Elafgift 2022
Hver eneste gang du betaler din elregning, betaler du også en såkaldt elafgift. Selv om afgiften fremgår af regningen fra din elleverandør, er det ikke leverandøren, som får pengene. Det er derimod den danske stat. Om du har den ene eller anden elleverandør har altså intet at sige for elafgift-posteringen på regningen. Den skal betales, uanset hvilket selskab der leverer din strøm.
Elafgiften er bestemt af Folketinget. Grundet de historisk høje elpriser blev flere partier i januar enige om en sænkelse af elafgiften for 2022 som en del af en ny reformpakke. Elafgiften sænkes første gang 1. juli 2022. Derefter er der tiltænkt en løbende sænkning frem mod 2030.
I dag udgør elafgiften 90 øre pr. kilowatt-time. Faktisk dikterede en energiaftale fra 2018, at elafgiften stod til at skulle sænkes gradvist til 79,6 øre pr. kilowatt-time frem mod 2025. De nuværende skyhøje elpriser har dog betydet, at flere af Folketingets partier er blevet enige om at sænke afgiften med yderligere 14 øre allerede fra 1. juli 2022, 16 øre mellem 2024-2029 og 17 øre fra 2030.
Hvad er elafgift, og hvorfor skal du betale den?
I Danmark betaler du som forbruger en såkaldt energiafgift, når du køber energiprodukter – det kan både være fx vand og el. Når varen er en elaftale, vil energiafgiften være i form af en elafgift, som betales til den leverandør, der står for at levere el til din husstand. Elafgiften er fastsat af staten og betales som en fast bestanddel af din samlede elregning – det er altså lovpligtigt og dermed ikke noget, du kan slippe for at betale.
Når du køber strøm, vil prisen, du får opgivet, være sammensat af flere forskellige elementer – der er både betaling for el, betaling for transport, afgifter til staten samt moms. Cirka 41 % af din elregning består af elafgift i form af afgift og moms. Det lyder måske som en høj sats, men afgiften er ikke sat uden grund. Formålet med elafgiften er, at vi både i Danmark, men også på verdensplan skal være grønnere – vi skal reducere vores samlede CO2-udslip for at passe på vores fælles jord. En af måderne, hvorpå vi kan gøre dette, er ved at spare på strømmen og skrue ned for forbruget af kul, olie og naturgas. Alle fossile brændstoffer, som er med til at sende strøm i din stikkontakt.
For at imødekomme en grønnere og mere bæredygtig fremtid kan du vælge grøn strøm. Denne type strøm er et klimavenligt alternativ til den “almindelige” strøm og kommer fra vedvarende energikilder som vindmøller, solcelleanlæg og vandkraft. Når du vælger grøn strøm, følger der ingen garanti med fra elselskabet om, at lige netop strømmen hjemme hos dig udelukkende kommer fra vedvarende energikilder. Men det betyder ikke, at et valg af grøn strøm er formålsløst. Langt fra. Uanset hvilken leverandør du køber grøn strøm hos, vil du nemlig være med til at fremskynde, at en større del af strømmen i elnettet i fremtiden vil komme fra vedvarende energikilder. Du kan læse meget mere om, hvad der definerer grøn strøm, og hvordan det virker her.
Sådan er elafgiften i 2022 for dig med elvarme, jordvarmeanlæg eller varmepumpe
En ting er, at elafgiften står til at blive reduceret til juli 2022. Men for nogle forbrugere kan en reduktion af elafgiften ske med det samme. Du kan med andre ord få reduceret din elafgift – det kræver blot, at du kan tjekke af, at du i din bolig har en af følgende varmekilder:
- Elradiatorer
- Elpaneler
- Luft-til-vand varmepumpe
- Luft-til-luft varmepumpe
- Jordvarmeanlæg
Når din bolig opvarmes med enten elvarme, jordvarme eller ved hjælp af en varmepumpe som primær varmekilde, så har du altså muligheden for at få reduceret din elafgift allerede nu. Der kan være en del penge at hente – du kan nemlig søge reduktion for den del af forbruget, der overstiger 4.000 kWh pr. år.
For at du kan få mindsket din elafgift, skal din bolig være korrekt registreret i BBR-registeret (Bygnings- og Boligregistret). Uanset om det er din helårsbolig, et sommerhus eller en feriebolig til privat brug med el som primær opvarmningskilde, så skal du sikre dig, at den er registreret i BBR. Ellers er der altså ingen besparelser at hente på elafgiften.
Selv om det kunne være bekvemt, så sker en elreduktion ikke automatisk, blot ved at du opfylder kravet om primær varmekilde og har din bolig registreret i BBR. Her skal du selv på banen og søge om reduceret elafgift hos din elleverandør. Det er nemlig din elleverandør, der klarer registrering af din ansøgning om elafgiftreduktion. Er du kunde hos Velkommen, så skal du blot henvende dig til os – så hjælper vi dig gennem processen.