Gør-noget-vildt guide: hus
Alting begynder i de små. Vi håber, at du ligesom os drømmer om en by, et land og en verden med plads til både vilde blomster, insekter, smådyr og alt derimellem. Er svaret ja, kan du starte med slippe naturen fri i din have. I denne guide har vi samlet vores bedste tips til dig der bor i hus og gerne vil sætte skub i biodiversiteten.
Det er dig, der bestemmer, hvor vildt det skal være!
Måske har du været lidt skræmt af at inddrage biodiversitet derhjemme, fordi du frygter det er lig med en fuldkommen tilvokset have.
Heldigvis er det ikke helt sådan det forholder sig. Selvom det bedste for naturen er at skabe en 100% mangfoldig have, gavner det også at vælge et lille område, der må være lidt mere vildt.. Alting tæller! Du kan for eksempel starte med at fokusere på et par naturtiltag fra denne guide 👇
Plant løs
Jo flere forskellige slags danske blomster du har i din have, desto bedre. Og endnu bedre bliver det, hvis du har arter, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året, så din have blomstrer fra tidligt forår til sent efterår. På den måde hjælper du nemlig sommerfugle og vilde bier med føde hele året.
Foruden blomster vil danske buske og krat også puste nyt liv i din have. Det giver læ, beskyttelse og føde til havens dyr. Vælger du bærbuske og træer der blomstrer, hjælper du både fugle bier, sommerfugle, biller og fugle.
Dyrk hjemhørende arter
Hjemmehørende arter er afgørende for at bevare biodiversiteten.
Du kan enten så blomsterfrø fra vilde danske planter et eller flere steder på din græsplæne eller lade dem komme af sig selv på den frie jord.
Har du et naturområde i nærheden? Sidst på sommeren, kan du tage ud og samle frø og gå hjem og sprede dem i din have. På den måde får du hjemmehørende arter helt gratis – og de vil med meget stor sandsynlighed trives.
Giv ly til dyr
Jo vildere din have er, jo flere naturlige levesteder er der til dyr. Vil du gerne hjælpe dyrene på vej og selv influere, hvor de slår sig ned og bygger hjem, kan du selv bygge boliger til dem.
Du kan for eksempel lave et hotel til vilde bier og andre insekter.
Danmarks Naturfredningsforening har lavet en rigtig fin guide: Sådan bygger du insekthoteller til din have
Mange af materialerne har du garanteret allerede derhjemme og resten kan du finde udenfor! Alternativt kan du købe et.
Fuglene kan du hjælpe på vej ved at sætte rede- og fuglekasser op.
Sluk dyrenes tørst
Alt levende har brug for vand for at overleve. Det gælder også insekter, sommerfugle og bier.
Hvad end du har plads til en lille havedam, et fuglebad eller blot en lille underskål, så er det stor hjælp for havens tørstige dyr.
Måske er der også et vådt hjørne i din have. I så fald kan du udnytte det og grave et lille vandhul eller lade det være et sumpet område til gavn for både tudser, frøer og insekter.
Lad græsset gro
Måske kender du ikke noget bedre, end en nyslået græsplæne, der står snorlige. Men selvom det ser skarpt ud, er det altså ikke de bedste for naturen. Vi siger ikke, at du skal lade hele din elskede græsplæne gå op i kaos, men hvis du blot lader græsset vokse sig længere nogle enkelte steder, giver det rum for en masse planter og insekter.
Hvis du har lagt blomsterløg i plænen, så kan du bare klippe udenom blomsterne.
For mere variation i haven kan du slå plænen med slingre-slåning, så alt græsset ikke er klippet hele tiden, men bliver det over årene.
Udnyt dit haveaffald
I stedet for at kassere alt haveaffaldet til skraldemanden eller at bruge tid på at køre det væk, så byg en kompostbunke! Kompost bidrager nemlig positivt ved at tilføre jorden liv og næringsstoffer.
Har du en stor mængde affald fra fx et fældet træ, kan du bruge det til at bygge et naturhegn.
Det skaber både læ, føde og levesteder til gavn for både pattedyr, fugle, insekter og svampe.
Lad træer vokse sig store og gamle
Et træ med krone, der ikke bliver beskåret, er levested for rigtig mange fugle og insekter. Derfor er det bedst at lade træerne være, så meget som muligt.
Det er også godt for biodiversiteten med liggende eller stående døde træer, fordi de på den måde kan blive nedbrudt på naturlig vis. Hvis et træ er væltet i storm, eller du bliver nødt til at fælde det, kan du også endelig lade det ligge. Du kan eventuelt skære det op og lægge det forskellige steder i haven. Både svampe, nedbrydere, insekter og fugle har nemlig stor glæde af dødt træ.
Byg små bakker og stendiger
Du kan med fordel bygge nogle små bakker af sten eller jord, eller lave nogle steninger. Variation i terrænet fører til variation i temperatur og jordbund.
Ud med plankeværk og ind med hæk
Hvis du har et planteværk, så erstat det med hæk eller levende hegn, der får lov at vokse frit – det giver husly til både insekter, fugle og pindsvin. En sidegevinst er, at det også er mindre arbejde, når det først gror. Vælg gerne arter der blomstrer – jo flere blomster, jo bedre!
Det skal du undgå: brug ikke sprøjtemidler
Uanset hvilke tiltag i biodiversitetens tegn du gør brug af, så husk, at du aldrig bør anvende ukrudtsmidler og sprøjtegift. Nok dræber det uønsket ukrudt og skadedyr, men giften rammer hele økosystemet i haven, og så er det desuden farligt for både grundvandet og vores egen sundhed.
Skab god energi inde og ude
Hos Velkommen værner vi om vores alles klima. Det gør vi blandt andet ved udelukkende at tilbyde vores kunder grøn strøm.
Hvis ikke du allerede fylder din bolig god energi, kan du læse meget mere om fordelene her:
Med en grøn variabel elaftale kan du udnytte strømmen, når den er billigst. På den måde sparer du også penge på elregningen. Udover besparelser finder du også en masser af andre fordele i en elaftale fra Velkommen. 6 af dem får du her:
✔️ 0 kr. i oprettelse.
✔️ Variabel elpris – udnyt strømmen når den er billigst.
✔️ Grøn strøm fra vedvarende energikilder.
✔️ Personlig kundeservice.
✔️ Elpriser time for time i app’en.
✔️ Ekstra besparelser via fri adgang til KlubVelkommen Rabatunivers.
Vi er sammen om at skabe en grønnere fremtid – start med dit valg af elaftale