Vindmøller stoppes ikke længere i blæsevejr
Vindmøllerne står ind i mellem stille. En af de primære årsager til det har været det tyske elnet, der ikke har haft nok kapacitet til få at produceret strøm fra Danmark til Nordtyskland. Med en ny metode er dette nu fortid – og det er rigtig godt nyt for klimaet og den grønne energiproduktion.
Bugt med mangeårigt problem
Vi skal værne om klimaet. Producere grøn strøm. Så meget som muligt. Men hvorfor står vindmøllerne så stille fra tid til anden? Det har mange danske borgere og medier undret sig over de seneste år.
Overordnet findes der fire årsager til dette. De tre første vedrører vejforhold og behovet for at opretholde i elnettet. Disse tre årsager forholder sig stadig uændret. Den fjerde – og hidtil primære årsag – handler om det tyske elnet. Denne årsag er der nu sket en ændring i – hvilket er godt for os alle. Du kan læse mere om alle årsagerne i artiklen Hvorfor står vindmøller nogle gange stille selvom det blæser?. Den fjerde årsag – og hvad ændringen er – opridser vi kort nedenfor 👇
Hvorfor påvirkes Danmark af det tyske elnet?
Tidligere har det været sådan, at elproduktion op mod 1000 GWh fra danske vindmøller blev stoppet flere gange om året.
Både Danmark og Nordtyskland har oplevet en massiv udbygning af vind- og solenergi. Det tyske elnet er imidlertid ikke blevet udvidet i samme tempo som det danske. Når der har været blæsevejr i Tyskland og Danmark samtidig, har det tyske elnet derfor ikke kunne håndtere det, fordi kapaciteten i nettet ikke har været stor nok.
Hvis man ikke stoppede vindmøllerne, ville begge landes elnet derfor blive overbelastet og i værste tilfælde ville hele elsystemet bryde sammen.
Tyskland har frem til nu løst problemet ved at slukke danske vindmøller: såkaldt specialregulering. Men nu er det ikke længere nødvendigt. I hvert fald meget sjældent.
Ny metode sikrer bedre samarbejde mellem Danmark og Tyskland
De danske vindmøller står ikke længere stille på grund af et utrilstrækkeligt tysk elnet. De får lov til at snurre så tosset det vil, og det betyder meget mere grøn energi ud i elnettet. Dette er blevet en realitet, efter en ny metode for såkaldt modhandel mellem Tyskland og Danmark trådte i kraft i 2023.
Helt konkret er modhandlen blevet overført fra regulærkraftmarkedet til intradag-markedet. Det har medført, at det ikke kun er danske elproducenter, der har mulighed for at byde ind med nedregulering. Elproducenter i resten af Norden kan også være med, for eksempel ved at gemme vandet i magasinerne i de nordiske vandkraftværker, mens danske vindmøller får lov at snurre. Desuden er det blevet lettere for elforbrugere at bidrage ved at øge deres forbrug, og “tradere” kan også deltage og sørge for, at der bliver skabt en fornuftig balance mellem de forskellige markeder.
”Fordi det tyske behov for modhandel voksede og voksede år for år, endte det med at nå et omfang, hvor det var uholdbart at fortsætte med den hidtidige markedsløsning. Ikke bare mængderne, men også priserne for at nedregulere steg og steg. Det nye markeds set-up er en langt bedre løsning for både samfundsøkonomien og klimaet, fordi der nu er mange flere, som kan byde ind og skrue ned eller slukke for elproduktionen”, siger Johannes Bruun, afdelingsleder for Elmarked i Energinet.
Han tilføjer: ”Det er godt for klimaet og den grønne energiproduktion. Vindmøllerne blev jo ikke sat op for at stå stille”.
Kilde: Energinet
6 fordele ved en elaftale fra Velkommen
✔️ 0 kr. i oprettelse og lavt abonnement.
✔️ Variabel elpris – udnyt strømmen når den er billigst.
✔️ Grøn strøm fra vedvarende energikilder.
✔️ Personlig kundeservice.
✔️ Fri app og nyttige genveje.
✔️ Ekstra besparelser via fri adgang til Rabatunivers.
Vi er sammen om at skabe en grønnere fremtid – start med dit valg af elaftale.