Læsetid: 3 min.

Refusion af elafgift med en privat ladestander

Privat_ladestander

Som et led i udviklingen mod en grønnere fremtid er der indført en ordning, hvor du kan få refusion af din elafgift på de kWh strøm, som du forbruger, når din elbil bliver ladet igennem din private ladestander. På den måde bliver det mere attraktivt for privatpersoner at udskifte store CO2 syndere med et mere bæredygtigt alternativ. Det skal således være billigere når man vælger en klimavenlig løsning.

Fordelene ved en privat ladestander er mange. De omfatter blandt andet bekvemmeligheden ved at kunne lade bilen op, når du har behov for det. Desuden kan du lade din bil op om natten, hvor prisen på en kWh er billigere, og du er samtidig klar til at køre afsted næste morgen, på en fuldt opladt bil. Men det bliver faktisk billigere og mere bekvemmeligt endnu. Når du har installeret en ladestander derhjemme med et abonnement eller serviceaftale, så har du mulighed for at få refunderet din elafgift pr. kWh strøm, som din elbil forbruger under opladning. Refusionen sker helt automatisk gennem dit elselskab og vil fremkomme på din elregning.

Godtgørelsen i Finansloven blev i 2020 forlænget, så man til udgangen af 2030 kan få refunderet elafgift.

Det kan du spare ved refunderet elafgift

Pr. 1. januar 2021 har SKAT fastsat refusionssatsen til 1,12 kr. pr. kWh inkl. Moms. Det betyder, at du vil få refunderet 1,12 kr. hver gang din ladestander forbruger 1 kWh strøm til at lade din elbil op. Hvis batteriet på din bil har en optaget effekt på 50 kWh, vil det betyde, at en opladning vil kræve netop 50 kWh. kWh prisen svinger afhængig af tid på dagen, årstid osv., men der estimeres en gennemsnitspris pr. kWh på 2,3 kr. Uden reduceret elafgift vil du betale 115 kr. for en opladning, mens du vil betale 59 kr. for en opladning, når du får refusion af elafgift. Det kommer altså næsten til at halvere prisen for en opladning på din elbil. Nedenfor har vi prøvet at give dig et overblik over besparelsen:

Du vil hurtigt komme til at mærke en besparelse i budgettet, da du med refunderet elafgift kan spare flere hundrede kroner om måneden. Din samlede besparelse med refunderet elafgift afhænger selvfølgelig også af dit kørselsmønster, hvor tit du oplader hjemme og hvor langt din elbil kører pr. kWh. Vi vil dog opstille et tænkt eksempel, for at give dig et indblik i omfanget af din besparelse. En elbil kører i gennemsnit 5 km pr. kWh, og man estimerer, at en gennemsnitsfamilie kører omtrent 17.000 km årligt. Når du får reduceret elafgift, vil du opnå en besparelse på over 3.800 kr. Det har vi forsøgt at illustrere for dig i tabellen nedenfor:

Hvad kræver det at få refunderet elafgift?

For at få refunderet din elafgift kræver det, at du har en privat ladestander og er elkunde hos Velkommen. Som en del af vores serviceaftale refunderer vi automatisk din elafgift. Du behøver derfor ikke at foretage dig yderligere. Reglerne for afgiftsrefusion foranlediger dog, at du ikke må have installeret solceller. Det skyldes, at størrelsen af kWh, der søges om refusion af, ikke kan dokumenteres. Er disse ”betalt” af solcellerne, er der altså ikke betalt for strømmen, hvorfor en refundering af elafgiften ikke er berettiget. Desuden må din bolig ikke være registreret som elopvarmet.

Er du interesseret i at høre mere om en privat ladestander?