Læsetid: 4 min.

Strøm til din elbil skal jo helst være grøn

Strøm_elbil

Elbiler markedsføres som det grønne alternativ til biler med brændselsmotor, og det virker: Vejene indtages i stigende grad af de elektriske køretøjer med lav CO2-udledning og en høj grad af samvittighed overfor miljøet. Men sådan er det ikke nødvendigvis.

Udledningen af CO2 fra elbilerne er der ingen, der kan ændre på. Selv uden udstødningsfiltre udleder en elbil ingen forurenende kuldioxid. Til gengæld kan der være stor forskel på, hvor grønt brændstoffet til elbilerne er. For bare fem år siden så udledningstallet fra produktionen af el en del mere sort ud end i dag, uanset hvilket elselskab du havde valgt.

I dag er vi dog nået så langt med vores danske satsninger på vedvarende energikilder, at du kan have overvejende grøn samvittighed, når du fylder strøm på din elbil. Du skal bare huske at vælge det rigtige elprodukt.

Hvilken slags el skal du vælge til din elbil

Er du mest optaget af at sætte så grønt et fodaftryk som muligt, eller er prisen helt afgørende for dig, når du vælger det helt rigtige produkt? Med det rigtige produkt mener vi, at du kan vælge mellem tre typer af elprodukter:

  1. Elprodukter mærket med to grønne blade. Indkøb af strøm er baseret 100 % på vedvarende energikilder. Selskaberne køber certifikater svarende til hele dit elforbrug og har derudover lavet klimatiltag, der gør, at udledningen af CO2 og andre drivhusgasser reduceres svarende til den energi, du forbruger. Løsningen er altså helt bæredygtig.
  2. Elprodukter mærket med et grønt blad. Indkøb af strøm er baseret 100% på vedvarende energikilder, også kaldet grøn strøm – dog uden at støtte fremmende klimatiltag.
  3. Elprodukter uden grøn mærkning. Her vil der ikke blive støttet eller opkøbt el fra vedvarende energikilder, med mindre det er så billig el, at det kan betale sig.

Selvom du har sikret dig valg af elprodukt i den mest klimavenlige ende af skalaen, vil du dog stadig ikke kunne få leveret ren grøn strøm frem til din eltavle. Al strøm bliver blandet sammen i elnettet, og selvom du har valgt et produkt med to grønne blade, vil du også modtage el produceret på fossile ressourcer.

 

Køb af el til elbilen skal overvejes

Det er ikke helt nemt at vælge, hvordan sammensætningen af din strøm og dine muligheder for opladning af elbilen skal være. Der er mange forskellige måder, du kan vælge at lade din bil op på. Priserne varierer både ved den enkelte opladning og over en årrække. For nogle mennesker er det en afgørende faktor at holde prisen lav, mens andre gerne vil have en nem og tilgængelig løsning. Her er nogle af de områder, man ofte gør sig overvejelser i som kommende elbilejer:

  • Abonnementsløsninger
  • Ladestandere og ladebokse
  • Ladestik monteret ved hjemmet uden abonnement
  • Priser på abonnement, refusion af elafgift og engangsbetaling
  • Mormorladeren til almindeligt elnet

Det mest oplagte valg for de fleste er en abonnementsløsning, hvor der medfølger en udvalgt ladestander eller ladeboks, som bliver sat op ved dit hjem af en professionel elektriker. Ved abonnementer har du også muligheden for at få refusion af elafgiften og dermed en rabat på den endelige KWh-pris.

 

Tilgængelighed er en faktor i valget af el til elbilen

Ikke alle går dog med den samlede pakkeløsning. For nogle kan det være oplagt at lade bilen mest på de offentligt tilgængelige ladestandere, mens de har mormorladeren som en ekstra sikkerhed ved hånden, hvis bilen skulle være løbet tør for strøm. 

Andre vil vælge at købe ladebokse uden abonnement, måske fordi deres forbrug er meget lavt, mens de gerne vil have alle de gode funktioner fra ladeboksen.

Den helt nedskalerede løsning kan være at få foretaget en korrekt installation med RCD-relæ, passende kabel og CEE-udtag uden ladestander eller anden hjælp til opladning og fra manuelt styre opladning og tidspunkter. Den sidste mulighed kræver, at man har meget godt styr på både strøm, installation og elbil. Du vil sikkert ikke møde mange af den slags, når du taler med andre om mulighederne.

Måden, du forsyner din elbil med strøm på, og prisen for at fylde den op hænger altså sammen med, hvordan dit brugsmønster er.

 

Abonnement til elbilen

Når du er ved at undersøge, hvilken løsning der er bedst for dig, og er nået til løsningen med ladeboks og abonnement, er der nogle spørgsmål, du skal besvare først:

  • Hvor meget strøm bruger min bil per kilometer?
  • Hvor mange kilometer vil jeg køre om måneden og om året?
  • Hvor ofte skal min bil lades op?
  • Hvad er min elpris per KWh?
  • Har jeg behov for at lade mest hjemme, mest ude eller en kombination?

Har du allerede elbil, kan du finde svarene ved at undersøge dit brugsmønster. Er du stadig i overvejelsesfasen om at købe en elbil, kan du beregne dig frem til den bedste løsning. Alle biler har en opgivet rækkevidde – hvor langt de kører på en fuld opladning. Den rækkevidde kan du dele med kapaciteten på batteriet og finde ud af, hvor mange kilometer din ønskede bil kører på en kilowatttime (km/KWh). Hvis du vil være på den sikre side, kan du trække 10-15 % fra dit resultat.

Ofte kan det bedst betale sig at købe et abonnement, hvis man kører mange kilometer om året i sin elbil. Gør man det, er det til gengæld nemt at bestille en samlet løsning, der imødekommer større opladningsbehov og bekvemmelig installation af boks i hjemmet. 

Privat ladestander og grøn el på abonnement til din elbil

Er din beslutning landet på en hjemmelader til din elbil, og måske også ved valget om grøn strøm, kan vi hos Velkommen tilbyde dig to former for løsninger, der kan dække dine behov:

  1. En privat ladestander, som vi sætter op og installerer ud fra dine ønsker og behov.
  2. En privat ladestander + GrønEl, der er en 100 % certificeret grøn elaftale.

Ved begge muligheder kan du få en serviceaftale på abonnement. Vi yder 5 års garanti og har 24/7 support på produkterne.

 

Læs mere om dine muligheder for en privat ladestander og grøn strøm til din elbil hos Velkommen.