Læsetid: 4 min.

Få overblikket over indefrysningsordningen

indefrysningsordning

Har du hørt om indefrysningsordningen? Den kan være relevant for dig, som er berørt af de stigende energipriser, hvad end det er i din egen private husstand eller i din virksomhed. Så er du interesseret i at lære mere om indefrysning af energiudgifter, skal du læse med her.

I denne tekst vil vi nemlig give dig et overblik over indefrysningsordningen. Her kan du blandt andet få svar på, hvad ordningen er, hvem der kan søge om tilmelding til ordningen, hvad det kræves for at søge om ordningen, og hvorfor den er blevet lavet.

Hvad er indefrysningsordningen?

Indefrysningsordningen er en ordning, som er blevet vedtaget for at hjælpe de danskere og virksomheder, der er berørt af de stigende energipriser. Indefrysningsordningen gør det muligt at få indefrosset en del af ens energiregning, hvis prisen når over et fastsat prisloft.

Ifølge Erhvervsstyrelsen trådte ordningen i kraft den 1. november for el og gas, mens den gælder fra den 1. januar 2023 for fjernvarme.

Indefrysning for husholdninger og virksomheder

Der er som sagt både mulighed for at tilmelde sig indefrysningsordningen for dig, der bor i en privat husstand, og for dig, der har en virksomhed. I de følgende afsnit vil vi derfor både gennemgå, hvad indefrysningsordningen betyder for husstande, og hvad ordningen betyder for virksomheder.

Indefrysningsordning for husstande

Indefrysningsordningen for husstande er en midlertidig og frivillig ordning til dig, der gerne vil indefryse en del af din regning for el, gas og fjernvarme. Indefrysningsordningen på el, gas og fjernvarme fungerer lidt som et lån, og du skal derfor afdrage på lånet til energivirksomheden over en årrække på et senere tidspunkt.

Ifølge borger.dk løber indefrysningsordningen i en periode på seks år, hvor det første år er den såkaldte indefrysningsperiode. Det er her, husstanden får mulighed for at indefryse en del af energiregningerne midlertidigt. Herefter følger et afdragsfrit år, hvor du skal vælge, om husstanden skal tilbagebetale gælden til din energivirksomhed på én gang, eller om den skal afdrages over en periode på fire år. Der skal desuden betales renter af gælden til energivirksomheden, ligesom der kan blive opkrævet et gebyr.

Husstande kan kun få indefrosset dele af deres el-, gas- eller fjernvarmeregning, hvis prisen når over et fastsat prisloft.

Hvilke husstande kan gøre brug af ordningen?

Alle husstande, der er privatkunder hos en elvirksomhed, en gasvirksomhed eller en fjernvarmevirksomhed, kan gøre brug af ordningen. Det er helt frivilligt, om man som husstand vil gøre brug af den midlertidige ordning eller ej.

Ønsker I som husstand at gøre brug af indefrysningsordningen, skal I tilmelde jer direkte hos jeres energivirksomhed.

Du kan som nævnt kun tilmelde dig ordningen, hvis din husstand er direkte kunde hos en elvirksomhed, gasvirksomhed eller fjernvarmevirksomhed. Hvis du for eksempel betaler for dit energiforbrug direkte til din udlejer, og udlejeren er kunde hos energivirksomheden, så er det udlejer, der kan tilmelde sig ordningen.

Det er som tidligere skrevet kun dele af din energiregning, der kan indefryses. Der er nemlig fastsat et prisloft for indefrysning. Vil du for eksempel gøre brug af indefrysning af udgifter til el, så er det kun den del af din elregning, der overstiger prisloftet, der kan indefryses.

Du kan læse mere om prislofterne for de forskellige energiformer på borger.dk.

Indefrysningsordning for virksomheder

Det er ikke kun private husstande, der har mulighed for at drage nytte af indfrysningsordningen. På grund af de stigende energipriser er der nemlig også lavet en indfrysningsordning for virksomheder. Ifølge Virksomhedsguiden har virksomheder på samme måde mulighed for at få indefrosset dele af gas-, el- og fjernvarmeregningen, hvis prisen når over et fastsat prisloft.

Ligesom med indefrysningsordningen for husstande giver indefrysningsordningen for virksomheder mulighed for i 12 måneder at indefryse de udgifter til energi, der overstiger prisloftet. Herefter følger der igen en etårig afdragsfri periode, og så kan virksomheden afdrage gælden over en periode på fire år. Virksomheden kan desuden udtræde af ordningen, når de vil. Hvis det vælges, skal hele beløbet indfries på én gang. Der skal desuden betales renter af gælden til energivirksomheden, ligesom der kan blive opkrævet et gebyr.

Hvilke virksomheder kan gøre brug af indefrysningsordningen?

Som for privatpersoner kan alle virksomheder, der er kunde hos en elvirksomhed, en gasvirksomhed eller en fjernvarmevirksomhed, gøre brug af indefrysningsordningen.

Ifølge Virksomhedsguiden kan selvejende institutioner få adgang til ordningen, mens institutioner og virksomheder, der er fuldt ud ejet af det offentlige, ikke er omfattet af ordningen.

Der er ved indefrysningsordningen for virksomheder også fastsat et prisloft, og det er altså kun muligt at få indefrosset den del af energiregningen, som overstiger prisloftet. Derudover er der også fastsat et loft for virksomhedens energiregning, som ikke må overstiges. Du kan læse mere om de forskellige lofter og prislofter hos Virksomhedsguiden.

Hvordan tilmelder man sig indefrysningsordningen?

Hvis du vil gøre brug af indefrysningsordningen, er det naturligvis vigtigt, at du er opmærksom på, hvor du kan tilmelde dig ordningen.

Du kan tilmelde dig indefrysningsordningen hos din egen energivirksomhed. Er du i tvivl om, hvordan du tilmelder dig, kan du tage kontakt til din energivirksomhed, som kan hjælpe og guide dig på vej.

Er du kunde hos Velkommen, kan du ved at klikke på følgende link læse mere om, hvordan du kan tilmelde dig indefrysningsordningen. Vil du vide mere om vilkårene for ordningen, kan du læse mere her.

Få mere viden hos Velkommen

Vidste du, at du hos Velkommen kan få meget spændende viden om el og varme? I vores vidensunivers har vi nemlig blogindlæg, der både gør dig klogere på forskellige emner inden for el og varme og giver dig gode råd til, hvordan du kan spare på energien.

Vil du for eksempel gerne vide, hvad forskellen på en variabel og en fast elaftale er? Eller er du interesseret i at vide, hvordan en vindmølle fungerer? Alt dette og meget mere kan du læse om hos Velkommen.

Så kig forbi vores vidensunivers, og få ny viden om el og varme samt tips og tricks til dit forbrug. God læselyst.