Læsetid: 5 min.

Valg af varmepumpe

Valg af varmepumpe

Det kan være svært at vælge den rette varmepumpe. Du skal både tage stilling til typen af varmepumpe og størrelsen på varmepumpen, men du skal også finde ud af, hvad der passer til netop din bolig, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der er råd til. Læs videre for at få hjælp til valg af varmepumpe.

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Overordnet set findes der tre typer af varmepumper. Når du skal ud og investere i varmepumpe, bør du først og fremmest sætte dig ind i disse tre typer, og hvilke fordele og ulemper de kommer med. Vi giver dig her en hurtig gennemgang.

Luft til luft-varmepumpe: Den mindste

En luft til luft-varmepumpe fungerer ved at trække varmen fra luften udenfor bygningen og blæse det ind i huset. Velegnet til sommerhuse, mindre boliger og lignende.

Fordele:

 • Nem og hurtig installation
 • Ingen krav til udeareal
 • Billigste løsning at komme i gang med

Ulemper:

 • Fungerer ikke til opvarmning af vand
 • Uøkonomisk til større eller lukkede boliger

 

Luft til vand-varmepumpe: Den mest udbredte

En luft til vand-pumpe udvinder varmen fra luften og fungerer derfor som et fint alternativ til en jordvarmepumpe. Klart den mest udbredte – faktisk vælger over 90 % denne løsning.

Fordele:

 • Nem og hurtig installation
 • Ingen krav til udeareal
 • Meget lidt vedligehold

Ulemper:

 • Synlig installation udvendig

 

Jordvarmepumpe: Den mest effektive

En jordvarmepumpe udnytter varmen fra jordens øverste lag via slanger med væske, som er gravet cirka en meter ned.

Fordele:

 • På sigt den billigste løsning
 • Generelt vedligeholdelsesfri
 • Ingen synlige installationer – det hele er gravet ned
 • Lang levetid
 • Kan bruges i store boliger
 • Økonomisk at bruge hele året

Ulemper:

 • Kræver større udeareal
 • Tager tid at installere
 • Dyreste løsning upfront
 • Kræver tilladelse fra kommunen

Læs mere om de forskellige typer af varmepumper i artiklen her 

 

Vælg ud fra din boligs behov og muligheder

Det helt centrale i at vælge varmepumpe er at finde én, der dækker dit behov for varme uden at være for stor. På den måde vil du få den varme, du har brug for uden at betale for meget for hverken installation eller forbrug. Kunsten er altså at vælge den type og størrelse varmepumpe, som passer mest præcist til din bolig.

Har du en stor have og en stor bolig? Så er en jordvarmepumpe måske valget for dig. Især hvis du er ude efter en langsigtet løsning – for eksempel hvis du skal blive boende i huset mange år – eller hvis du simpelthen bare vil have den mest effektive løsning. En jordvarmepumpe vil også være en god løsning til dig, som ikke har problemer med at finde finansieringen til køb og installation.

Hvis du derimod ikke har noget udeareal, eller ikke ønsker din have gravet op, så kan en luft til vand-varmepumpe være et godt alternativ. Måske har du heller ikke så gode finansieringsmuligheder, eller simpelthen ikke så stor en bolig, at en jordvarmepumpe giver mening. I så fald bør du overveje en luft til vand-varmepumpe.

 

Varmepumpens størrelse afhænger af din bolig

Hvis du har en meget lille og/eller åben bolig – det vil sige en bolig, hvor rummene generelt er sammenhængende, for eksempel køkken-alrum – så kan en luft til luft-varmepumpe være et udmærket valg. Luft til luft-varmepumper bruges også gerne som supplerende varmekilde. Det vil sige, at du allerede har en primær varmekilde, for eksempel fyr eller fjernvarme, men ved at opsætte en luft til luft-varmepumpe kan du opvarme en del af huset med den og derved reducere varmeregningen.

Det skal dog siges, at luft til luft-varmepumper oftest ses i sommerhuse og ikke nær så tit i almindelige helårsboliger, simpelthen fordi de er svære at varme et helt hus op med – især hvis det skal være økonomisk forsvarligt.

 

Beregning af din varmepumpes størrelse

Som tommelfingerregel skal du vælge en varmepumpe, som har en ydelse, der er højere end varmetabet i din bolig. Det betyder kort sagt, at varmepumpen producerer mere varme, end der slipper ud. Varmetabet i din bolig afhænger af forskellige faktorer såsom størrelsen på dit hus, alderen på dit hus og ikke mindst energimærkningen på dit hus.

Husets varmetab er måske det vigtigste tal at kende, når du skal beregne størrelsen af din varmepumpe. Det er ikke en særlig udbredt måleenhed, og faktisk er de færreste klar over, hvad varmetabet er i deres bolig.

Du kan beregne dit omtrentlige varmetab ud fra fire værdier, som er:

 • Boligens samlede areal
 • Boligens oprindelige byggeår
 • Hvorvidt boligen er efterisoleret
 • Boligens åbenhed

Angående det sidste punkt, boligens åbenhed, så betyder det bare, om rummene i huset generelt er lukket af fra hinanden, eller om boligen er mere åben og forbundet som ét stort rum indvendigt. Man taler om åben bolig, middel bolig eller lukket bolig.

 

Derfor er varmepumpens størrelse vigtig

Hvis du får installeret en varmepumpe, som er for stor til din bolig, vil du først og fremmest have det problem, at du har købt for stor og for dyr en varmepumpe. Det vil altså tage længere tid, før investeringen er tjent hjem igen. Samtidig vil varmepumpen enten producere for meget varme og dermed blive for dyr i drift eller simpelthen ikke udnytte dens fulde potentiale og derved have uudnyttet værdi.

Et eksempel kan være en bil med en stor og kraftfuld motor. En sådan bil vil være meget økonomisk i brændstof, når den ligger på en vis mængde omdrejninger og ved en vis hastighed. Men forestil dig så, at denne bil aldrig ville komme rigtig op i fart. Den kommer altså aldrig op og ligge dér, hvor den er rigtig økonomisk. Og derfor vil det også have været penge ud af vinduet at købe en bil med så stor en motor. Det samme gør sig gældende for en varmepumpe, som har for stor kapacitet til dit hus.

Omvendt, hvis du får installeret en varmepumpe, som er for lille til dit hus, vil du måske nok have sparet penge på købet af selve varmepumpen – da mindre varmepumper generelt er billigere end de større modeller – men du vil hurtigt opdage, at dit forbrug bliver for højt. Varmepumpen skal nemlig køre for højt og for ofte for at holde din bolig varm. Og måske vil den alligevel ikke kunne opvarme og vedligeholde varmen tilfredsstillende.

 

Valg af varmepumpe: Beregn din pris

Tænk på det som en bil med en lille motor. Den er måske økonomisk på flad vej i et rolig tempo. Men hvis denne lille bil skal køre hurtigt og op ad bakke, så kommer den hurtigt i vanskeligheder og brænder alt for meget benzin af. En for lille varmepumpe vil have det samme problem, når den forsøger at opvarme en bolig, som simpelthen er for stor til varmepumpens kapacitet.

 

Prøv vores prisberegner og find ud af, hvor meget en ny varmepumpe vil koste dig