spendere, når du skal lade din elbil:

opladning-elbil

For at gøre dig klogere på sammenhængen mellem opladning af elbil og pris herpå, dykker vi ned i hver enkelt faktor i det følgende.

Prisen afhænger af antal kWh, som batteriet kræver for en opladning

Når vi taler elbiler, og hvor meget en opladning af din elbil koster, har batteriets størrelse en hel del at sige. Men igen er det ikke helt så simpelt: Med en elbils batteri er der nemlig flere ting, som skal tages med i beregningen.

Batteriets størrelse og dermed antallet af kWh, som batteriet kræver for en opladning, har noget at sige, ligesom antallet af faser, din elbil kan tage imod fra ladekablet, skal medtages i ligningen. Sidst men ikke mindst skal du vide, at også ladeboksens strømføring spiller en rolle. Med alle disse faktorer in mente er det derfor ikke muligt at komme med håndfaste tal på prisen for opladning udelukkende baseret på batteriets størrelse i kWh.

Hvornår du lader i løbet af døgnet har indvirkning på prisen

Når danskerne efterspørger strøm på de samme tidspunkter i døgnet, kommer der pres på elnettet, og det afspejler sig i prisen på strøm. Elpriserne er nemlig reguleret efter udbud og efterspørgsel. Det er af netop denne årsag, at det er dyrere at forbruge strøm om eftermiddagen og aftenen, hvor vi er hjemme og fx laver mad og ser tv, og billigere om natten, hvor vi sover og dermed ikke benytter strøm. 

Det generelt lave elforbrug om natten betyder, at der kan være overskydende strøm tilgængeligt på elnettet, og priserne er derfor lavere på denne tid af døgnet. Skal du lade din elbil, kan det altså godt svare sig at overveje en ekstra gang, hvornår på døgnet du vælger at gøre dette. For langt de fleste ladebokse findes der en mulighed for at planlægge opladningen, så du kan udnytte de timer, hvor strømmen er billigst, og gøre opladningen så økonomisk rentabel som muligt.

Priserne på at lade ude og hjemme er forskellige 

Om du vælger at benytte dig af opladning via ladeboks på matriklen derhjemme eller anvender offentlige ladestandere har stor betydning for opladningsprisen. Det ville igen være nemt, hvis blot der var et entydigt svar på, hvad det koster pr. kWh, når du lader det ene sted kontra det andet, men som ovenstående allerede har afsløret, er der flere faktorer, der spiller ind. Og når det handler om prisen på el fra offentlige ladestandere er det decideret umuligt at præsentere nogle konkrete tal. Prisen varierer nemlig fra udbyder til udbyder, samtidig med at det også har noget at sige, om du lader med eller uden abonnement via den givne stander. Har du abonnement hos en udvalgt udbyder, vil du kunne lade billigere i det offentlige rum – det stiller dog krav til, at du er i nærheden af en ladestander fra den pågældende udbyder.