Elforbrug i lejlighed
Bor du i lejlighed, og har du tænkt på, om dit elforbrug er normalt sammenlignet med andre lignende lejlighedstyper? Så læs med i dette blogindlæg, hvor vi sætter fokus på elforbrug i lejligheder. Vi ser nærmere på, hvordan et typisk elforbrug i lejligheder ser ud, så du kan sammenligne dit forbrug med andres. Måske kan det inspirere dig til at spare på strømmen og spare penge på elregningen.
Hvad er et normalt elforbrug for en lejlighed?
Et normalt elforbrug i en lejlighed er ikke helt nemt at udregne. Det kommer nemlig an på flere faktorer, herunder:
- Hvor stor lejligheden er.
- Hvor mange personer der bor i lejligheden.
- Om lejligheden har elvarme.
- Om husstanden har elbil.
En større lejlighed vil alt andet lige bruge mere strøm på opvarmning og har også plads til flere elektriske apparater. Jo flere personer der bor i lejligheden, jo mere strøm vil der selvfølgelig også benyttes i løbet af dagen. Og hvis der opvarmes med elvarme eller lades elbil op, vil elforbruget i en lejlighed ligge endnu højere.
Energistyrelsen anslår, at en gennemsnitlig dansker bruger 1.600 kWh om året, mens en gennemsnitlig familie på to voksne og to børn i et hus på 150 m2 bruger 4.500 kWh om året. Bor du alene, vil dit gennemsnitlige elforbrug være højere end en person, der bor sammen med andre. Det skyldes, at man kan fordele sit forbrug af el ud på flere personer, når man bor sammen.
Der er altså ikke noget entydigt svar på, hvad elforbruget i en lejlighed typisk ligger på. Det kan også afhænge af familiens sammensætning. Er der teenagere i lejligheden, vil de ofte bruge flere kWh end små børn, da de bruger mere tid på sociale medier og gaming. Nedenfor er nogle eksempler på et typisk elforbrug i en lejlighed for forskellige boligsituationer (uden elvarme og elbil):
- lejlighed på 80 m2 med to voksne og ingen børn: 2.120 kWh om året
- lejlighed på 75 m2 med to voksne og to teenagere: 2.526 kWh om året
- lejlighed på 100 m2 med to voksne og fire børn: 2.932 kWh om året
- lejlighed på 50 m2 med én voksen: 1.632 kWh om året.
Du kan selv udregne et typisk elforbrug for lejligheder, der ligner din egen, på Energistyrelsens hjemmeside. Her skal du blot indtaste oplysningerne om din lejlighed, og hvem der bor i den. Herefter viser udregneren et normalt elforbrug i lejligheder for sammenlignelige boligtyper.
Hvor mange kWh bruger man om dagen i lejlighed?
Ligesom det er svært at svare på, hvad elforbruget i en lejlighed typisk ligger på, når man ser på årlig basis, er det selvfølgelig også svært at sige, hvor mange kWh du bruger om dagen i en lejlighed. Det kommer igen an på de samme faktorer som nævnt ovenfor. Tager vi de samme eksempler som tidligere, kommer vi frem til de følgende estimater:
- lejlighed på 80 m2 med to voksne og ingen børn: 5,8 kWh om dagen
- lejlighed på 75 m2 med to voksne og to teenagere: 6,9 kWh om dagen
- lejlighed på 100 m2 med to voksne og fire børn: 8 kWh om dagen
- lejlighed på 50 m2 med én voksen: 4,5 kWh om dagen.
Der er altså store forskelle på et gennemsnitligt elforbrug i lejligheder alt efter din boligsituation. Disse daglige gennemsnit er på tværs af hele året, og de vil også svinge meget i løbet af året. Om vinteren bliver det mørkere og koldere, og derfor bruger vi mere tid indendørs og mere opvarmning i hjemmet. Her vil vores elforbrug i lejligheden være væsentligt højere end om sommeren, når det er varmt, og vi bruger flere timer udenfor.
Et typisk elforbrug i lejlighed i kroner og øre
Elforbruget i en lejlighed udtrykkes oftest i kWh om året, men for de fleste giver det mere mening at se, hvor meget det svarer til i kroner og øre. Et typisk strømforbrug i en lejlighed i kroner og øre findes ved at gange antal forbrugte kWh for året med prisen pr. kWh.
Det typiske elforbrug i en lejlighed i kroner og øre afhænger også af, hvilken elaftale du har. Har du en fastprisaftale, vil du have en fast pris pr. kWh i den aftalte periode. Har du derimod valgt en aftale med variable priser, vil din pris pr. kWh følge markedsprisen time for time. Det er derfor nemmere at udregne et normalt elforbrug i din lejlighed for en fastprisaftale, da du altid ved, hvad du skal betale for dit strømforbrug.
Du kan løbende følge elpriserne time for time, og Forsyningstilsynet udgiver hvert kvartal en opgørelse for priserne i det forgangne kvartal. Tager vi udgangspunkt i prisen på 4,09 kr. pr. kWh (inkl. moms og afgifter) i 3. kvartal 2022, vil et typisk elforbrug i en lejlighed se således ud:
- lejlighed på 80 m2 med to voksne og ingen børn: 8.671 kr. om året
- lejlighed på 75 m2 med to voksne og to teenagere: 10.331 kr. om året
- lejlighed på 100 m2 med to voksne og fire børn: 11.992 kr. om året
- lejlighed på 50 m2 med én voksen: 6.675 kr. om året.
Elpriserne varierer hele tiden, og i de seneste år har vi oplevet historiske stigninger i prisen pr. kWh. Derfor skal disse estimater blot tages som et øjebliksbillede. Prisen for et normalt elforbrug i en lejlighed kan svinge ganske meget fra år til år, efterhånden som priserne ændrer sig.
Hvordan fordeles elforbruget i en lejlighed?
I vores dagligdag er vi meget afhængige af strøm til de fleste af vores gøremål. Strøm er en vigtig del af vores infrastruktur, som får samfundet og de danske husholdninger til at køre rundt. Så hvordan fordeles elforbruget i en lejlighed på tværs af vores mange elektriske apparater?
Hvis du vil nedbringe dit elforbrug i forhold til et typisk elforbrug i en lejlighed, er det altså især de større poster, du bør kigge på.
Spar på strømmen med enkle sparetips
Hvis du finder ud af, at dit elforbrug er højere end det gennemsnitlige elforbrug for lejligheder, er der en række sparetips, du kan følge for at nedbringe forbruget og spare på elregningen. Du behøver ikke at foretage drastiske ændringer i dit liv, som forringer livskvaliteten. Med nogle udskiftninger og enkle ændringer af dine vaner kan du få en mærkbar reducering af dit forbrug og din elregning. Overvej nogle af de følgende sparetips:
- Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op, når du vasker.
- Drop tørretumbleren, og vask ved lav temperatur.
- Skift gamle elapparater ud med nyere og mere energieffektive apparater.
- Skift til LED-pærer i hele huset, og sluk lyset efter dig.
- Sluk helt for apparater, der kører på standby.
Der er altid plads til at spare penge på elforbruget, og med stigende elpriser kan det give store besparelser hvert år. Læs vores guide til at spare på strømmen for flere gode tips.