Gode råd, når du har eller vil have et naturgasfyr
Et naturgasfyr bruges til opvarmning af huse. Det er en mere miljørigtig måde at opvarme huset på end fx et ældre oliefyr. Bor du i et nyere hus, er det dog ikke længere tilladt at opsætte et naturgasfyr.
Lige nu er gasprisen også så høj, at det i mange tilfælde kan betale sig at skifte til en anden varmekilde. I Danmark har vi desuden en lovgivning, som du naturligvis skal overholde, i forbindelse med at du erhverver dig et nyt eller udskifter det gamle naturgasfyr. Det gælder også i forhold til service og vedligehold. Derfor anbefaler vi, at du allierer dig med fx en energirådgiver, når du skal tage disse beslutninger. Vedkommende kan hjælpe med at rådgive dig til optimalt energiforbrug i din bolig og samtidig sørge for, at dit naturgasfyr overholder lovgivningen.
Når det er sagt, er det altid godt at være forberedt selv, så du ved noget om, hvad du skal gå efter ved et fyr med naturgas. I det her indlæg hjælper vi dig på vej og putter noget nyttig viden om emnet ind i dit hoved. Vi kommer omkring:
- Hvor meget strøm et naturgasfyr bruger
- Hvordan et naturgasfyr virker
- Hvordan du vælger det rette naturgasfyr
- Hvad du skal være opmærksom på ved naturgasfyrpriser
Hvor meget strøm bruger et naturgasfyr?
Hvor meget strøm et gasfyr med naturgas bruger, afhænger af flere ting. Det varierer derfor fra husstand til husstand. Det afhænger først og fremmest af antallet af kvadratmeter, som naturgasfyret skal varme op. Jo større bolig, desto flere kWh bruger naturgasfyret.
Derudover afhænger det også af, hvor gammelt dit fyr er. En ældre model er måske ikke optimeret i forhold til at holde et lavt elforbrug på samme måde som et nyt naturgasfyr. En elradiator bruger desuden også meget mere strøm end et fyr med naturgas. Det er altså værd at tage med i overvejelserne, hvis du skal udskifte det fyr, der står hjemme hos dig. For det vil også kunne ses på elregningen.
Det er i det hele taget svært at sige noget konkret om, hvor meget strøm det bruger. For mange naturgasfyr vil det ligge omkring 20-70 kWh pr. år, hvilket er store variationer, men går du efter en høj energiklasse, når du vælger naturgasfyr, er du godt hjulpet på vej til at spare på elforbruget den vej igennem.
Du kan læse mere om elpriser og elprisers udvikling her, hvor du samtidig får nogle gode råd med i tasken til, hvordan du aktivt kan spare på elforbruget.
Hvordan virker et naturgasfyr?
Et gasfyr på naturgas er bygget op af to primære dele. Det består af en brænder og en kedel. I brænderdelen brænder naturgasfyret naturgassen af, hvorefter vand varmes op i kedlen, så det kan løbe ud i centralvarmeanlægget i dit hus.
Centralvarmeanlægget sørger så for, at dit hus er varmet op. Det er et internt system i huset, hvor vand flyder gennem rør og ledes ud til husets:
- radiatorer
- brusebad
- vandhaner
- gulvvarmerør.
Det er her, du får gavn af dit naturgasfyr. Hvis du har et gasfyr til at opvarme dit hus, kommer alt det varme vand – både i skjulte rør og vandhaner – altså fra det centrale fordelingssystem og således fra gasfyret selv.
Der er stor forskel på gasfyr, som er 20-25 år gamle og så de nye, moderne naturgasfyr. Her er det vigtigt, at du ved, at ældre gasfyr med et såkaldt åbent forbrændingskammer, som suger luften i rummet, hvor fyret står, til forbrændingsprocessen, ikke længere er lovlige at montere.
I et moderne naturgasfyr er der derfor et lukket forbrændingskammer. Et lukket forbrændingskammer henter luft til forbrænding fra et separat dobbeltrør, som forsyner fyret med frisk luft, mens det andet rør sørger for at lede affaldsstoffer ud.
Generelt er naturgasfyr de seneste år blevet langt mere effektive og bedre til at udnytte energien optimalt med så lidt spild som muligt – hvilket ellers ville koste dig unødigt mange penge på varmeregningen. De moderne kondenserende naturgasfyr er den mest innovative udvikling inden for denne slags fyr i forhold til energiudnyttelse. Kondenserende naturgasfyr udnytter nemlig både varmen fra gasforbrænding og varmen fra den vanddamp, der dannes i selve fyret.
Det er lovpligtigt i dag at vælge den kondenserende udgave, når du udskifter et gammel gasfyr, da de er mere fremtidssikre og langt mere effektive.
Hvilket naturgasfyr skal jeg vælge?
Et naturgasfyr er en stor investering, som er forbundet med mange overvejelser og har stor betydning for jeres varmeregning og samlede budget. Det allerbedste, du kan gøre, når du skal have et nyt gasfyr, er derfor at alliere dig med en energirådgiver, som ved noget om både kapacitet og den lovgivning, der skal tages højde for.
Som nævnt i afsnittet herover er det i dag lovpligtigt, at du vælger et naturgasfyr, som har kondenserende naturgaskedler. Det er også disse, der har den største nyttevirkning, så der er ingen grund til at gå uden om dem. Fra statens side er kravet, at fyret skal have en nyttevirkning på 96 % ved fuldlast og 104 % ved dellast. Så gå efter en model med et højt nyttevirkningstal.
Derudover skal du sørge for at vælge et naturgasfyr, der matcher størrelsen på din bolig, så du ikke får en variant, der er overdimensioneret og unødvendigt stort, men som passer til antallet af kvadratmeter i dit hus. Det skal dermed matche det forbrug, I har i husstanden. Er I en stor familie, som bruger meget varmt vand og tager lange bade, skal I have et fyr, der kan efterleve dét krav.
Det kan også være nødvendigt at overveje gasfyrets støjniveau, hvis det står tæt på opholdsrum eller et centralt sted i huset, hvor I vil kunne høre det. Gå i så fald efter en støjsvag model. Ellers er der måske muligheden for at placere naturgasfyret i en garage eller kælder, hvor støjen fra det betyder mindre.
Hvad koster et nyt naturgasfyr?
Når du køber et naturgasfyr, betaler du samtidig også for monteringen af det. Den faktor skal du huske at regne med i prisen, hvis det ikke umiddelbart bliver oplyst eller er indikeret. Dertil kommer, at prisen på et naturgasfyr i forvejen varierer meget afhængigt at brand, energiklasse, kapacitet, variant, størrelse mv.
Du kan regne med, at dit naturgasfyr har en levetid på omtrent 20 år. Hvis du sørger for at holde det optimalt ved lige og overholder serviceeftersyn, kan du dog i mange tilfælde få glæde af det i op til 30 år. Disse omkostninger til service skal du naturligvis også tage med i udregningen.
Du betaler som sagt også for levering og installation af naturgasfyret. Det er nemlig ikke lovligt at stå for installationen selv. Den del skal varetages af en autoriseret VVS’er. Den del af prisen varierer meget. Den er nemlig bl.a. afhængig af, hvilken varmekilde du skifter fra.
En tommelfingerregel siger, at jo flere år dit gamle naturgasfyr har på bagen, des flere penge vil du kunne spare på varmeregningen ved at udskifte til en ny kondenserende model. I mange tilfælde vil besparelsen på gasforbrug være et sted mellem 15-25 %.
Få en enkel naturgasaftale her hos Velkommen. Vi glæder os til at tage imod dig.