Læsetid: 4 min.

Varmechecken

varmechecken

Er du en af dem, der har fulgt med i udviklingen i varmepriserne det seneste år, så ved du måske også, at der har været nok at tale om. Her har der nemlig været ekstraordinært høje priser på varme, og derfor blev det tidligere i år besluttet, at der skulle udbetales en varmecheck til husstande, der opfyldte nogle bestemte kriterier. Måske har du allerede hørt om varmechecken, eller måske du er i tvivl om, hvad checken handler om, og om du har modtaget en. Hvis du gerne vil vide mere om varmechecken, så er det i hvert fald en god idé, at du læser med i dette blogindlæg.

Denne artikel giver dig et overblik over checken, hvad det er, hvem der har fået den udbetalt, hvornår den er blevet udbetalt og mere til.

Hvad er en varmecheck?

Først og fremmest vil vi give dig svar på spørgsmålet ”hvad er varmechecken?”. Og vi forstår godt, hvis du er interesseret i at få svaret. Emnet har nemlig været nævnt meget i 2022, og det er ikke så sært. Her har energikrise nemlig gjort, at danskerne er blevet mere opmærksomme på varmeforbrug, varmeregninger og energipriser.

Grundet store prisstigninger i 2022 blev det vedtaget, at bestemte dele af befolkningen skulle have en hjælpende hånd. Denne hjælpende hånd blev kaldt varmechecken og var tænkt som en støtte til dem, der blev hårdest ramt af de store prisstigninger, der var på varme i vinteren 2021-2022.

Ifølge varmecheck.dk blev der derfor afsat hele 2.5 milliarder kroner til formålet, som altså skulle fordeles ud på dem, der blev ramt af prisstigningerne. Helt konkret betød det, at de husstande, som opfyldte kriterierne for at få en varmecheck, ville få et skattefrit engangsbeløb på 6.000 kroner udbetalt.

Hvorfor er der en varmecheck?

I 2022 fik husstande, der opfyldt kriterierne for varmechecken, udbetalt de 6.000 kroner som et skattefrit engangsbeløb, men hvorfor er den egentlig blevet udbetalt?

Det er den, fordi der fra politisk side blev indgået to aftaler i februar og marts 2022 og vedtaget en lov i april 2022.

Et politisk flertal besluttede altså, at dem, der var hårdest ramt af de ekstraordinære prisstigninger på varme i vinteren 2021-2022, skulle have udbetalt et engangstilskud, som skulle hjælpe med de øgede omkostninger til varme. På baggrund af disse aftaler blev der således i 2022 udbetalt en varmecheck til over 400.000 husstande.

Hvornår blev varmechecken udbetalt?

Varmechecken var som sagt et engangsbeløb, som blev udbetalt i sommeren 2022. Det vil sige, at den allerede er udbetalt til de over 400.000 husstande, som var berettiget til at få håndsrækningen.

Checken blev helt automatisk udbetalt den 10. august 2022 som et engangsbeløb til de husstande, der opfyldte kriterierne for at modtage den.

Hvem får varmecheck?

Det var ikke alle danskere, som fik glæde af den hjælpende hånd. Idéen med checken var nemlig at give en støtte til de danskere, som blev ekstra hårdt ramt af de stigende priser på varme, som mange har oplevet i 2022.

Derfor blev der også opstillet en række kriterier, som skulle opfyldes, før man kunne få en varmecheck. Ifølge varmecheck.dk skulle husstandens samlede indkomst være under 650.000 kroner i 2020. Derudover skulle boligen per første januar 2022 være registreret i BBR med en af følgende tre varmekilder: Naturgas, fjernvarme med høj gas- og/eller elandel eller elektricitet, som for eksempel kan være varmepumpe som primær varmekilde samt et elforbrug på over 1.500 kWh i december 2021.

Det havde ikke betydning for, om du fik varmechecken eller ej, at du boede i lejebolig eller i ejerbolig, ligesom folk, der var fastboende i sommerhus, også kunne modtage den. Helt konkret blev varmechecken udbetalt til den ældste person i husstanden, så opfyldte du kravene, men modtog ikke en check, kan det være, fordi en ældre person i din husstand har modtaget den på vegne af jer. Der blev nemlig kun uddelt én varmecheck per bolig, og den blev altså udbetalt til den ældste person i husstanden.

Over 400.000 husstande opfyldte som sagt kriterierne for at få udbetalt varmechecken og kunne derfor den 10. august 2022 modtage de 6.000 kroner, som engangsbeløbet lød på.

Ifølge Energistyrelsen fordelte de udbetalte varmechecks sig således: 251.331 husstande, der havde gasfyr og en indkomst under 650.000 i 2020 fik en check. 100.107 husstande, der havde fjernvarme med høj gasandel og en indkomst under 650.000 kroner i 2020 fik en check.

En varmecheck blev også givet til 38.299 husstande med varmepumpe eller direkte elvarme samt et minimumsforbrug af el på 1.500 kWh og en indkomst på under 650.000 kroner i 2020, og så fik 21.469 husstande med en såkaldt gasfyret blokvarmecentral og en indkomst på under 650.000 kroner i 2020 også en varmecheck.

Vil du vide mere om varmechecken?

Vi håber, at dette blogindlæg har givet dig et overblik over varmechecken, hvem den var til, hvad baggrunden for den var, samt hvornår den blev udbetalt. Hvis du vil have mere info samt den mest aktuelle information om emnet, anbefaler vi, at du holder dig opdateret på varmecheck.dk.

Find mere viden om el og varme hos Velkommen

Hos Velkommen finder du masser af nyttig viden om både el og varme. Her deler vi gode råd til dig, der gerne vil spare på strømmen, og så kan du lære mere om grøn energi, når du læser med hos os.

Derudover deler vi en masse andet spændende viden. Vil du for eksempel gerne læse mere om varmepumper, kan du i vores vidensunivers blandt andet læse om, hvad varmepumper er. Måske overvejer du selv at få en varmepumpe og vil gerne vide, om du kan få tilskud til sådan en? Det kan du også læse mere om ved at klikke lige her.