Læsetid: 4 min.

Luft til vand-varmepumpe

Luft-til-vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe bruger udeluften til at opvarme din bolig. Det er en økonomisk og bæredygtig løsning, især i forhold til brænde, gas og olie. Luft til vand-varmepumper er efterhånden meget udbredte i Danmark. Læs mere her om, præcis hvad en luft til vand-varmepumpe er og få vejledning til, om det er løsningen for dig.

Hvad er en luft til vand-varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe er en varmekilde, som kan installeres i private hjem og andre boliger. Den fungerer ved at omdanne varmeenergien, der findes i luften uden for huset, til varm luft og vand inden i huset. Når luft til vand-varmepumpen installeres, kobles den på det centrale varmesystem, som allerede findes i dit hus. Derfor er en luft til vand-varmepumpe en både nem og forholdsvis billig tilføjelse til boligen, og noget som mange danskere benytter sig af. En luft til vand-varmepumpe kan bruges i stort set alle hjem, uanset hvilken varmekilde du har i forvejen.

En luft til vand-varmepumpe er en effektiv og økonomisk god løsning. Den kører på elektricitet og producerer helt op til 5 gange så meget energi, som den bruger. Det betyder altså ikke blot, at den er mere økonomisk forsvarlig end alle de gamle former for opvarmning – hvad end vi taler oliefyr, naturgas eller endda fjernvarme. Siden en luft til vand-varmepumpe ikke forbrænder noget, er der heller ingen CO2-udslip, affald, partikler, røg eller anden forurening.

Varmepumpe luft til vand i forhold til andre varmepumper

Til forskel fra en jordvarmepumpe er luft til vand-varmepumper ikke helt så effektive eller økonomiske, da de udnytter varmen fra luften og ikke fra jorden, hvor der er mindre tab. Til gengæld er luft til vand-varmepumper billigere og nemmere at installere, og de har også den fordel over jordvarmepumper, at de ikke kræver noget udeareal.

Set i forhold til luft til luft-varmepumper fungerer disse faktisk meget på samme måde i deres udvinding af varmeenergi fra udeluften. Luft til vand-varmepumper er dog ofte et bedre valg til helårsboligen. Luft til luft-varmepumper fungerer nemlig ikke til opvarmning af vand, da de ikke kobles på centralvarmesystemet, men simpelthen blæser varm luft direkte ind i boligen.

 

Hvilke fordele er der ved en luft til vand-varmepumpe?

Set i forhold til de traditionelle varmeløsninger – fjernvarme, oliefyr og naturgas – er fordelene ved en luft til vand-varmepumpe mange og betydelige. Der er gevinster at hente både økonomisk, miljømæssigt, og når det kommer til drift.

Effektiv

Den største og nok mest betydelige fordel med en luft til vand-varmepumpe er den høje effektivitet. Fordi luft til vand-varmepumper skaber 3-5 gange så meget energi i varme, som den bruger i el, er den en uhyre effektiv måde at opvarme din bolig på.

Miljøvenlig

Det kan siges meget konkret: Som det ser ud nu – og formentlig mange år frem – er en luft til vand-varmepumpe en af de allermest miljøvenlige varmeløsninger, der findes. Luft til vand-varmepumper leverer vedvarende energi, da de får deres varme fra udeluften i stedet for brændsel, og derfor forurener de heller ikke.

Støjsvag

Nogle er bekymrede for at få installeret en luft til vand-varmepumpe, fordi de frygter, at den vil stå og summe, snurre og klikke. Det er dog langt fra tilfældet. Faktisk er luft til vand-varmepumper meget lydsvage, og du vil stort set ikke komme til at bemærke den.

Pladsbesparende

I modsætning til for eksempel jordvarmepumper kræver en luft til vand-varmepumpe intet udeareal. En luft til vand-varmepumpe er simpelthen blot en boks, som placeres på udvendig side af huset. Ikke noget med nedgravning eller på anden måde de store pladskrav.

Driftssikker

Investeringen i en luft til vand-varmepumpe vil ofte tjene sig selv hjem inden for få år. Det skyldes blandt andet, at den er relativt billig at installere, men også at luft til vand-varmepumper er meget driftsikre. Der kommer altså næppe til at være det store vedligehold eller udgifter herved.

Passer til de fleste

Fordi luft til vand-varmepumper simpelthen kobles på det eksisterende centralvarmesystem i boligen, kan de installeres i langt de fleste danske hjem – uanset hvilken form for varme, du har nu.

 

Er en luft til vand-varmepumpe sin pris værd?

Ofte ser man, at en luft til vand-varmepumpe tjener sig selv hjem på 8 år eller derunder. Det lyder måske som meget, men det er faktisk utrolig lidt set i forhold til andre løsninger. Hvis du skal bo i dit hus i for eksempel 20 år efter installationen af din luft til vand-varmepumpe, vil du altså spare penge i de sidste 12. Det afhænger selvfølgelig af størrelsen på varmepumpen, og hvilken anden varmekilde du eventuelt benytter dig af.

Der er en grund til at så mange danskere allerede har fået luft til vand-varmepumpe, og at den er klart den mest populære form for varmepumpe på markedet. Rigtig mange ser en økonomisk gulerod i at tilføje en luft til vand-varmepumpe til deres hus.

Samtidig slipper du for besværet med at opbevare brænde eller piller, hvis du før havde brændeovn eller fyr. Det kan frigøre plads i hjemmet og betyde, at du slipper for besværet med at skaffe brændsel hjem og bære det ind i huset eller garagen. Der er også en økonomisk fordel ved en luft til vand-varmepumpe i forhold til oliefyr, da du slipper for at få fyldt olie på tanken flere gange om året.

 

Er en luft til vand-varmepumpe god for miljøet?

Da en luft til vand-varmepumpe udtrækker varmen fra udeluften, kan man sige, at den genbruger energien, som allerede findes i luften omkring os. Og da den producerer op til 5 gange så meget energi, som den bruger, er der altså ikke ligefrem tale om et energispild.
Samtidig er luft til vand-varmepumper helt fri for forurening. De ryger ikke, forbrænder ikke noget og udskiller derfor ingen partikler eller CO2. Dermed er luft til vand-varmepumper altså også et godt valg for miljøet.

 

Er en luft til vand-varmepumpe det rigtige valg for dig?

Hvis du ligesom mange andre danskere overvejer at få installeret en luft til vand-varmepumpe i din bolig, men ikke er helt sikker på, hvorvidt det er den rette løsning for dig, så er der hjælp at hente. Læs vores artikel omkring valg af varmepumpe og bliv klogere på fordele og ulemper ved en luft til vand-varmepumpe, samt hvilke andre typer af varmepumper, der findes på markedet.