Læsetid: 5 min.

Sandt eller falsk – Spar på energiregningen |||

Spar på energiregningen 3

Bruger en robotstøvsuger mere strøm end en almindelig støvsuger? Giver det mening at tø madvarer op i køleskabet? Og bruger en cooker mindre i strøm end en elkedel? Find ud af det, og om du sparer på energien de steder, hvor det reelt giver værdi for din el- og energiregning.

Få myterne opklaret

Vi fortsætter hvor vi slap i sidste artikel med Sandt eller falsk? (2) og guider dig igennem det sidste sæt af myter om hvor, hvordan og hvornår du bedst sparer på el– og energiregningen derhjemme. Til det bruger vi ligeledes denne gang råd og fakta fra Energistyrelsen – SparEnergi. Der kan være mange penge at spare på energiregningen, hvis du sparer de rigtige steder.

Madlavning og køl/frys

  • Bruger man mindre strøm med en cooker end en elkedel?
    Svaret er nej. En cooker kan være bekvem, men for langt de fleste vil den også give en højere elregning. Elkedlen er billigst, selv hvis du tit koger mere vand, end du har brug for. En cooker har et standbyforbrug på 90-260 kWh om året svarende til ca. 500-1.400 kr/år. Alene det er mere, end de fleste vil bruge på en elkedel. Med en cooker kommer man også oftere til at bruge kogende vand, uden at der er behov for det.
  • Må man tø madvarer op i køleskabet, eller skader det maden?
    Svaret er at du selvfølgelig gerne må tø madvarer op i køleskabet! Ja oftest sparer du tilmed penge ved det. Når du tør mad op i køleskabet, udnytter køleskabet kulden fra den frosne mad og sparer derfor køleskabet strøm. Det er godt at lade maden tø op så langsomt som muligt for at undgå iskrystaller og bakterier, og derfor er køleskabet bedre end køkkenbordet. Hvis du gerne vil tø hurtigere op end i køleskabet, kan du putte maden i en skål med koldt vand. Det er vigtigt, at vandet er koldt for at undgå bakterier.
    Tips: En svensk forsker, at metoden med koldt vand er bedre end køleskabet for madens smag – test det selv. Vandmetoden vil dog ikke spare penge på elregningen, men i stedet give dig en lille ekstraudgift på vandregningen.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Vask og rengøring

  • Bruger robotstøvsugere mere strøm end almindelige støvsugere?
    Svaret er nej. En robotstøvsuger bruger cirka lige så meget strøm som en ny almindelig støvsuger. En 10 år gammel støvsuger bruger til gengæld ca. 3 gange mere strøm end en ny støvsuger/robotstøvsuger. Så overvej at udskifte din gamle støvsuger med en ny.
  • Bruger en støvsuger mere strøm, jo kraftigere den suger?
    Svaret er ja – i det store og hele.Der er nemlig to muligheder:
    1️⃣ Hvis du kan skrue op og ned for sugekraften på din støvsuger, er svaret et klart ja: Støvsugeren bruger mere strøm, jo højere du skruer op for suget.
    2️⃣ Hvis du sammenligner 2 støvsugere med forskelligt elforbrug, er det ikke sikkert. Elforbruget (watt-tallet) er nemlig ikke det eneste, der har betydning for sugeevnen, det har fx også mundstykkets form.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Standbyforbrug

  • Bruger apparater strøm, selvom de er slukket?
    Svaret er ja, det kan de godt. De fleste apparater har et såkaldt standbyforbrug, som er den strøm, f.eks. dit tv eller din trådløse højttaler bruger til at være klar til at tænde på dit signal døgnet rundt. Prisen for dit standbyforbrug kan svinge fra ca. 200-2.000 kr. om året, afhængigt af dine apparater.
    Tips: Du ved, at du har et standbyforbrug, hvis du kan se et lys eller display, f.eks. på en mikroovn. Apparater uden lys eller display som f.eks. en brødrister, en røremaskine og en kaffekværn kan i nogle tilfælde også have et minimalt elforbrug, hvis de er tilsluttet en tændt stikkontakt. Dette betyder dog minimalt for elregningen. Du kan slippe for et højt elforbrug til apparater i standby ved at tilslutte mange apparater til ét stik, som du nemt kan slukke for eller ved brug af timer.
  • Giver smart styring et lavere standbyforbrug?
    Svaret er nej – men det kan være en god ide alligevel. Produkter med smart styring er på nettet 24 timer i døgnet, og det giver typisk et højere elforbrug til standby. Køb derfor kun apparater med smart styring, hvis du ved, at du vil bruge det til noget. Samlet set kan du typisk spare penge på elregningen ved at udnytte produkter med smart styring til at slippe for unødvendigt elforbrug.
    Tips: Tænk fx gerne i smarte stikkontakter eller intelligente elpærer eller termostater.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Temperatur og radiatorer

  • Kan det svare sig at sænke temperaturen om natten?
    Svaret er ja, det kan det – i nogle tilfælde. Meget afhænger af din bolig. Fordi hvis dit hus holder godt på varmen, og du har vandbårne radiatorer, kan der være penge at spare. Men taber huset meget varme – fx pga. utætheder eller dårlig isolering – kommer dit varmeanlæg på overarbejde for at få temperaturen op igen, og så kan natsænkning koste mere, end det sparer. Du behøver ikke selv at skrue ned hver aften og op hver morgen. Det smarteste er at få styring, som du kan indstille til automatisk at sænke temperaturen om natten, som du ønsker.
    Tips: Hvis du er usikker på, om det kan betale sig for sig, så er det bedste råd at prøve dig frem eller få rådgivning, hvis du er i tvivl. Rådgivning kan findes her.
  • Er det mest effektivt, hvis alle radiatortermostater står på 3?
    Svaret er nej. Du bør stille dine termostater ens for at få mest varme for pengene – men ikke nødvendigvis på 3. Typisk får du omkring 21 °C derhjemme ved at stille radiatorerne på 3. Men du kan spare på varmeregningen ved at stille dem lavere. Jo lavere du stiller termostaterne, jo mindre varme bruger du, og jo lavere bliver din varmeregning.
    Tips: Du sparer ca. 5 % på varmeforbruget, hver gang du skruer 1 °C ned. Bare hold mindst 18 °C og husk at lufte ud for at undgå skimmelsvamp. Følg rumtemperaturen med et termometer for at finde ud af, hvad 18 °C svarer til på dine termostater.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

En grøn elaftale med variabel elpris

Med en grøn variabel elaftale kan du udnytte strømmen, når den er billigst, og hermed spare penge på elregningen.

✔️ Du får variabel elpris – så du kan udnytte strømmen, når den er billigst.
✔️ Du er bl.a. med til at give god energi videre og støtte Danske Hospitalsklovne med 5.000 kr. hver måned.
✔️ Du får grøn strøm – for miljøet og fremtidens skyld.
✔️ Du får nærværende og personlig kundeservice – vi er med dig hele vejen og du kan få fat i os både på live chat, mail og telefon.

Brug når strømmen, når den er billigst

Der kan være mange penge at spare ved, at flytte noget af dit forbrug til et andet tidspunkt på døgnet, hvor strømmen er billigst. Prisen på strøm varierer helt ned til time for time. Ligeledes varierer prisen for transport af strøm, også selvom du har et fast pris elprodukt. Prisen for transport af strøm er opdelt i lav-, høj- og spidslast.

Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm? Download vores frie elpris-appen.