Luft til luft-varmepumpe
En luft til luft-varmepumpe er en god løsning til mindre boliger, sommerhuse og kolonihavehuse. Den er billig, effektiv og miljøvenlig. Den er nem at installere, og så kan den kombineres med hvad end for en varmekilde, du har i din bolig i forvejen. På den måde kan en luft til luft-varmepumpe spare dig for mange penge på varmeregningen hvert år.
Hvad er en luft til vand-varmepumpe?
En luft til luft-varmepumpe er en lille varmepumpe, som kan installeres i små helårsboliger eller fritidsboliger såsom sommerhuse. Den virker ved at trække varmeenergi ud af luften uden for huset for så at sende varmen ind i huset ved hjælp af en blæser, hvorved den opvarmer rummet. Uanset hvilke andre varmekilder du har i din bolig, kan en luft til luft-varmepumpe sagtens kombineres hermed. Mange gør netop dette for at kunne opvarme en del af deres bolig med luft til luft-varmepumpen og derved spare på varmeudgiften.
En luft til luft-varmepumpe er både effektiv og en økonomisk fornuftig løsning. Den er eldreven og producerer mellem 3,5 og 5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i el-energi. Det gør en luft til luft-varmepumpe økonomisk overlegen i forhold til de gamle former for opvarmning – såsom oliefyr, naturgas eller endda fjernvarme. En luft til luft-varmepumpe har heller intet CO2-udslip og er derfor meget miljøvenlig.
Varmepumpe luft til luft i forhold til andre varmepumper
Til forskel fra en jordvarmepumpe, er luft til luft-varmepumper en noget anden løsning. Hvor jordvarmepumper kræver stort udeareal, er dyrere og mere omfattende at installere, så er luft til luft-varmepumper billigere, kræver intet udeareal og meget mere simple at installere – du kan faktisk gøre det selv, hvis du ønsker.
Set i forhold til luft til vand-varmepumper, er luft til luft-varmepumper en meget lignende løsning, dog med visse vigtige forskelle. For det første kan luft til vand-pumper (som navnet antyder) opvarme vandet i et hjem, da de kobles på det allerede eksisterende centralvarmesystem i boligen. Dette kan ikke lade sig gøre med luft til luft-varmepumper, da de kun opvarmer luften i rummene. Derfor egner luft til luft-varmepumper sig bedre til mindre boliger, eller hvor man ikke behøver opvarmning af vand.
Hvilke fordele er der ved en luft til luft-varmepumpe?
Hvis man holder luft til luft-varmepumper op imod de andre eksisterende varmeløsninger – fjernvarme, oliefyr og naturgas – er fordelene ved en luft til luft-varmepumpe mange og betydelige, både hvad angår økonomi og miljøvenlighed. Vi har fremhævet nogle af dem her:
Effektiv
Først og fremmest er luft til luft-varmepumper meget effektive i brug. De producerer nemlig helt op til 5 gange så meget energi i varme, som de bruger i el. Derfor er det også en virkelig effektiv måde at tilføre varme til din bolig på. Ingen andre varmeløsninger kommer i nærheden af dette effektivitetsniveau.
Miljøvenlig
Fordi luft til luft-varmepumper ikke forbrænder noget, men blot tager energien fra luften uden for huset, er der heller intet spild eller CO2-udslip. I stedet kører luft til luft-varmepumper på vedvarende, bæredygtig energi og er helt klart en af de mest miljøvenlige varmeløsninger på markedet.
Støjsvag
I modsætning til hvad nogle mennesker forventer, er luft til luft-varmepumper næsten helt lydløse. Udvendigt vil der kun være en ganske lav summen, og indvendigt vil en luft til luft-varmepumpe larme mindre end for eksempel et airconditionanlæg. En luft til luft-varmepumpe er altså en støjsvag løsning.
Pladsbesparende
Du behøver ikke rydde hele bryggerset eller gøre plads i garagen til en luft til luft-varmepumpe. Du skal heller ikke i gang med at grave haven op. Faktisk er en luft til luft-varmepumpe den varmepumpe, der kræver mindst plads.
Driftssikker
I forhold til olie- eller pillefyr og naturgas, er der meget få og små driftsudgifter ved luft til luft-varmepumper. De er generelt selvkørende og bryder sjældent ned eller skaber problemer. Du får altså høj driftsikkerhed med en luft til luft-varmepumpe.
Sundt indeklima
En luft til luft-varmepumpe sikrer et godt indeklima året rundt. Du kan holde en stabil temperatur og på den måde undgå den fugt, som normalt vil opstå i de koldere perioder, hvor nogle rum ikke er i brug.
Er en luft til luft-varmepumpe sin pris værd?
En luft til luft-varmepumpe er en af de mest sikre investeringer, og også en af de investeringer, som hurtigst tjener sig selv hjem igen. Det er ikke uden grund, at så mange danske hjem har varmepumper nu om dage. Alt efter hvilken størrelse og hvor meget installationen vil koste, samt hvad dit varmeforbrug ligger på, og hvor meget din nye luft til luft-varmepumpe vil overtage af udgiften, vil din varmeregning falde betydeligt. Mange, som får installeret luft til luft-varmepumpe, oplever, at de har tjent investeringen hjem på helt ned til 8 år.
Når vi ser på de økonomiske besparelser, er det også værd at nævne, at hvis du nu har pillefyr eller brændeovn, vil du også spare penge på brænde eller træpiller fremadrettet. Da en luft til luft-varmepumpe ikke bruger brændsel, men blot udtrækker varme fra luften, er der ingen andre faste udgifter end elektricitet.
Er luft til luft-varmepumper miljøvenlige?
Fordi luft til luft-varmepumper udvinder varmen fra udeluften omkring din bolig, er det vedvarende og bæredygtig energi. Og da de fremstiller op til 5 gange så meget energi, som de bruger, er der altså stort overskud at komme efter.
Samtidig forurener luft til luft-varmepumper slet ikke. De bruger kun elektricitet, som er den nok reneste form for energi, vi har. Der forbrændes ingen fossile brændstoffer, og der udledes derfor ingen CO2. Det er derfor svært at forestille sig en mere miljøvenlig varmeløsning end en luft til luft-varmepumpe.
Er en lille luft til luft-varmepumpe det rigtige valg for dig?
Måske er du stadig ikke helt afklaret med, hvorvidt en luft til luft-varmepumpe er det rette valg til din bolig. Hvis du gerne vil spare på varmeregningen og overvejer, om en luft til luft-varmepumpe kan være vejen frem, men samtidig gerne vil vide mere om de andre mulige løsninger, der findes inden for varmepumper, så anbefales du at læse vores store artikel om valg af varmepumpe.