Læsetid: 3 min.

Standbystrøm – her er alt, du skal vide

Standbystrøm

Elpriser og fokus på billig el har været en stor del af danskernes hverdag de sidste år, grundet de høje priser. Og selvom priserne falder, vil det være noget, som vi vil fokusere på fremover. Vi er begyndt at overveje, hvordan vi sparer bedst muligt på strømmen, og her er særligt standbystrøm noget, som er blevet bragt på banen igen.

Men hvad er der egentlig tale om? Og hvor meget kan du spare, hvis du er lidt ekstra rundhåndet med at slukke på stikkontakterne? Det kan du blive meget klogere på lige her, hvor vi fortæller dig alt, du bør vide.

Hvad er standbystrøm?

Lad os først se lidt på, hvad standbystrøm er. I dag rummer danske hjem en række teknologiske produkter. Det kan være et fjernsyn, en højtaler eller måske produkter med Smart Control. Al større teknologi skal kobles til stikkontakten, og det betyder også, at produkterne kan stå tændt døgnet rundt, også selvom du ikke bruger dem.

Standbystrøm betegner den strøm, som dine teknologiske produkter bruger, når de ikke er i brug, men stadigvæk får tilført strøm. Det sker, når du slukker dit fjernsyn på din fjernbetjening, og hvor den lille, røde knap stadigvæk lyser, eller når du kan streame lyd på din højtaler med et enkelt klik uden at skulle tænde for en højtaler.

Hvad koster standbystrøm så?

Det store spørgsmål er så, hvad det koster at have sine teknologiske produkter på standby. Her er der mange forskellige historier, og der er også stor forskel på den årlige pris, alt efter hvor mange produkter du har, og hvor højt et forbrug du har. Men hvad koster standbystrøm? Lad os se lidt nærmere på det.

  • Hvis du har omkring 5 teknologiske produkter derhjemme, der har et relativt lavt standbyforbrug, vil det koste dig omkring 45 kr. årligt.
  • Hvis du har omkring 20 teknologiske produkter derhjemme, hvor halvdelen har et relativt højt strømforbrug, når de er på standby, vil det koste op mod 450 kr. årligt.

Som du kan se på eksemplerne, er der altså en stor forskel på, hvor meget standbystrøm forskellige produkter bruger og dermed også, hvad det koster for dig.

Smart Control koster i standbystrøm

Der findes mange gode råd til, hvordan du sparer på strømmen derhjemme, men der er særligt én type produkter, hvor du virkelig kan gøre en stor indsats. De nye Smart Control-produkter såsom stemmestyring er nogle af de helt store strømslugere, når produkterne står på standby. Et klassisk setup med omkring 20 Smart Light-pærer, tre højtalere og et fjernsyn kan koste op mod 500 kr. årligt, når du anvender en form for avanceret teknologi til at styre det hele fra eksempelvis din telefon.

Men hvordan kan du spare på elregningen? Først og fremmest bør du altid kun købe Smart Control-produkter, hvis du ved, at du vil bruge dem dagligt. Derudover kan du med fordel investere i nogle stikkontakter, som du kan indstille til at slukke selv, eller som du kan slukke direkte fra din telefon. De bruger langt mindre strøm, hvis du sammenligner med, hvad du kan bruge i standbystrøm på et år.

Hvor meget strøm bruger et TV?

Et klassisk spørgsmål, når det kommer til standbystrøm, er, hvor meget strøm et fjernsyn bruger. Hos mange familier er det nemlig ét af de produkter, der typisk får lov til at stå på standby døgnet rundt. Og heldigvis er det ikke nogen dyr fornøjelse, hvis du vælger en fornuftig energiklasse og bruger de streamingmuligheder, der er tilgængelige i fjernsynet. Hvis du gør dette, vil det kun koste dig omkring 30 kr. årligt.

Vær opmærksom på standbystrøm, og spar lidt ekstra

Hos Velkommen gør vi alt for at tilbyde dig billig el uden en masse ekstraudgifter hver måned. Men selvom du får en billig elaftale, er det altid en god idé at spare på strømmen derhjemme, hvis du vil sikre dig, at du ikke bruger unødigt mange penge på eksempelvis standbystrøm.

En god måde, hvorpå du kan prøve at få en idé om, hvor meget standbystrøm du bruger derhjemme, er igennem en beregner for dit strømforbrug. Her har Energistyrelsen designet en simpel beregner, som du kan bruge helt gratis.

Derudover giver vi dig rig mulighed for at sammenligne elpriser for at se, om du kan få en endnu billigere elaftale hos os. Her sammenligner vi tidligere gennemsnitspriser med vores nuværende priser, og så slipper du også for at betale både for oprettelse og abonnement, når du er kunde hos os. I stedet får du en attraktiv aftale med variabel pris, og hvor du kan gøre det med god samvittighed. Vi tilbyder nemlig 100 % certificeret grøn strøm, så du også kan være med på rejsen og gøre verden lidt grønnere.