Læsetid: 2 min.

Får vi en energikrise til vinter?

Der er ikke udsigt til, at el- og gaspriserne denne vinter kommer op på det niveau, som de ramte i vinteren 2022. Alligevel er det en god idé at holde løbende øje med energipriserne, lyder anbefalingen fra Velkommen.

I den seneste tid har der været flere mindre udsving i elpriserne, der i nogle perioder har gjort det dyrt for forbrugerne at oplade elbilen eller tørre tøj i en tørretumbler. Det kan bringe tankerne tilbage på efteråret og vinteren 2022, hvor priserne for en kWh i nogle perioder var helt oppe at runde 9 kr.

Der er dog ikke udsigt til, at energipriserne vil nå samme kritiske niveau denne vinter, lyder det fra Velkommen.

– Situationen sidste år var ekstrem, men der er intet i prognoserne, som tyder på, at vi kommer til at stå i samme situation denne vinter, lyder det fra Carsten Boldt, der er Marketingdirektør i Velkommen.

– Sidste år var blev gaspriserne presset op på grund af den gasmangel, der opstod, da Rusland invaderede Ukraine. Det fik elpriserne til at følge med op. Nu er gaslagrene dog fyldt op i Europa, og priserne har stabiliseret sig, og det ser ikke ud til, at vi får de samme vanvittige priser denne vinter, fortsætter han.

Vinden har indflydelse på prisen

Der er dog alligevel god grund til at holde øje med elprisen, hvis man har mulighed for at tilpasse sit forbrug efter, hvornår prisen er billig.

– Vi har set nogle små udsving på elprisen her i efteråret, som først og fremmest skyldes, at når vinden ikke blæser, så er der mindre vindmøllestrøm i nettet, og så er det en gasmotor, der i højere grad dikterer priserne, siger Carsten Boldt.

– Men hvis vinteren bliver meget kold og vindstille i Europa, så kan det presse priserne op, og så er det en god idé at holde et ekstra øje med dagspriserne, så man kan lade bilen, vaske tøj eller bruge tørretumbleren, når prisen er lav. Men umiddelbart ser det ikke ud til, at vi kommer til at stå i samme ekstreme situation, som vi gjorde sidste år, siger han.

Download elpris-app

Velkommen har udviklet sin egen app, som gør det muligt for energiselskabets kunder at følge prisen time for time.

– App’en var voldsomt populær sidste vinter, hvor forbrugerne havde stort økonomisk incitament til at følge elprisen time for time og tilpasse deres forbrug til døgnets billigste timer. Men i takt med, at elprisen er faldet, kan vi også se, at forbrugerne er blevet mindre bevidste om, hvornår de tænder for strømmen. Jeg tror, at det er en god idé at få støvet app’en af igen og følge lidt med i prisudviklingen i takt med, at det bliver koldere, siger Carsten Boldt.

Hvis du ikke allerede har downloadet Velkommens elpris-app, så kan du gøre det her 👉 https://velkommen.dk/elpris-time-for-time/