Læsetid: 5 min.

Hvad er vedvarende energi?

Vedvarende energi

Vedvarende energi, bæredygtig energi, grøn energi. Kært barn har som bekendt mange navne. Vil du gerne vide mere om, hvad disse begreber dækker over, og få nogle eksempler på, hvilke energiformer der kan betragtes som vedvarende, skal du læse med her. I dette blogindlæg vil vi nemlig gøre dig klogere på, hvad vedvarende energi er, og hvad der kan betragtes som vedvarende energi

Vedvarende energi, hvad er det?

Når vi taler om vedvarende energi, taler vi om energikilder, som ikke har begrænsede reserver. Der findes også energikilder som for eksempel kulkraft, der på et tidspunkt kan blive opbrugt. De er derfor ikke at betragte som vedvarende.

Et eksempel på vedvarende energi er vindenergi. Her benyttes vinden til at skabe energi. Selvom der nogle dage kan være mildere vejr, som gør, at der ikke kan produceres lige så meget vindenergi som på andre dage, er det en vedvarende energikilde, da der ikke er begrænsede reserver af vind.

Forskellige typer vedvarende energi

I de næste par afsnit vil vi komme med nogle eksempler på energikilder, der er at betragte som vedvarende. Herunder vil vi blandt andet uddybe, hvad vindenergi er, og så vil vi også gøre dig klogere på solenergi og vandkraft.

Vindenergi

Som vi allerede har været inde på tidligere, er det muligt at skabe energi ved hjælp af vinden. Det kaldes vindenergi og er en af de mest kendte former for vedvarende energi i Danmark. Du har garanteret også selv set vindenergi blive produceret, når du har været rundt i det danske land. Her står der nemlig vindmøller placeret rundt omkring. Og når vinden blæser, drejer vindmøllens vinger rundt og på den måde skaber vindmøllen energi.

Vindenergi er en af de mest udbredte former for vedvarende energi i Danmark. Faktisk står vindenergi i dag for over 40 procent af den danske elproduktion.

Vindmøller, der opstilles på land, er en af de billigste måder at udvide elproduktionen på. Men i Danmark har vi både vindmøller opstillet på land og vindmøller opstillet ude i havet. Sidstnævnte kaldes havvindmøller og ses blandt andet i havvindmølleparker som Horns Rev 1, der i 2002 blev opført ud for den jyske vestkyst.

Det er som bekendt ikke altid, at vinden blæser lige meget, og derfor vil det også variere, hvor meget vindenergi der bliver produceret fra dag til dag. Er der en dag meget vindstille, vil der ikke blive skabt nær så meget vindenergi som på en dag, hvor det virkelig blæser.

Solenergi

En anden vedvarende energikilde er solen. Måske du selv har set de skinnende plader, som for eksempel opsættes på taget af huse, og som er med til at opfange solens energi. Ved hjælp af solceller kan der nemlig produceres energi fra solens stråler.

Ifølge Energistyrelsen bliver solenergi i Danmark primært brugt på to forskellige måder. Man bruger i Danmark solenergi til at opvarme bygninger og producere fjernvarme. Det gøres via solfangere. Den anden måde, hvorpå vi i Danmark bruger solenergi, er til produktion af el. Det gøres via solceller.

Ligesom med vindenergi er der med solenergi også tidspunkter, hvor der ikke produceres lige så meget energi. For eksempel er der naturligvis mest sol i løbet af dagtimerne, hvorfor produktionen af solenergi også vil være størst her. På samme måde vil man typisk opleve, at produktionen af el fra solenergi vil være højere om sommeren, mens der vil være lavere produktion fra solenergi om vinteren.

Vandkraft

Vi har talt om sol og vind, og nu er det tid til at tale om vand. Det er nemlig også muligt at bruge vandkraft til at producere energi. Vandkraft er ligesom solenergi og vindenergi en vedvarende energikilde.

Traditionel vandkraft udnytter den energi, der findes i faldende og strømmende vand, til at producere energi. I Danmark er vandkraft ikke den mest udbredte form for vedvarende energi. Faktisk står vandkraft ifølge Energistyrelsen kun for 0,1 procent af den samlede produktion af el i landet.

Det er derimod en meget mere udbredt energikilde hos vores naboer mod nord i Sverige og Norge, hvor der er gode forudsætninger for at udnytte vandkraft til at producere energi. Og det er faktisk også elproduktion, som vi nogle gange får glæde af i Danmark.

I de nordiske lande udveksler vi nemlig energi med hinanden, og derfor kan den norske og svenske vandkraft hjælpe Danmark, når vi ikke kan producere nok el fra for eksempel vores egen solenergi og vindenergi.

Elprisen kan variere

Som du måske har bemærket i løbet af blogindlægget, er en af fællesnævnerne for nogle af de kilder til vedvarende energi, som vi har skrevet om, at der kan være forskel på, hvor meget energi, de kan producere alt efter forholdene. Det er derfor også en af de ting, der kan være med til at påvirke elprisen.

Elprisen er nemlig en af de priser, der kan have udsving time for time, da det i høj grad afhænger af udbud og efterspørgsel. Hvis det for eksempel blæser meget i Danmark, bliver der produceret meget billig vindenergi, og det kan have betydning for elprisen. Omvendt kan prisen på el stige, hvis der en dag er meget vindstille, og der derfor ikke bliver produceret så meget vindenergi.

Du kan altså ikke altid regne med, at prisen er den samme for den strøm, du bruger i dit hjem. Det kan derfor være en rigtig god ide at følge med i, hvornår elprisen er billigst, hvis du gerne vil spare penge på din elregning.

Der findes i dag flere muligheder for at følge med i udviklingen af prisen på strøm. En god måde at følge med i elprisens udvikling på er ved at downloade Velkommens helt egen elpris-app. Med vores app kan du nemt og hurtigt få et overblik over, hvordan elprisen udvikler sig, så du kan følge med i, hvornår det er billigst at bruge strømmen.

Med elpris-appen kan du for eksempel planlægge tøjvasken eller vente med at sætte opvaskemaskinen i gang, til strømmen er billigst. På den måde kan du selv gøre meget for at få en så billig elregning som muligt.

Vælg en grøn elaftale

Velkommen arbejder på og drømmer om, at verden skal være et godt sted for alle. Vi tror på, at vi gennem omtanke og ordentlighed kan bidrage til at skabe en grønnere og progressiv fremtid.

Med en grøn variabel elaftale kan du udnytte strømmen, når den er billigst. Udover besparelser finder du også en masser af andre fordele i en elaftale fra Velkommen.

6 fordele ved en elaftale fra Velkommen:

✔️ 0 kr. i oprettelse.
✔️ Variabel elpris – udnyt strømmen når den er billigst.
✔️ Grøn strøm fra vedvarende energikilder.
✔️ Personlig kundeservice.
✔️ Elpriser time for time i app’en.
✔️ Ekstra besparelser via fri adgang til KlubVelkommen Rabatunivers.

Vi er sammen om at skabe en grønnere fremtid – start med dit valg af elaftale