Læsetid: 4 min.

Se, om du er berettiget til at søge om varmehjælp

varmehjælp

I løbet af 2022 oplevede mange danskere en varmeregning, der pludselig bragede i vejret. Det betød, at mange blev pressede rent økonomisk, og resten af året blev en langt dyrere fornøjelse end året forinden. Derfor vedtog regeringen en række muligheder for at søge om varmehjælp for at hjælpe de borgere, der var mest udsatte i forhold til det månedlige budget.

Men hvad er varmehjælp egentlig? Og hvem får den? Det og meget andet svarer vi på lige her, og vi hjælper dig også med at kortlægge, om du kan få varmehjælp.

Hvad er varmehjælp i 2022?

I takt med de stigende priser herhjemme har regeringen løbende vedtaget forskellige muligheder for at søge om varmehjælp. Den 10. august modtog op mod 400.000 husstande en varmecheck på 6.000 kr. skattefrit, og denne udbetaling skete helt automatisk. Her bliv der opstillet en række krav for modtagerne:

  • At husstandens indkomst er under 650.000 kr. efter AM-bidrag i 2020, hvilket omfatter personer tilmeldt adressen inden 1. januar 2022.
  • At boligen står registreret i BBR-registret med en varmekilde, der enten er naturgas, fjernvarme med høj gas- og/eller elandel eller elektrisk opvarmning med eksempelvis varmepumpe.

Selvom denne type af varmehjælp er blevet udbetalt til de fleste husstande, er det stadigvæk muligt at ansøge om den. Hvis du fx mener, at du er berettiget til den, men endnu ikke har modtaget varmehjælp i 2022, vil der blive åbnet op for ansøgninger i det første halvår af 2023.

Derudover er der mulighed for at søge en anden form for hjælp i form af et varmetillæg til folkepensionister eller personer, der har fået tilkendt førtidspension før 2023. Her er det muligt at søge om varmehjælp, hvis du har varmeudgifter for over 5.600 kr. i 2023 som enlig eller 8.400 kr. i 2023 som samlevende.

Hvem får varmehjælp?

Når det kommer til, hvem der kan få varmehjælp, er det de mest udsatte i samfundet. Det vil sige de danskere, der havde en samlet indkomst på maksimalt 650.000 kr. i 2020, og som samtidig opvarmer sin bolig med enten naturgas, høj gas- eller elandel eller med elektricitet. Derudover kan folkepensionister eller personer på førtidspension søge om et varmetillæg gennem borger.dk.

Den allerede udbetalte pulje penge er blevet baseret på, hvilken varmekilde der står registreret i BBR-registret på din bolig og gennem dine personlige skatteoplysninger. Er der i stedet tale om personer, der ikke har en gældende årsopgørelse for 2022, bliver tallene beregnet på følgende måde:

  • 000 kr. for personer, der var fyldt 30 år den 1. januar 2022
  • 000 kr. for personer, der var fyldt 18 år den 1. januar 2022
  • 0 kr. for personer, der endnu ikke var fyldt 18 år den 1. januar 2022.

Hvordan søger man varmehjælp?

Der er som nævnt to typer af varmehjælp, som du har mulighed for at søge. Den første type af er blevet udbetalt automatisk til langt de fleste, men er der eksempelvis fejl i din boligs registrering i BBR-registret, kan du søge om at modtage varmehjælpen i 2023. Energistyrelsen har åbnet op for ansøgning, idet der kan være fejl i deres registerdata, og her ansøger du gennem deres ansøgningsportal.

For at ansøge skal du indsende dokumentation for den opvarmningskilde, du brugte i december 2021. Her skal du kunne bevise, at du har anvendt en af de tre typer, som er nævnt ovenfor, for at være berettiget til varmehjælp. Ansøgningsportalen er åben i otte uger, og der er kun én person fra husstanden, der kan ansøge.

Ansøgning om varmehjælp som pensionist eller førtidspensionist sker gennem borger.dk, hvor det også kun er én person fra husstanden, der skal ansøge. Ved ansøgning skal du vedhæfte dine varmeregnskaber, informationer om din opvarmningsform og sikre, at du overholder beløbet på udgiftsposten og samtidig har en tillægsprocent på over 0 for enten den løbende udbetaling eller ved den årlige omregning af din pension.

Søg om varmehjælp – hav alt klar til din ansøgning

Hvis du enten vil søge om den varmecheck, der automatisk blev udbetalt, eller om varmehjælp til pensionister og førtidspensionister, sker det hele online på forskellige ansøgningsportaler. For at hjælpe dig selv bedst muligt bør du have en række dokumenter og informationer klar.

Det drejer sig først og fremmest om indkomst for 2020, registrering af personer på adressen og dokumentation for din varmekilde, hvis du vil søge om varmehjælp for 2022, der allerede er blevet udbetalt.

Skal du søge om varmehjælp til ældre, bør du have dokumentation klar omkring husstandens varmeomkostninger per måned og årligt. Derudover skal du kunne dokumentere, hvilken type af varmekilde boligen anvender. Har du svært ved at forstå din elregning, kan du her blive lidt klogere på, hvordan du kan gennemskue dine månedlige omkostninger.

Udbetaling af varmehjælp

I forhold til udbetaling af hjælpen vil det ske helt automatisk, hvis du er berettiget til at modtage hjælpen. Det vil blot ske via din NemKonto. Ansøger du om varmehjælp til pensionister og førtidspensionister, vil udbetalingen ske fra den første i måneden efter, at Udbetaling Danmark har modtaget din ansøgning. Det udbetales på den sidste hverdag i hver måned sammen med folke- eller førtidspensionen.

Ved ansøgning om den allerede udbetalte varmehjælp er der endnu ikke sat en fast dato for, hvornår udbetalingen sker. Her vil du også modtage beløbet på din NemKonto, hvis du bliver godkendt til at modtage hjælpen.

Varmehjælp i eget hus – hvilken boligtype skal jeg have?

Det kunne meget nemt have være tilfældet, at du kun kan få varmehjælp i eget hus, når du ejer boligen, men det er heldigvis sagen. Du kan nemlig modtage hjælpen, lige meget om du bor i en ejerbolig, en lejebolig eller et sommerhus, som du er registreret til at bo i som fastboende. Her handler det nemlig om dine månedlige udgifter. Bor du i stedet til leje på et værelse med andre beboere i boligen, kan I kun ansøge som husstand.

Søg varmehjælp og kom igennem en hård tid

Den indførte varmehjælp i 2022 blev vedtaget i Folketinget for at hjælpe de mest udsatte borgere gennem den hårde energikrise. Om der kommer flere former for hjælp i 2023, vides endnu ikke, men har du ikke allerede undersøgt dine muligheder for at få glæde af hjælpen, er det med at komme i gang. Her får du nemlig mulighed for at få lidt hjælp til at genvinde luft i budgettet og holde dine udgifter nede på et niveau, som er til at betale.