Derfor er elpriserne høje netop nu
Sammenlignet med sidste år, oplever vi i dag en del højere elpriser. Det er ikke unaturligt at prisen kommer op omkring fem kroner per kilowatttime for indkøb af strøm til din stikkontakt – altså i rå indkøbspris. Oveni prisen for den rå el kommer de uundgåelige afgifter til staten, moms samt prisen for at transportere strømmen frem til din bopæl.
I 2021 kostede indkøb af el i gennemsnit under en tiendedel (0,66 kr./kWh) af den nuværende gennemsnitslige indkøbspris på 5,20 kr./kWh i 2022.
Grunden til de høje elpriser
Spotpriserne i Danmark ligger på det dyreste, som vi nogensinde har set – men hvad er grunden?
Årsagerne til de høje elpriser er mange – men før du bliver vred på dit elselskab, så bør du vide, at det faktisk ikke er dem, som du skal give skylden for de høje elpriser, da stort set hele beløbet på din elregning blot viderefaktureres gennem dem. Mere om dette senere.
Nej en af de vigtigste grunde til de høje energipriser er fortsat krigen i Ukraine. Krigen har drevet priserne på fossile brændsler (især gas) på himmelflugt. I den sammenhæng er det vigtigt at forstå, at energimarkedet, hvad enten det drejer sig om fossile brændsler, vedvarende energi eller CO2-kvoter, alle hænger tæt sammen. En påvirkning af den ene kan hurtigt påvirke alle de andre.
Men klimaforandringer spiller også en væsentlig rolle i de høje energipriser. Grunden skal findes i, at både vandkraftværkerne i Sydnorge mangler vand, og det samme gør de franske atomkraftværker, som ikke har tilstrækkeligt køling, hvis de kører for fuldt tryk – derfor er de tvunget til at køre med lavere kapacitet. Det er fortsat en kombination af ekstremt høje råvarepriser, højtrykspræget vejr som giver høje temperaturer og tørke, samt lav vindproduktion, der er afgørende for udviklingen. Derfor har vi også haft en del høje priser i sommerhalvåret 2022 bl.a. på grund af den langstrakte hedebølge, som ramte store dele af Europa, samt urolighederne omkring krigen i Ukraine og påvirkningen heraf.
Hvad sker der den kommende tid?
Prognoser fra Energi Danmark fortæller blandt andet, at de helt ekstreme udviklinger på markederne gør det mere og mere usikkert at spå om, hvad vej priserne skal den kommende tid. Når markedet er kørt op på det niveau det er samt at frygt spiller så stor en rolle, som den gør, er yderligere prisstigninger bestemt sandsynlige. Markedet er dog også steget så meget nu, at muligheden for en korrektion bør være betragtelig – forhåbentlig snart.
Men hvad og hvem betaler du egentlig til?
Alle tal i nedenstående beregninger undtagen indkøbspris af rå el, er de seneste tal fra Forsyningstilsynet – Prisstatik 2. kv 2022.
Indkøbspris af rå el findes hos den Nordiske Elbørs data fra Nordpoolgroup.
Din elregning består af fire hovedelementer
- Prisen på energi – Indkøb, abonnement og evt. tillæg (Dit elselskab)
- Betaling for brug af elnet til levering af energi og bestemte nettariffer og abonnement. (Dit lokale netselskab og Energinet.dk – Find dit lokale netselskab her)
- Elafgifter (Staten)
- Moms (Staten)
Det er dog ikke dit elselskab, som du bør beskylde for den høje elpris! Stort set hele beløbet viderefaktureres nemlig blot igennem dit elselskab, og det er af den grund ikke dem, som fastsætter prisen og høster pengene. Rent faktisk falder elselskabets andel i procent, når elprisen stiger. Det som typisk kan være dyrt hos et elselskab er, hvis du betaler et månedligt abonnement. Et sådanne abonnement kunne lyde på 99 kr./mdr. Det virker ikke af meget, men på et år bliver det alligevel 1.188 kr. og derudover skal du også betale for alle de andre delkomponenter i din elregning. Vær derfor opmærksom på om du betaler et abonnement til dit elselskab.
Sådan er din elregning i dag typisk opdelt pr. kWh i Danmark for elprodukt med variabel pris:
- Indkøbspris af rå el (Viderefaktureres til Nordpoolgroup – Den nordiske elbørs)
Indkøbsprisen varierer fra time til time (variabelt elprodukt). - Abonnement (Dit elselskab)
Gennemsnit 1. kv 2022 = 5,22 øre/kWh. (0,05 kr./kWh) - Tillæg pr. kWh (Dit elselskab)
Dette varierer fra elselskab til elselskab, men vil i det samlede billede typisk være en meget lille procentdel. - Nettarif (Viderefaktureres til dit lokale netselskab)
- Abonnement (Viderefaktureres til dit lokale netselskab)
Gennemsnit 1. kv 2022 = 9,1 øre/kWh. (0,09 kr./kWh) - Net- og systemtarif (Viderefaktureres til Energinet.dk)
- Elafgift (Viderefaktureres til Staten)
- Moms (Viderefaktureres til Staten)
Udgør 20%. Moms betales af den samlede elpris, dvs. af din samlede bruttoudgift til el. Da momsen er direkte afledt af bl.a. elprisen, så følger momsens udvikling elprisens.
Tabel – Den gennemsnitlige samlede elpris opdelt på delkomponenter, 2. kvartal 2022
Vil du vide mere?
Vil du vide mere om din elregning, så læs yderligere i vores: Forstå din elregning.
Er du interesseret i, at dykke endnu mere ned i gasprisernes aktuelle himmelflugt, hvor ballade om Nord Stream 1 spiller en stor rolle, samt debatten om Norges kraftværkers energieksport?
I så fald kan du læse mere om begge dele i Dansk Energis seneste opdatering for uge 34 her.
Kilder brugt til denne artikel:
Dansk Energis fokusopdatering for uge 34. Kan læses her.
Politiken Klima d. 18/8-2022. Kan læses her.
Værd at vide
Ved mindst ét produkt fra Velkommen får du gratis adgang til fordelsklubben KlubVelkommen
I KlubVelkommen har vi samlet nogle af landets mest attraktive rabataftaler, gode tilbud og et hav af konkurrencer med flotte præmier til dig – helt gratis.
Spar mange penge: En undersøgelse viser at du via rabataftalerne i KlubVelkommen, kan spare optil 11.000-17.000 kr. årligt.
Læs meget mere om KlubVelkommen her.