Læsetid: 4 min.

Elforbrug for en familie

elforbrug familie

Undrer du dig over, hvad et normalt elforbrug er for en familie? Så skal du læse med her. I dette blogindlæg vil vi nemlig kigge nærmere på, hvad et gennemsnitligt strømforbrug er for en familie, hvad der gør, at man har dette elforbrug, og hvad du og din familie selv kan gøre for at minimere udgifterne til strøm i den travle hverdag.

Din families strømforbrug

Først og fremmest skal det siges, at det kan være svært at sige noget helt konkret om en normal families elforbrug, for det kan nemlig variere utrolig meget fra familie til familie. Et elforbrug for en familie på fire vil fx typisk ikke være det samme som et elforbrug for en familie på fem.

Derudover vil der også være forskel på strømforbruget i familien, alt efter hvordan I bruger tiden derhjemme. Har man for eksempel teenagebørn, som sidder meget foran computeren, vil det typisk give et andet strømforbrug, end hvis du har små børn, som ligger og sover i barnevognen.

Derfor skal et typisk strømforbrug for en familie ses som noget generelt, og man skal huske på, at det kan variere meget. Derfor er det vigtigt, at I er bevidste om jeres vaner, når I skal kigge på, hvilket strømforbrug I har. På den måde kan I også spare på elregningen, da der findes flere ting, som man kan gøre for at mindske strømforbruget.

Hvad er et gennemsnitligt elforbrug for en familie?

Som skrevet ovenfor er det svært at sige noget helt konkret om, hvad et typisk elforbrug for en familie er, men gennemsnitligt bruger en familie bestående af to voksne og fire børn cirka 4.000 til 4.500 kWh årligt. Det er altså et gennemsnitligt elforbrug for en familie på fire personer.

Er der flere end to børn i familien, vil strømforbruget i familien typisk være lidt højere, mens strømforbruget vil være lavere, hvis der er færre end to børn i jeres familie.

Ud over antallet af børn i familien er der mange andre faktorer, der kan påvirke et strømforbrug for en familie, herunder om I bor i en lejlighed eller et hus, og hvor stort jeres hjem er. Derfor skal ovenstående kun ses som et gennemsnitligt elforbrug for en familie. Vil du have et mere konkret bud på, hvad et typisk strømforbrug er i en familie som din, kan du finde en beregner hos sparenergi.dk.

Hvad bruger en typisk familie strøm på?

Der er i dag mange forskellige ting i hjemmet, som sluger strøm. Nogle af tingene tænker vi meget over i hverdagen, og vi forsøger måske endda at begrænse brugen af dem, men der er også andre ting, som du måske ikke tænker nær så meget over.

Tænker du for eksempel over de røde prikker, som tit står og lyser på dine forskellige elektroniske apparater? Det betyder nemlig, at dine apparater står på standby og bruger lidt strøm, men dog langt fra så meget strøm, som når de er tændte. Det er dog stadig en god ting at være bevidst omkring, at de også bruger lidt strøm, når de er på standbytilstand. Så kan det også være, at I husker at slukke dem, hvilket gør, at I også kan spare lidt på elregningen.

Nogle af de ting, som man måske tænker mere over i hverdagen, kan være de forskellige hårde hvidevarer som fx vaskemaskine og tørretumbler.

Er I en familie, der gør brug af disse i et større omfang, vil det påvirke strømforbruget. Har I slet ikke denne form for maskiner i hjemmet, vil det være med til at gøre, at elregningen ikke er så stor. Det kan for eksempel være, hvis man bor i lejlighed i stedet for hus. Her vil man i særligt ældre lejlighedsejendomme kunne opleve, at der er en vaskekælder i stedet for.

Hvordan kan man som familie spare på strømforbruget?

Vil du gerne have et lavere elforbrug i din familie? Måske vil du gerne spare penge på elregningen? Der er heldigvis flere ting, som du og din familie kan afprøve for at spare penge på strømmen. Så hvordan sparer man bedst muligt på strømmen i en travl hverdag? Man kan selvfølgelig minimere brugen af elektriske apparater i hverdagen, men i en børnefamilie kan det være svært – for ikke at sige næsten helt umuligt – at holde vaskemaskinen, ovnen og tv’et slukket, så hvad gør man så?

Først og fremmest er det en god ide at forsøge at slukke de ting, som man ikke benytter. Tidligere skrev vi om elapparater, der står på standby. Overvej i stedet at slukke på kontakten, så du undgår at bruge strøm på apparater, der alligevel ikke er i brug.

Det betyder naturligvis ikke, at en typisk familie så sparer mange penge på elregningen ved at slukke for alle apparater, men mange bække små. Bor man i et hus, hvor der både er spillekonsoller, TV’er , radioer osv., kan der pludselig være mange ting, der bruger af familiens strømforbrug, uden at det giver nogen værdi.

Du kan også spare på strømmen ved at tænke over, hvornår du bruger apparater, der typisk bruger meget strøm. Det kan for eksempel være hårde hvidevarer som vaskemaskiner, tørretumblere opvaskemaskiner og lignende. Alt efter hvilken elaftale du har med dit elselskab, kan prisen på din strøm nemlig variere på forskellige tidspunkter af døgnet.

Har du en variabel pris på din strøm, kan du med fordel tænke over, hvornår elforbruget for din familie skal minimeres, og hvornår du kan sætte gang i tøjvasken. Du kan efterhånden finde mange oplysninger på nettet om, hvornår på dagen elpriserne er høje og lave, så du kan følge med i, hvornår det er billigst for dig at tænde for dine apparater.

For eksempel kan du downloade Velkommens egen elpris-app. Med elpris-appen fra Velkommen får du og din familie et overblik over dagens elpris, så I nemt og hurtigt kan følge med i udviklingen for elprisen. På den måde kan I udnytte strømmen, når den er billigst for jer og i sidste ende spare penge på elregningen, så I får mest muligt ud af familiens elforbrug.