Læsetid: 4 min.

Jordvarmepumpe

jordvarmepumpe

Med en jordvarmepumpe udnytter du varmen fra jorden, som bliver opvarmet af solen. Den varme føres så ind i huset og kan bruges året rundt – også når temperaturen falder udenfor, og jorden fryser til. En jordvarmepumpe er en af de mest effektive og miljøvenlige varmeløsninger på markedet og kan spare dig mange penge på varmeregningen hvert år.

Hvad er en jordvarmepumpe?

En jordvarmepumpe er en varmekilde, der kan installeres i din bolig. Den kræver et vist udeareal, da den fungerer ved, at rør med en særlig væske graves omkring en meter ned i jorden. Denne væske trækker så varme ud fra undergrunden – også selv, når jorden kun er få grader varm. Varmen føres ind i huset og kan bruges til at varme både luften og vandet i dit hjem.

Jordvarmepumper er uhyre effektive i brug. De producerer faktisk op til 4-5 gange så meget energi, som de bruger. Selve installationen er som regel lidt dyr, men på sigt vil en jordvarmepumpe alligevel altid kunne svare sig. Netop fordi de er så effektive, kan de spare dig for op til 50 % af din nuværende varmeregning, især hvis du benytter en af de dyrere varmeløsninger som for eksempel oliefyr.

I forhold til netop oliefyr, men også varmeløsninger som naturgas og brændeovn, er en jordvarmepumpe langt bedre for miljøet. Ved at skifte til jordvarme kan du nemlig reducere dit CO2-aftryk med op til 75 %, alt efter hvilken varmeløsning du har nu.

 

Jordvarmepumpe i forhold til andre varmepumper

Set i forhold til luft til vand-varmepumper er jordvarmepumper mere omfattende at installere, da de kræver et betragteligt større udeareal. Til gengæld vil jordvarmepumpe over længere tid være endnu mere økonomiske, og de har ingen synlige installationer udvendigt, da alt er gravet ned i jorden.

Set i forhold til luft til luft-varmepumper er jordvarmepumper en noget anden løsning. Luft til luft-varmepumper bruges sjældent i helårshuse – og hvis de gør, er det som regel kun til opvarmning af en del af boligen eller på nogle tidspunkter af året. En jordvarmepumpe vil ikke kun kunne opvarme hele din bolig hele året rundt, den kan også opvarme vandet i dit hjem, hvilket luft til luft-varmepumper ikke kan.

 

Hvilke fordele er der ved jordvarmepumper?

Der er især økonomiske og miljømæssige fordele ved en jordvarmepumpe. Især hvis man ser dem i forhold til de “gammeldags” løsninger som naturgas, oliefyr og endda fjernvarme. Jordvarmepumper er ikke kun billigere og nemmere i drift, de er også langt bedre for miljøet.

Effektiv

Det er sandt, at en jordvarmepumpe kræver en vis investering upfront. Til gengæld vil den omgående efter installation skære så meget af din varmeregning – helt op til 50 % – at du i løbet af få år vil hente investeringen hjem igen. Så effektiv er en jordvarmepumpe nemlig i brug.

Miljøvenlig

Ved at installere en jordvarmepumpe kan du skære dit CO2-udslip ned med op 75 %, alt efter hvilken varmeløsning du har nu. Oliefyr og naturgas udleder betydeligt mere CO2 end en jordvarmepumpe, der som bekendt ikke forbrænder noget, men blot udtrækker varmen fra jorden.

Støjsvag

Der er stort set ingen lydgener ved en jordvarmepumpe. Da det hele installeres udenfor huset, kan man nemt placere jordvarmepumpen et sted, hvor den hverken kan ses eller høres fra huset.

Driftssikker

Der kræves ingen påfyldning af brændstof, ingen udskiftning af frostvæsken i de nedgravede rør eller nogen som helst andre løbende vedligeholdelsesopgaver på en jordvarmepumpe. Det eneste, du behøver, er at huske det årlige serviceeftersyn.

 

Kan det betale sig at få en jordvarmepumpe?

Rent økonomisk kræver en jordvarmepumpe en vis investering til at begynde med. Hvis du opfylder visse kriterier, kan der søges tilskud til dette. Læs mere om tilskud til varmepumpe her. Eller måske har du lavet en opsparing, som kan bruges hertil. De fleste banker og pengeinstitutter ser også en jordvarmepumpe som en fornuftig investering og vil derfor ofte gerne hjælpe med omlægning af hus- eller realkreditlån, således at en jordvarmepumpe kan finansieres på denne måde.

Når først jordvarmepumpen er installeret i dit hjem, vil du dog se et drastisk fald i din varmeregning – helt op til 50 %, hvis du havde en af de mindst effektive varmeløsninger før. Det betyder altså, at en jordvarmepumpe omgående begynder at betale sig selv hjem.

Eksempel på investering i jordvarmepumpe

Du har et hus på 220 kvadratmeter, som opvarmes af oliefyr. Det koster 38.000 kroner i olie om året. Ved at udskifte fyret med en jordvarmepumpe, kan den regning komme ned på 20.000 kroner. Installationen af jordvarmepumpen koster 140.000 kroner.

Med en årlig besparelse på 18.000 kroner betyder det, at jordvarmepumpen har betalt sig selv efter 7 år og 10 måneder. Derefter kan du altså sætte de 18.000 kroner direkte ind på opsparingen – hvert år.

 

Er jordvarmepumper gode for miljøet?

Det er vist efterhånden almen viden, at afbrænding af fossile brændstoffer som olie og gas ikke er vejen frem, når det handler om at sikre planetens fremtid. Derfor tilbyder jordvarmepumper et genialt alternativ til oliefyr og naturgasanlæg. En jordvarmepumpe trækker varmen ud fra jorden omkring din bolig ved hjælp af den særlige væske, som løber i rørene. Denne væske føres så ind gennem pumpen, der arbejder så effektivt, at den fordobler energiværdien i varmen med op til 5 gange mere, end den selv bruger i elektricitet.

Da jordvarmepumper på denne måde ikke forbrænder noget, udleder den heller ikke noget CO2, og er derfor en meget miljøvenlig varmeløsning. Desuden skaber den mere energi end den bruger, og det eneste forbrug, en jordvarmepumpe har, er elektricitet, hvilket er en af de reneste former for energi, vi har i vores samfund.

 

Er en jordvarmepumpe det rette valg for dig?

Som nævnt kræves der et vist udeareal, for at du kan få jordvarmepumpe installeret på din bopæl. En god tommelfingerregel er, at for hver kvadratmeter i huset skal du bruge 2,5 til 3 kvadrater udeareal. Det er altså ikke alle husstande, der kan få jordvarme. Man bør også se på jordtypen, som findes i din have, da nogle jordtyper egner sig bedre til jordvarme end andre.

 

Måske er der en anden type varmepumpe, som vil passe bedre til dine behov. Læs eventuelt vores artikel omkring valg af varmepumpe og bliv klogere på fordele og ulemper ved jordvarmepumper, samt hvilke andre typer af varmepumper, der findes på markedet.