Læsetid: 3 min.

Spotpris på naturgas – spar penge med en variabel gasaftale

spotpris naturgas

Har du som gaskunde en abonnementsaftale med en spotpris på naturgas, så har du dermed også gode forudsætninger for at lave store besparelser på din gasregning. I denne artikel vil vi derfor dykke ned i emnet og forklare, hvad en variabel pris på naturgas kan gøre for dig, mens du samtidig kan se frem til at blive klogere på, hvilke faktorer der påvirker gasprisen.

Hvordan kan du lave besparelser med en spotpris på naturgas?

Først og fremmest er det nok en god idé at få klarlagt, hvad begrebet “spotpris på naturgas” egentlig dækker over. Det betyder ganske simpelt, at du har en variabel gaspris, som er baseret på de aktuelle markedspriser på naturgas. Det betyder også, at din pris på gas vil variere, alt efter hvordan markedet udvikler sig. Derfor vil prisen på nogle tidspunkter være lavere end på andre tidspunkter.

Har du en gasaftale med en fast pris, vil prisen oftest være en smule over den dagspris, der er på dagen, hvor prisen blev fastlåst. Derfor har det historisk set været fordelagtigt at have en aftale med en spotpris på naturgas. Når du indgår en gasaftale med Velkommen, følger en bindingsperiode på seks måneder, men prisen er til gengæld skåret helt ind til benet, da du betaler 0 kroner om måneden i abonnement og 0 kroner i oprettelse.

I januar måned 2023 lød gennemsnitsprisen på den rå naturgas hos Velkommen på 9,41 kr./m3. Men hvad er spotprisen på gas, spørger du måske? Hvis du gerne vil tjekke dagsprisen på naturgas, kan du besøge gasprisguiden.dk og dermed skabe dig det helt store overblik over dit gasforbrug.

Spotpris på gas – hvad påvirkes den af?

Vi har nu forklaret, at prisen på naturgas varierer, når du har en variabel gaspris. Men hvorfor varierer den egentlig, og hvilke faktorer kan få prisen til at stige og falde?

Herunder er der listet fire punkter, som hver især har indflydelse på udsving i prisen på naturgas.

  • Klimapolitikken
  • Vejrforhold
  • Markedskræfterne
  • Eksterne forhold.

Det første punkt vedrører klimapolitikken, der føres i Danmark. Den danske regering vil gerne nedsætte udledningen af CO2 og fortsætte den grønne omstilling i landet. Derfor er der blevet indført afgifter på energi og fossile brændstoffer, mens kulkraftværker og atomkraftværker også er blevet lukket. Det kan påvirke udbuddet på gas, hvilket derfor også kan påvirke prisen.

Det næste punkt på listen omhandler vejrforholdene, som også kan have både en negativ og en positiv effekt på gasprisen. Energinettet i Danmark består nemlig af en blanding af alt energi, der produceres. Derfor påvirker det også gaspriser, hvis vinden for eksempel blæser kraftigt, eller solen skinner meget. I sådan en situation vil gasprisen falde, fordi elprisen falder som følge af kraftig vind og sol.

Det tredje punkt på listen handler om markedskræfterne. Eller med andre ord; udbud og efterspørgsel. Er efterspørgslen efter gas stor, vil det også betyde, at prisen vil stige. Er efterspørgslen derimod lav, vil prisen også falde. Det er også derfor, at prisen kan variere alt efter tidspunktet på dagen. Det er for eksempel også derfor, at du typisk ser lavere priser om natten, da der ikke er stor efterspørgsel på gas og strøm på det tidspunkt af døgnet.

Det sidste punkt på listen er eksterne faktorer, hvilken du i de fleste tilfælde ikke har nogen indflydelse på. Det omfatter blandt andet krig og naturkatastrofer. Uroen og bekymringerne, der følger heraf, fører nemlig ofte til finansielle spekulationer, hvilket vil få gasprisen til at stige. Det var blandt andet også derfor, at vi oplevede prisstigninger i forbindelse med krigen i Ukraine.

Hvordan vil priserne udvikle sig?

Det er en stor udfordring at spå om konkrete prisstigninger eller prisfald på markedet for naturgas, da udbud og efterspørgsel dikterer priserne. Typisk kan du dog se frem til et prisfald i gasprisen henover sommeren, da sommervarmen som regel giver en lavere pris på gas. Med en spotpris på naturgas i din gasaftale med Velkommen kan du derfor have potentielle besparelser i sigte.

Hvis du gerne vil vide mere om den aktuelle spotpris på naturgas, kan du altid læse mere her.

Få adgang til store fordele med en spotpris på naturgas hos Velkommen

Når du laver en gasaftale hos os, får du i forlængelse af aftalen automatisk adgang til en masse fordele. Du bliver nemlig medlem af vores fordelsklub KlubVelkommen, hvor du kan glæde dig til at finde en masse rabataftaler og attraktive tilbud samt konkurrencer, hvor der er lækre præmier på højkant.

Vil du gerne vide mere om naturgas? Udforsk vores vidensunivers om emnet, hvor du blandt andet kan finde sparetips og få andre gode råd.