Læsetid: 3 min.

Vindstrøm

Vindstrøm

Vindstrøm, vindenergi, vindkraft. Kært barn har mange navne. Alle betegnelser dækker imidlertid over samme proces: at udnytte bevægelsesenergien i luftstrømme, der rammer vindmøllernes vinger, til at producere grøn strøm – til gavn for miljøet og klimaet. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad vindstrøm er og hvordan det fungerer.  

Vindstrøm som en del af en bæredygtig energiforsyning 

En stor del af energien i Danmark kommer fra vindenergi.  Det skyldes, at vi ofte har godt med blæst og samtidig er gode til at udnytte den til vindstrøm. Vi har mange vindmøller både til lands og vands, og faktisk er flere af de danske vindmølleparker på listen over verdens største.

En vindmølle betegnes som en vedvarende energikilde – det gør den, fordi den udnytter vinden til at lave grøn energi. Vi løber ikke tør for vind, og det gør vind til et uudtømmelig energidepot, som vi mennesker kan udnytte ved hjælp af vindkraft. Dette er i modsætning til fossile brændstoffer som fx kul, olie og gas som vi med tiden vil løbe tør for. Fossile brændsler er nemlig rester af planter og døde dyr, der levede for mere end 100 millioner år siden. Forstætter vi med at bruge dem i samme tempo som nu, vil depoterne på et tidspunkt slippe op.

Hvordan laver en vindmølle strøm? 

Vi ved, at en vindmølle kan generere strøm. Men hvad er en vindmølle egentligt for en størrelse?

En vindmølle er en såkaldt transducer – det vil sige en stor komponent, som omdanner energi fra én form til en anden. Transducerens opgave består i at transformere vindens energi til strøm. Jo mere det blæser og med jo højere vindhastighed, desto mere energi er der også i vinden. Netop dette er grunden til, at de fleste vindmølleparker er placeret på havet. Vind er nemlig mere kraftfuldt over vand end over land, og derfor er der altså mere energi at hente over bølgerne end over markerne. 

Hvordan laver en vindmølle så konkret strøm? Vindmøllen er designet sådan, at vinden får vindmøllens vinger til at rotere, og det danner strøm. Hver enkel vindmølle er tilsluttet vores forsyningsnet, som via en række master og kabler står for fordeling af el fra forskellige kilder til de danske husstande.

Du kan læse mere om, hvordan en vindmølle fungerer her.

Da Danmark er et land, hvor det blæser meget. Derfor vil der også være nogle dage, hvor det blæser så meget, at vindmøllerne producerer mere strøm, end hvad vi kan nå at forbruge. Den overskydende energi går heldigvis ikke tabt, men bruges til elektrolyse. Gennem elektrolyse af vand og kuldioxid kan man fremstille CO2-neutrale, syntetiske brændstoffer. Hvis der bliver produceret for meget vindstrøm, omdannes den overskydende energi blot til benzin, diesel og naturgas på en bæredygtig måde.

Få grøn strøm fra blandt andet vindmøller 

Hos Velkommen kan du få certificeret grøn strøm – helt uden at det skal koste dig mange penge at træffe et bæredygtigt valg. Velkommen handler om et fællesskab, der arbejder for at værne om klimaet og ikke mindst om hinanden. Derfor ønsker vi at levere god og grøn energi – nemt og overskueligt.  Som Velkommen-kunde er du bl.a. med til at give god energi videre og støtte Danske Hospitalsklovne med 5.000 kr. hver måned.

Gennem indkøb af 100 % grønne certifikater fra vedvarende energikilder svarende til vores kunders samlede forbrug bidrager vi som energiselskab aktivt til en grønnere fremtid. Vi har tidligere indkøbt certifikater fra danske vindmøller og norske vandkraftværker. 

Du kan tilmelde dig en grøn og billig elaftale på knappen herunder:

Men hvordan fungerer det med grøn strøm egentligt?

I Danmark har vi et åbent elnet. Her samles strøm fra forskellige kilder (både fossile brændstoffer og vedvarende kilder). Det betyder, at ingen elselskaber – heller ikke Velkommen – som udgangspunkt kan garantere, at lige netop strømmen hjemme hos dig udelukkende kommer fra vindmøller, solcelleanlæg, vandkraft eller anden vedvarende energikilde. Hvad du til gengæld kan vide dig helt sikker på ved køb af grøn strøm er, at vi selvfølgelig sørger for at købe grønne certifikater for 100 % af dit forbrug i fremtiden. Jo flere der vælger grøn strøm, jo større andel af energien bliver grøn, og på den måde kan vi komme tættere på at nå Danmarks målsætning om at blive CO2-neutrale i 2050. 

Du kan læse meget mere om  grøn strøm i artiklen Hvad er grøn strøm?