Læsetid: 5 min.

Få tilskud til elregningen og varmeregningen

tilskud til elregning

Nogle danskere har mulighed for at få en ekstra håndsrækning, når el- og varmeregningen rammer hårdt på budgettet, og regningen bliver svær at betale. I det her indlæg giver vi dig et overblik over de forskellige muligheder, der er for at få økonomisk støtte, når pengene ikke rækker til de stigende energipriser. Her får du også svar på, hvem der kan få tilskud til elregningen. Måske er du en af dem?

Det kan du selv gøre nu for at reducere din elregning

I den følgende guide kommer vi omkring de tilskud til elregningen, som du kan få nu og her, som har direkte effekt på, at elregningen bliver lettere at betale, og som gør hverdagen lidt mere bekymringsfri relativt hurtigt. I den del dækker vi blandt andet varmechecken, muligheden for at få udsat sin regning, varmetillæg til pensionister m.fl.

Men først skal vi se på tre nemme tips til ting, du selv kan gøre – allerede i dag – for at reducere din elregning. Du er hjulpet rigtig godt på vej til at spare penge på dit elforbrug ved at kombinere dine eventuelle muligheder for tillæg og tilskud til elregningen med din egen indsats for at spare på strømmen derhjemme og bruge strømmen, når den er billigst.

3 tips til en lavere elregning

  1. Download vores gratis elpris

  • Med appen finder du hurtigt ud af, hvornår strømprisen er lavest, så du nemt kan placere hovedparten af dit nødvendige strømforbrug i de billige timer. Det er en forudsætning, at du har et elprodukt med variabel elpris. Det får du naturligvis som kunde hos Velkommen.
  1. Spar på elforbruget i hjemmet.

  • Det gør du fx ved at minimere brug af husholdningens store strømslugere såsom vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine og TV.
  • Undgå også standby-forbrug, og sluk i stedet maskinerne helt, når de ikke bruges.
  • Udskift apparater med lav energimærkning til en nyere, mere energivenlig udgave.
  • Sluk lyset efter dig, og skift til energivenlige LED-sparepærer.
  • Se flere sparetips som dette her.
  1. Undersøg muligheden for økonomisk hjælp til elregningen

  • Fortsæt din læsning, og bliv klogere på, om du har mulighed for at få økonomisk støtte og tilskud til elregningen.

Muligheder for tilskud til el- og varmeregningen i 2022

Her guider vi dig med et overblik over de fem vigtigste muligheder for at få tilskud til din el- eller varmeregning fra staten på den ene eller anden måde. Hvis du er kunde hos Velkommen, sidder vi selvfølgelig altid klar til at vejlede dig om dine muligheder. Er du ikke kunde hos Velkommen endnu, så kan du tilmelde dig her.

Indefrysningsordning

Indefrysningsordninger er ikke et direkte tilskud til elregningen, men stadig en hjælp til at gøre elregningen lettere at betale.

Indefrysningsordningen handler om, at husstande kan få udsat betalingen af en del af deres regning for el, gas og fjernvarme, hvis prisen overstiger det fastsatte prisloft. Det betyder, at du kun skal betale den del af regningen, der ligger under prisloftet, med det samme.

Det er en midlertidig og frivillig ordning i en større aftale om vinterhjælp til danskerne.

Ordningen er således gældende per 1. november 2022 for el- og gasregninger samt per 1. januar 2023 for fjernvarmeregninger.

Det gældende prisloft er:

  • El: 0,8 kr. pr. kWh før afgifter mv. (svarende til en forbrugerpris på ca. 2,18 kr. pr. kWh).

Bemærk, at dette prisloft er fastsat før den planlagte reduktion af elafgiften i de første seks måneder af 2023.

  • Fjernvarme: 1,44 kr. pr. kWh før afgifter mv. (samlet pris for opvarmet vand).
  • Gas: 5,84 kr. pr. m3 (svarende til en forbrugerpris på typisk 15,45 kr. pr. m3).

Du skal tilmelde dig indefrysningsordningen hos dit energiselskab. Er du kunde hos Velkommen, sidder vi naturligvis klar til at guide dig igennem. Du kan til enhver tid afmelde dig ordningen og betale den resterende del af din gæld på én gang. Mens du er tilmeldt, har du maks. fire år til at betale den udsatte del af din regning. Du betaler dog en rente på 2 % pr. af det resterende til dit energiselskab.

Læs om indefrysningsordningen i detaljer.

Reduceret elafgift

Med reduceret elafgift er der virkelig hjælp at hente til elregningen.

Den reducerede elafgift får betydning for alle danskere løbende frem mod år 2030. Der er dog mulighed for, at du kan få reduceret din elafgift udover de planlagte reduceringer i reformpakken. Det gælder blandt andet, hvis din bolig opvarmes med elvarme, jordvarme eller med en varmepumpe som primære varmekilde. Her kan du søge om refusion for den del af dit elforbrug, der overstiger 4.000 kWh pr. år.

Har du elbil? Så er det muligt at søge refusion på elafgiften på de kWh, du bruger til at oplade din elbil.

Vær opmærksom på, at reduktionen af din elregning ikke sker automatisk. Tag kontakt til din elleverandør, som kan stå for din ansøgning om elafgiftreduktion. Er du kunde hos Velkommen, så grib knoglen allerede i dag, og vi hjælper dig igennem processen.

Varmecheck

Varmecheck blev udbetalt til alle de husstande, der var berettigede til at modtage den, i august 2022. I første halvår af 2023 er der stadig mulighed for at søge om udbetaling af det skattefri engangsbeløb på 6.000 kroner. Du kan søge om en varmecheck, hvis du ikke allerede har fået udbetalt den, og din bolig lever op til kravene om:

  • en husstandsindkomst på mindre end 650.000 kroner årligt.
  • at boligens primære varmekilde pr. 1. januar 2022 er enten naturgas, fjernvarme med høj andel af gas og-eller el eller elektricitet (fx varmepumpe).

Vil du tjekke, om I har fået udbetalt varmecheck? Så skal du tilbage og kigge på NemKontoen for den ældste person i husstanden den 10. august 2022.

Du kan søge om varmecheck via ansøgningsportalen hos Energistyrelsen.

Varmetillæg – til pensionister

Dette er statens varmehjælp i form af et varmetilskud, som skal hjælpe dig med at betale dine varmeudgifter.

Varmetillæg kan du søge, hvis du er folkepensionist eller førtidspensionist (før 2003). Varmetillæg kan gives til maks. én person pr. husstand og gælder, uanset om du bor til leje eller ejer din bolig. Der er et par betingelser, der skal være opfyldt, for at du kan søge om varmetillæg ­– nemlig:

  • Du skal have en tillægsprocent på 0. Det kan enten være ifm. de løbende udbetalinger eller ved den årlige omregning af din pension.
  • Du skal have varmeudgifter, der overstiger 5.600 kr. (tallet er for 2023. I 2022 var det på 5.500 kr.) årligt, hvis du bor alene. Samlevende skal have varmeudgifter for mere end 8.400 kr. (i 2023) og 8.250 kr. (i 2022).

Beregn, om du kan få varmetillæg.

Skift elleverandør, og spar på elregningen

Udover at spare på strømmen i hverdagen, bruge strømmen, når den er billigst, og undersøge mulighederne for at få tilskud til elregningen, så er det også en god idé at gå dit elselskab efter i sømmene.

Den pris, som du betaler for dit aktuelle elforbrug, er afhængig af din leverandør af el. Her er nemlig forskel på fx abonnementspriser.

Hos Velkommen arbejder vi hver dag for, at det skal være både nemt, overskueligt og ikke mindst billigt at være elkunde – samtidig med at du bliver en del af den grønne omstilling og får den kundeservice, du har behov for. Vi har derfor ingen abonnementspris på vores i øvrigt billige elaftaler.

Derudover får du gratis adgang til KlubVelkommen, som er vores attraktive fordelsklub med nogle af landets mest attraktive rabataftaler, hammergode tilbud og konkurrencer. Læs om KlubVelkommen her.