Læsetid: 5 min.

Gør-noget-vildt guide: lejlighed

skab biodiversitet på din altan

Alting begynder i de små. Vi håber, at du ligesom os drømmer om en by, et land og en verden med plads til både vilde blomster, insekter, smådyr og alt derimellem. Er svaret ja, kan du starte med at skabe mere biodiversitet derhjemme. I denne guide har vi samlet vores bedste tips til dig, som bor i lejlighed, så du kan få sat skub i naturen på altanen og fællesarealerne 

Gør din altan vild og livlig 

Er du så heldig at have en altan? Så er mulighederne for at skabe et frodigt liv mange! Du kan med få greb skabe smukke rammer, der samtidig er til stor gavn for både insekter og mindre dyr.  

blomster på altan

Skab et blomsterparadis  

Det er stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan plante på din altan. Er du mest til smukke blomster, planter eller krydderurter – eller måske lidt af det hele? Hvor vildt det skal være, er helt op til dig. Det eneste du skal huske er at tænke årstiderne ind og have in mente, om du har mest sol eller skygge på din altan.  

Her får du de bedste tips i biodiversitetens ånd:  

  • Plant i altankasser eller store krukker. Jo større volumen en krukke eller kasse har, jo bedre holder den på vandet – så slipper du for at skulle vande så ofte.   
  • Vil du gerne hjælpe insekter og sommerfugle bedst muligt? Vælg så mange forskellige blomster og planter som muligt. 
  • Vælg hjemmehørende arter, så trives insekter og sommerfugle endnu bedre. 
  • Vælg planter, der blomstrer på forskellige årstider, så der er mad til insekterne hele året.  
  • Bland med fordel forskellige plantearter i de samme kasser og krukker. 

Hvilken slags jord bør du så med?

Planter: Brug den samme type jord, som dine planter var i, da du købte dem.  

Frø: Brug helst sandet jord, som fx halv muldjord halv sand. 

Giv ly til insekterne  

Insekter såsom bier, biller og mariehøns har brug for et sted at overnatte, når det bliver koldt.  

Hvis du vil hjælpe dem, vil et lille insekthotel på altanen være til stor gavn. Du kan enten købe et eller bygge et selv – og det er ikke særligt kompliceret.  

Danmarks Naturfredningsforening har for eksempel lavet en rigtig fin guide, hvis du vil prøve kræfter med det: Sådan bygger du insekthoteller til din have 

Mange af materialerne har du garanteret allerede derhjemme, og resten kan du finde udenfor!  

Sluk dyrenes tørst 

Alt levende har brug for vand for at overleve. Det gælder også insekter, sommerfugle og bier.  

Stil derfor gerne vand frem på altanen. Det kan være et fuglebad eller blot en lille beholder eller underskål.

Det er en god idé, hvis der er lille kant til at sidde på og en forhøjning i bunden, så insekterne har noget at kravle op på, hvis de skvatter i. Det kan være en lille gren, en sten eller lignende.  

Gør noget vildt på fællesarealerne  

Biodiversitet i lejlighed gør noget vildt på fællesarealerne

Måske du er så heldig at have et eller flere skønne fællesarealer, der hvor du bor. Hvis det er tilfældet, er der garanteret generalforsamlinger, bestyrelsesmøder eller lignende en gang i mellem, hvor du kan vende nogle forslag med dine naboer, der vil gøre jeres udearealer mere vilde – på den naturlige måde!  

Tag et kig nedenfor, hvor du helt sikkert kan hente inspiration til tiltag, der sætter skub i biodiversiteten.  

Mindsk brugen af fliser og andre belægninger 

Har I fliser eller asfalt stort set overalt på jeres fællesarealer? Faste belægninger er golde, og det gavner ikke noget. Hvis I fjerner asfalt og fliser på de arealer, hvor det i princippet ikke er nødvendigt, får I plads til meget mere natur!  

Plant, plant, plant 

Blomstrende buske, træer og urter ikke bare pynter, det giver plads til en masse liv og er godt for bier og insekter!  

til dig der bor i lejlighed jo mere du planter jo mere biodiversitet

Lad træerne stå og lad dem vokse store og gamle 

Det går selvfølgelig ikke, at træerne pludselig vokser helt ud af jeres fælles gård. Men lad dem helst stå så længe, det er muligt. Et træ med krone, der ikke bliver beskåret, er levested for rigtig mange fugle og insekter.  

Byg små bakker og stendiger 

Hvis I har plads, kan I med fordel bygge nogle små bakker af sten eller jord, eller lave nogle steninger. Variation i terrænet fører nemlig til variation i temperatur og jordbund.  

Ud med plankeværk og ind med hæk

Hvis I har et planteværk, så erstat det med hæk eller levende hegn, der får lov at vokse frit – det giver husly til både insekter, fugle og pindsvin. En sidegevinst er, at det også er mindre arbejde, når det først gror.  

Lad være at kassere døde træer 

Hvis et træ har sunget på sidste vers, så behold endelig roden eller stammen og læg den et passende sted udenfor. Det vil både mosser, svampe og insekter elske.  

Hæng fuglekasser op 

Fuglekasser er en genial måde at hjælpe fuglene på. Hæng dem i træer, på skuret eller et helt tredje sted.  

Sæt planter op ad muren 

planter op ad mur

Klatreplanter op ad mure og facader eller slyngplanter i espalier skaber også gode reddesteder for fugle og insekter – og så er det flot!  

Det skal du undgå: brug ikke sprøjtemidler 

Uanset om du vil skabe liv på altanen eller på fællesarealet, så husk du aldrig bør anvende ukrudtsmidler og sprøjtegift. Nok dræber det uønsket ukrudt og skadedyr, men giften rammer hele økosystemet i haven eller på altanen, og så er det desuden farligt for både grundvandet og vores egen sundhed. 

Gør København mere naturlig

Bor du i Københavns Kommune, eller har du en idé til, hvordan vi kan give hovedstaden en skub i en mere naturlig retning?

Hvis du som borger, forening og lokaludvalg, har en god idé til et biodiversitetsprojekt, kan du søge støtte til det i en helt særlig pulje Københavns Kommune tilbyder.  

Puljen støtter projekter, der skaber mere og bedre bynatur i København og i at pleje naturen på en måde, som giver mulighed for at skabe og bevare levesteder samt forbedre fødegrundlaget for insekter, fugle og smådyr. 

Puljen er åben et par gange om året – næste gang i august 2024.  

Læs mere her  

Skab god energi inde og ude 

Hos Velkommen værner vi om vores alles klima. Det gør vi blandt andet ved udelukkende at tilbyde vores kunder grøn strøm.  

Hvis ikke du allerede fylder din bolig god energi, kan du læse meget mere om fordelene her:

Med en grøn variabel elaftale kan du udnytte strømmen, når den er billigst. På den måde sparer du også penge på elregningen. Udover besparelser finder du også en masser af andre fordele i en elaftale fra Velkommen. 6 af dem får du her: 

✔️ 0 kr. i oprettelse.
✔️ Variabel elpris – udnyt strømmen når den er billigst.
✔️ Grøn strøm fra vedvarende energikilder.
✔️ Personlig kundeservice.
✔️ Elpriser time for time i app’en.
✔️ Ekstra besparelser via fri adgang til KlubVelkommen Rabatunivers. 

Vi er sammen om at skabe en grønnere fremtid – start med dit valg af elaftale