Læsetid: 4 min.

Søg om tilskud til varmepumpe

tilskud_til_varmepumpe

Vil du gerne tage et bæredygtigt standpunkt i din bolig og samtidig spare penge på varmeregningen, men synes at en varmepumpe er for dyr? Så er der heldigvis hjælp at hente, da du både har mulighed for at søge om tilskud til installation af en varmepumpe, og derudover kan vi også hjælpe med finansieringen af den.

Få varmepumpe tilskud

En varmepumpe er en stor investering up front givet varmepumpens pris, som kan rangere fra 10.000 og helt op til 180.000 kroner alt efter type og model. Som en hjælp til målet om en grønnere verden yder Energistyrelsen tilskud, der fremmer omstillingen til grøn energi i private danske hjem.

Du har sin udgangspunkt mulighed for at søge om tilskud til energirenovering. Tilskuddet er tilsigtet at skulle hjælpe private husstande med at blive mere bæredygtige, derfor kan den ansøges, hvis du udskifter forurenende opvarmningsformer såsom olie- gas- eller pillefyr med for eksempel en luft-til-vand varmepumpe.


Hvornår kan jeg få tilskud til luft til vand varmepumpe?

Måske spekulerer du på, om du kan få tilskud til din nye luft til vand varmepumpe. Det er nemlig ikke alle og enhver, der kan få bevilliget tilskud til luft til vand-varmepumpe samt installation af denne. Det kræver først og fremmest, at Energistyrelsen vurderer, at der rent faktisk vil være tale om en energiforbedring ved installationen. Derudover skal du opfylde følgende punkter for at være berettiget til tilskud til en varmepumpe:

 • Varmepumpen skal installeres af VE-godkendt virksomhed.
 • Varmepumpen skal være energimærket A++ eller A+++ ved 55 °C.
 • Installationen skal indebære et skifte fra olie- gas eller biomassefyr.
 • Varmepumpen skal være eldrevet.
 • Varmepumpen skal kunne tilsluttes et vandbårent system.
 • Varmepumpen skal både kunne producere varme til opvarmning og varmt vand. Dette vil altså sige, at installation af luft til luft-varmepumper ikke kan udløse tilskud.
 • Der er ikke fjernvarme tilgængeligt i dit område.

Bemærk desuden, at tilskuddet ydes efter først til mølle-princippet, hvorfor det er en god ide at være ude i god tid. På den måde højner du dine chancer for at blive bevilliget et tilskud. Tilskuddet gælder til og med 2026.


Hvordan søger jeg tilskud til en varmepumpe?

Puljen kører for hvert kalenderår og er lukket for 2022. Det betyder altså, at du ikke kan ansøge mere i år. Der vil blive åbnet op for ansøgninger igen i 2023. Et smart tip er at tilmelde dig Energistyrelsens nyhedsbrev, så du automatisk får direkte besked, når næste ansøgningsrunde begynder.

Når du ansøger om håndværkerfradrag, ser processen således ud:

 • Undersøg, om du er berettiget til tilskud.
 • Din bolig skal være energimærket efter 1/10-12. Hvis ikke boligen er energimærket, kan du få det hos Sparenergi.dk.
 • Ansøg herefter om tilskud.
 • Vent på svar fra Energistyrelsen. Det er først, når du har fået svar, at du kan være sikker på at få til tilskud til din varmepumpe.

Du kan forberede dig på din ansøgning om tilskud ved at hente tilbud på den mest optimale varmepumpe til din bolig på forhånd. I tilbuddet finder du ud af, hvilket energimærke varmepumpen er, og dette skal indgå i ansøgningen. Du skal være opmærksom på ikke at underskrive aftalen om tilbuddet, før du har fået tilsagn om tilskud.

I ansøgningen skal du huske at angive modtager-id, certifikat-nr., tykkelse på efterisolering, model og energimærke på varmepumpen, oplysninger om arealer af f.eks. ydervæg og vinduer samt oplysninger på faktura. Dette er de typiske fejl og mangler ved ansøgningen, der foranlediger en forsinkelse i ansøgningsprocessen.

Fra du har fået tilsagn om tilskud, har du to år til at få installeret din varmepumpe. Det er vigtigt at bemærke, at du skal indsende din faktura til Energistyrelsen via ens.dk senest 30 dage efter betalt faktura, hvis du skal have tilskuddet dækket.

Du kan sende din ansøgning om tilskud til en varmepumpe her.

 

Størrelsen af tilskuddet

Den økonomiske gevinst ved at få godkendt tilskud til varmepumpen er stor, hvorfor vi anbefaler, at du søger om tilskud til en varmepumpe, hvis dette er muligt. Tilskuddets størrelse afhænger af dit boligareal samt din varmepumpes forbrug af kWh (energimærke). Der kan dog opstilles et spænd for tilskuddet, som ligger mellem 13.000-25.000 kr. Tilskuddet udgør højst 45 % af de støtteberettigede omkostninger, og tilsagnet finder kun sted ved installation af maks én varmepumpe pr. adresse.

Oversigt over størrelsen af tilskud kan ses i tabellen herunder, hvor du kan sammenligne opvarmet areal i kvadratmeter med enten en varmepumpe af energimærke A++ eller A+++.

Som eksempel kan man tage en bolig på 160 kvadratmeter, som får udskiftet sit gamle oliefyr og i stedet får installeret en luft til vand-varmepumpe af energimærke A+++. I dette tilfælde vil man kunne søge om 20.000 kroner i tilskud.

 

Skift til varmepumpe og spar på elregningen

En varmepumpe er en af de billigste opvarmningskilder og kan faktisk halvere din varmeregning, hvis du i forvejen bruger olie eller elvarme til opvarmning af din bolig. Derfor er en varmepumpe en rigtig god investering både økonomisk og for miljøet.

Læs mere om vores varmepumper og hvordan vi kan hjælpe med at finansiere den her