Læsetid: 3 min.

Elpriserne fortsætter med at stige – men hvorfor?

elpriser-stiger

Hvorfor stiger elpriserne? Når man skal forstå, hvorfor der er billig el eller dyrere elpriser, så skal man holde øje med 5 faktorer, som er væsentlige for et prisfald eller -stigning.

Tal og fakta stammer fra Dansk Industri og NordPoolGroup.

I det følgende finder du beskrevet de 5 faktorer, som du skal holde øje med, for at få et billede af elpriserne. De kan give dig et godt peg om du kan forvente, at de stiger eller falder. De 3 første er de væsentligste:

  • Brændsels- og CO2-kvote-prisen har størst betydning for elpriserne. Specielt kulprisen, da det i dag, og forventeligt også på mellemlangt sigt, typisk er kulkraft, der er marginalværket i regionen og dermed primært prissættende for elpriserne.
  • Nedbørsmængderne i Norden har desuden stor betydning for årlige udsving i elpriserne i de nordiske lande.
  • Udbygningen af transmissionskapacitet fra Danmark – og Norden – til resten af Nordvesteuropa har også væsentlig betydning, da der i normale og våde år er et betydeligt produktionsoverskud i Norden.
  • Ekstra forbrug og produktion (fx vindkraft) i hele Norden eller hele regionen har også væsentlig betydning for elpriserne. En isoleret ændring i forbrug eller produktion i Danmark har kun en ret begrænset betydning for den danske elpris. Dette skyldes, at ændringer isoleret i Danmark vil blive “udtyndet” i de store nabo-elmarkeder i de ca. 90 pct. af tiden, hvor Danmark har fællespris med mindst ét naboområde.

 

Dansk Industri skriver følgende i deres DI energianalyse 1. kvartal 2021: 

I 1. kvartal 2021 er energipriserne fortsat opadgående efter det drastiske fald som følge af COVID-19 og den omfattende nedlukning af verdens lande.

Særligt prisen på el og olie har oplevet en betydelig stigning. Olieprisen stiger efter OPEC+ alliancen i marts besluttede at fastholde produktionsnedgangen i Saudi Arabien og kun marginalt forøge i Rusland og Kasakhstan samt stigende efterspørgsel.

Elprisen stiger grundet højere forbrug, stigende priser på CO2 samt stille vejrforhold. Kul- og gasprisen ligger mere stabile. Kvoteprisen stiger markant som følge af overgangen til en ny fase af ETS hvilket øger efterspørgslen på kvoter samt EU’s reduktionsmål på minimum 55 pct. i 2030.

 

Hvad fortæller graferne?

Følgende 4 grafter (1-4) illustrerer tydeligt, hvordan priserne for både olie, kul, gas og prisen for CO2-kvoter har været støt stigende siden start/midt sidste år. Alle disse faktorer påvirker normalt også elprisen i samme retning.

Vandmagasinerne i Norge

Vejret i Norden har ikke været så vådt som normalt, og derfor, som graf 5 viser, er kapaciteten i de norske vandmagasiner, som bruges til at producere elektricitet i vandkraftværker, faldet til 68% i år i forhold til 89% sidste år. Man kan altså ikke producere den samme mængde strøm, og derfor stiger prisen, samt overskuddet i produktionen falder. Dette gør bl.a. at Danmark bliver nødt til at importere strøm fra andre lande bl.a. Vesteuropa, hvor elpriserne er høje for tiden.

 

Den rå elpris er hurtigt stigende

Graf 6 viser hvordan elprisen (for rå el) nærmest er eksploderet siden april 2020. Den blå graf viser DK1 (Danmark vest for Storebælt), mens den orange viser DK2 (Danmark øst for Storebælt).

I gennemsnit er den rene elpris steget dramatisk, hvis man sammenligner august 2020 med august 2021:

DK1 108,47 kr./MWh til 615,69 kr./MWh.

DK2 129,53 kr./MWh til 627,41 kr./MWh.

 

Elprisernes vilde liv…

Som nævnt, så har el oplevet en betydelig prisstigning.

Vi har ikke selv kunne gøre meget ved disse stigninger, da faktorerne overordnet er uden for vores rækkevidde og indflydelse.

Det kan illustreres sådan…

 

Oversigt til at illustrere hvordan elprisen er steget, uden at du som forbruger har ændret på noget.

Følgende skal illustrere for dig, hvordan elprisen er steget fra august 2020 til august 2021. Tabellen viser gennemsnitsprisen for indkøb af rå el gennem Nordpool i kr./MWh per måned.

 

Spar penge her…

Som illustreret er elprisen for tiden drastisk stigende – og uden at vi kan gøre noget væsentligt ved det.

Men Velkommen vil gerne give dig muligheden for, at spare penge et andet sted.

 

Eksklusivt for Velkommen-kunder!

 

KlubVelkommen giver dig glæden af:

  • +2.800 af landets mest attraktive rabataftaler – Spar penge på fitness, restaurant, rejser, tøj og meget andet.
  • Eksklusive tilbud– kun adgang for medlemmer!
  • Konkurrencer med fede præmier – kun adgang for medlemmer.

Kort sagt: Glæd dig over endnu mere!

 

KlubVelkommen | Rabatter, eksklusive tilbud og konkurrencer – Se her »