Sandt eller falsk – Spar på energiregningen ||
Kan du spare penge ved at nøjes med stearinlys derhjemme? Bruger din fryser mindre strøm, når den er fuld? Og sparer du strøm ved at koge vand i elkedlen og derfra hælde det over i gryden? Vi har samlet svar til dig på udvalgte myter i denne artikel. Find ud af om du sparer på energien de steder, hvor det reelt giver værdi for din el- og energiregning.
Få myterne opklaret
Vi fortsætter hvor vi slap i sidste artikel med Sandt eller falsk? (1) og guider dig igennem et nyt sæt af myter. Find ud af hvor, hvordan og hvornår du bedst sparer på el– og energiregningen derhjemme. Til det bruger vi også denne gang råd og fakta fra Energistyrelsen – SparEnergi. Der kan være mange penge at spare på energiregningen, hvis du sparer de rigtige steder. Når du har læst denne artikel om Sandt eller falsk?, kan du den sidste artikel 3 her.
Køl og frys
-
Kan man spare energi ved at fylde fryseren?
Svaret er nej – tværtimod. Elforbruget til fryseren afhænger alene af temperaturforskellen inde i fryseren og udenfor – og er uafhængigt af, om fryseren er fuld eller ej.
I praksis vil fryseren faktisk bruge mest strøm, når den er fuld. Din fryser bruger nemlig mere strøm, når dine varer skal fryses ned, når varer er i kontakt med fryserens sider, og når du åbner og lukker fryseren oftere for at tage ting ind og ud. -
Kan man spare ved at slukke fryseren fra kl. 19-21?
Svaret er nej. Dette bør du IKKE gøre. Heller ikke selvom du muligvis i nogle tilfælde kan spare et par kroner på elregningen. At slukke fryseren er en dårlig ide af 2 grunde:1️⃣ Det går ud over holdbarheden af dine madvarer, og kan ende med at skulle smide det ud.
2️⃣ Du bruger mere strøm, fordi fryseren skal arbejde hårdere for at komme ned -18 °C igen, efter den har været slukket.
Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi
Madlavning
-
Kan man spare varme ved at lade ovn og opvasker stå åben efter brug?
Svaret er nej. Varmen vil sive ud og dermed bidrage til varmen i din bolig, uanset om ovn/opvaskemaskine er åben eller lukket. Det går bare hurtigere, hvis lågen er åben. Til gengæld kan du spare en smule strøm ved at lade ovnen stå åben, så den køler hurtigt af. Ovnen har nemlig en køleblæser, der kører, indtil ovnen er kølet af efter brug. - Kan man spare strøm ved at koge vand i elkedlen og derfra hælde det over i gryden?
Svaret er ja – men kun i nogle tilfælde. Hvis du har gammeldags kogeplader eller flaskegas, er det billigst at koge vand i elkedlen, før du hælder det i gryden for at koge kartofler eller andet. Hvis du har induktion eller bygas, kan det typisk ikke betale sig.
Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi
Vask og rengøring
-
Kan udsat start af vask og opvask betale sig?
Svaret er ja! Din vaske- eller opvaskemaskine har godt nok et lille elforbrug i tiden, fra du sætter den til udsat start, og indtil vasken begynder. Men du kan roligt vælge udsat start alligevel. Forbruget i denne tilstand er nemlig så lille (højst 4 watt), at du samlet vil spare penge ved at vaske, når strømmen er billig. Det gælder endda, selvom du har fast pris på kWh, fordi prisen for transport af strøm er lavere om natten, uanset om du har fast eller variabel timepris. Samtidig vil du hjælpe klimaet, da strømmen som regel er billigst, når den også er klimavenlig. -
Kan man spare penge ved at vaske op i hånden?
Svaret er nej. Opvaskemaskinen bruger generelt mindre vand end opvask i hånden, så du sparer både penge og CO2 ved at bruge opvaskemaskinen. En god opvaskemaskine bruger omkring 10 liter vand til at vaske en fuld opvask, mens håndopvask af samme mængde typisk bruger omkring 50 liter vand i balje og flere hundrede liter under løbende hane. Derudover sparer du også energi, da elforbruget til opvaskemaskinen er langt mindre end energiforbruget til at varme vandet til håndopvask. Din konkrete pris for opvask afhænger af flere ting, men her er et typisk eksempel:1️⃣ Opvaskemaskine: 90 kr./måned
2️⃣ Balje: 220 kr./måned
3️⃣ Løbende vand: 540 kr./månedDu kan altså vælge opvaskemaskinen med god samvittighed. Men husk at bruge den rigtigt: Fyld maskinen op, vælg eco-programmet og undlad at bruge en masse varmt vand på at skylle af først – ellers ryger besparelsen.
Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi
Andre myter
-
Er det billigere at bruge stearinlys i stedet for at tænde for lyset?
Svaret er nej. Brug i stedet LED-pærer, da de er meget billigere i længden end stearinlys. Stearinlys frigiver også partikler, som skader dit indeklima.
Tip: SparEnergi’s eksperter har beregnet, at det faktisk koster omkring 10 gange så meget at have et stearinlys tændt som at have en LED-pære tændt. -
Du kan spare ved at gå fra eltandbørste til almindelig tandbørste: Svaret er ja – men det er meget minimalt. Du kan oplade din eltandbørste i 16 timer 200 gange for omkring 20 kr., så det betyder virkelig ikke meget for elregningen. Til gengæld koster nye børstehoveder til en eltandbørste typisk meget end almindelige tandbørster, så der kan være lidt at spare.
Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi
En grøn elaftale med variabel elpris
Med en grøn variabel elaftale kan du udnytte strømmen, når den er billigst, og hermed spare penge på elregningen.
✔️ Du får variabel elpris – så du kan udnytte strømmen, når den er billigst.
✔️ Du er bl.a. med til at give god energi videre og støtte Danske Hospitalsklovne med 5.000 kr. hver måned.
✔️ Du får grøn strøm – for miljøet og fremtidens skyld.
✔️ Du får nærværende og personlig kundeservice – vi er med dig hele vejen og du kan få fat i os både på live chat, mail og telefon.
Brug når strømmen, når den er billigst
Der kan være mange penge at spare ved, at flytte noget af dit forbrug til et andet tidspunkt på døgnet, hvor strømmen er billigst. Prisen på strøm varierer helt ned til time for time. Ligeledes varierer prisen for transport af strøm, også selvom du har et fast pris elprodukt. Prisen for transport af strøm er opdelt i lav-, høj- og spidslast.
Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm? Download vores frie elpris-appen.