Læsetid: 4 min.

Opladning af plugin-hybrid 

opladning-af-plugin

I denne artikel har vi samlet en masse information om plugin-hybridbiler, så du kan blive klædt godt på, hvis du fx overvejer at udskifte benzin- eller dieselbilen. Læs med herunder, hvor vi blandt andet kommer omkring, hvilke lademuligheder du har og ikke mindst giver dig en idé om, hvad det koster at lade en hybridbil op. Først og fremmest starter vi dog med en nærmere beskrivelse af, hvad en plugin-hybrid er – en forståelse heraf er nemlig afgørende for, hvad du kan forvente, når du anskaffer dig den populære biltype. 

Definition af en plugin-hybrid 

En plugin-hybrid er defineret ved, at den både har en brændstofmotor og en elektrisk motor. Dette i modsætning til en klassisk benzin- eller dieselbil, som udelukkende er udstyret med en brændstofmotor, og en elbil, der kun har en elektrisk motor. I en plugin-hybridbil kan du vælge, om du vil køre med brændstofmotor, elmotor eller en kombination af de to, når du sætter dig bag rattet. For en plugin-hybrid vil det dog typisk være den elektriske motor, som sørger for acceleration og igangsætning. 

Du er måske stødt på hybridbiler, når du har søgt information om plugin-hybrid. En hybridbil er også sammenlignelig med en plugin-hybridbil et stykke hen ad vejen, da begge er udstyret med både en brændstof- og elmotor. Hvor en hybridbil løbende oplader sig selv via forbrændingsmotoren og ikke kan køre mere end få kilometer på ren el, skal en plugin-hybrid oplades via en ladestation, når den løber tør for strøm. En plugin-hybrid er desuden udstyret med en noget større elektrisk motor end hybridbilen, som betyder, at den kan køre væsentligt længere – som udgangspunkt mellem 15 og 60 km afhængig af den specifikke plugin-model – udelukkende på den elektriske motor. Når batteriet er løbet tør for strøm, kan du nemt skifte over til brændstofmotoren og køre videre.

Opladning af plugin-hybrid hjemme eller ude

Som nævnt skal en plugin-hybrid lades op via en ekstern strømkilde – fuldstændig ligesom en ren elbil. Kører du kontinuerligt i din plugin-hybrid, lyder anbefalingen, at du lader bilen op hver dag for at få mest muligt ud af den elektriske motor. Derfor vælger langt de fleste også at etablere en opladningsmulighed derhjemme – enten i kraft af en ladeboks eller en ladestander. Dette er dog ikke et absolut must, da du også har mulighed for at lade offentligt via alle såkaldte normalladere. Dem finder du bl.a. på arbejdspladser og offentlige parkeringspladser – og du skal som regel ikke køre særlig langt, men kan finde en normallader inden for kortere distancer, uanset hvor du er i Danmark. 

Til ladningsspørgsmålet er det vigtigt at være opmærksom på, at en plugin-hybrid, til sammenligning med en ren elbil, kun er udstyret med en enkelt fase i ladestikket. Det betyder, at offentlige hurtigladere ikke en mulighed, når der skal tankes el, og det tager derfor lidt længere tid at lade pr. ladesession, hvorfor mange anser det som en klar fordel at kunne tilslutte bilen til opladning derhjemme.

Prisen på opladning af en plugin-hybrid afhænger af flere faktorer

Fuldstændig på samme måde som at du har interesse i at vide, hvad det koster at tanke din benzin- eller dieselbil, har du formentlig også en nysgerrighed, hvad angår pris på opladning af en plugin-hybrid. Men ligesom med en elbil afhænger prisen på opladning af en plugin-hybrid af flere forskellige faktorer – og det er altså ikke så simpelt, som du kender det fra bilerne på fossile brændstoffer, hvor du blot ser på den aktuelle literpris på brændstoffet og ganger det med tankens kapacitet. Med en plugin-hybridbil skal du medtage faktorer som pris på el, batteristørrelse og antal kWh til en opladning, ligesom det også har indvirkning på prisen, om du lader hjemme eller offentligt. 

Men hvad koster det så at lade en hybridbil op?

Med en begrænset batterikapacitet skal du som tidligere nævnt gerne oplade din plugin-hybrid hver dag, såfremt du bruger din bil med jævne mellemrum. 

De mellem 15 og 60 km, som du kan køre på en opladning, får hurtigt ben at gå på, hvis du bruger bilen hver dag, omend det kun er til korte ture fx i forbindelse med kørsel til job, fritidsaktiviteter, indkøb eller lignende. Af denne grund vil størstedelen af dine udgifter til din plugin-hybrid også gå til benzin, hvor opladning er en sekundær udgiftspost. Som tommelfingerregel gælder det, at en plugin-hybrid med en batterikapacitet på 14,4 kWh vil koste omkring 15 kr. at oplade fra et helt tomt til et fuldt opladet batteri – dette såfremt du får elrefusion. Det kan du læse mere om herunder.

Plugin-hybridbilen som et grønt alternativ med mulighed for elrefusion

Grøn energi fylder mere og mere på den politiske dagsorden og i danskernes bevidsthed – og det er naturligvis ikke uden grund. For at sætter en stopper for klimaforandringerne skal vi tænke i nye løsninger, der kan være med til at reducere udledningen af CO2. 

Plugin-hybriden betegnes som et grønnere alternativ end den traditionelle benzin- eller dieselbil. Som en del af missionen om en grønnere fremtid er der indført en ordning med refusion af din elafgift på de kWh strøm, som du forbruger, når din plugin-hybrid eller elbil bliver ladet igennem din private ladestander. Ordningen gør det mere attraktivt for privatpersoner at udskifte store CO2-syndere som biler, der kører på fossile brændstoffer, med et mere klimavenligt alternativ, som plugin-hybriden bl.a. er. 

Langt de fleste plugin-hybridejere vælger da også at have en opladningsmulighed til bilen derhjemme i form af en monteret ladeboks i carporten eller garagen, så de kan få elrefusion. Du skal dog være opmærksom på, at for at få tilbagebetalt penge for el, må du ikke have eksempelvis solceller, elopvarmning af huset eller andet, der i forvejen giver en reduktion i din elafgift. Det kan du læse mere om her.