Læsetid: 4 min.

Installation af varmepumper

montering af varmepumpe

Varmepumper af effektive, billige og ikke mindst miljøvenlige varmeløsninger til dit hjem. Særligt i forhold til oliefyr og naturgas kan varmepumper spare både din pengepung og miljøet, men også fjernvarme og el-radiatorer er faktisk dyrere end en varmepumpe. Så der er altså god grund til at læse videre her på siden om installation af varmepumper.

Montering af varmepumpe

Går du og skeler til varmeregningen, og overvejer du måske at investere i en varmepumpe? Så er der penge at spare – i hvert fald i det lange løb – og din investering vil næsten helt sikkert betale sig hjem i løbet af en kort årrække. Det koster dog altid noget at skaffe sig en varmepumpe og at få den monteret i dit hus.

Der findes flere forskellige typer af varmepumper. Selvom varmepumper overordnet set fungerer på samme måde, nemlig ved at trække varme ud fra elementerne og føre dem ind i huset, så er der alligevel ret stor forskel på, hvor meget arbejde der ligger i at montere og installere dem i boligen – og dermed også, hvad det koster.

Kort opridset er jordvarmepumper de dyreste at montere og installere, da de også er de mest omfattende. Luft til luft-varmepumper er derimod de billigste og mest simple at få monteret og installeret. Faktisk kan du i nogle tilfælde gøre det helt selv. Læs mere om montering af de forskellige varmepumper herunder.

 

Installering af varmepumpe: Jordvarmepumpe

En jordvarmepumpe er som udgangspunkt den dyreste varmepumpe, du kan anskaffe dig – i hvert fald når det kommer til selve installeringen af varmepumpen. En jordvarmepumpe hiver nemlig varmen ud af jorden – som navnet antyder – og der skal derfor nedgraves mange meter rør i jorden omkring dit hus.

Det betyder altså, at din grund skal have en vis størrelse, for at du overhovedet kan overveje installering af varmepumpe med jordvarme – en god huskeregel er, at for hver kvadratmeter i dit hus, som skal opvarmes, vil der være brug for 3 til 4 kvadratmeter udeareal. Et eksempel kunne være et etplanshus på 200 kvadratmeter. Her skal der altså bruges mellem 600 og 800 kvadratmeter grund uden for huset. Altså ikke et ubetydeligt areal.

Installation af jordvarmepumpe skal per lovkrav udføres af godkendt installatør og må altså ikke gøres selv. Og fordi der skal graves på disse kvadratmeter, giver det næsten sig selv, at der skal både mandetimer, maskiner og udstyr til. Derfor ligger jordvarmepumper også i den dyrere ende, når det kommer til installering af varmepumpe. Desuden skal selve varmepumpen monteres inde i boligen. Dette skal ligeledes gøres af autoriseret montør.

Hvad koster installering af jordvarmepumpe?

Prisen for installering af jordvarmepumpe ligger på omkring 140.000-180.000 kroner, alt efter faktorer som størrelsen på dit hus og beskaffenheden af din grund.

Det skal dog tilføjes, at jordvarmepumper efter installering er uhyre effektive og billige i drift og derfor ofte vil tjene sig selv ind i løbet af få år. Vedligeholdelse er som regel begrænset til et kortere årligt servicetjek, og levetiden på en jordvarmepumpe er lang.

 

Luft til vand-varmepumpe montering

Ser man på luft til vand-varmepumper, er billedet noget anderledes. Her skal der for det første ikke graves noget ned – som det forstås af navnet, trækker luft til vand-varmepumper nemlig varmen ud fra luften i stedet for jorden. Det betyder som udgangspunkt, at en luft til vand-varmepumpe er mindre omfattende at installere – og dermed også væsentligt billigere.

En luft til vand-varmepumpe er næsten lige så effektiv og billig i drift som en jordvarmepumpe. Til gengæld fylder den udvendige del af pumpen langt mindre og kan som oftest placeres på bagsiden af huset, hvor den dårligt bemærkes. En luft til vand-varmepumpe leverer både rumvarme, men også varmt vand til for eksempel radiatorer og gulvvarme. På den måde er en luft til vand-varmepumpe det, man kalder en komplet varmeløsning.

En luft til vand-varmepumpe må ikke selv installeres, men kræver, at en godkendt installatør kommer ud og gør det.

Hvad koster luft til vand varmepumpe montering?

Prisen for en luft til vand-varmepumpe montering ligger omkring 100.000-150.000 kroner, afhængigt primært af størrelsen på din bolig og den specifikke model af varmepumpe.

 

Gør-det-selv-montering af luft til luft varmepumpe

Den billigste og simpleste løsning er luft til luft-varmepumper, som også vil kunne levere billig varme efter montering og installation. I modsætning til jordvarmepumpe og luft til vand-varmepumpe kan en luft til luft-varmepumpe dog kun varme rummene i dit hus op, og ikke brugsvandet eller vand til radiatorer.

Da en luft til luft-varmepumpe montering er meget billigere end de andre varmepumper, kan det dog ofte godt betale sig at overveje – måske blot som supplement til din eksisterende varmekilde. Det kan være, du har oliefyr, men gerne vil varme stuen op med en luft til luft-varmepumpe i stedet. På den måde kan du skære lidt ned på varmeregningen, og investeringen i din luft til luft-varmepumpe vil hurtigt kunne tjene sig ind.

Man må gerne kaste sig ud i gør-det-selv-montering af luft til luft-varmepumpe. Du må selv montere indedelen og sætte udedelen op. Selve tilslutningen skal dog ifølge loven ske ved en autoriseret installatør.

Hvad koster montering af luft til luft varmepumpe?

Prisen for en luft til vand-varmepumpe montering ligger omkring 15.000-20.000 kroner, afhængigt primært af størrelsen på din bolig og den specifikke model af varmepumpe.

 

Søg tilskud til montering af varmepumpe

Uanset hvilken varmepumpe du overvejer at få dig, vil der være tale om en energiforbedring af dit hjem. Derfor kan du også søge om tilskud, så du kan få dækket noget af omkostningerne, der vil være ved montering af varmepumpen.

 

Læs mere om hvordan du søger tilskud her